nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Gremo mi po svoje: 'Jaka' je danes v medicini, gore so njegova ljubezen

8. 1. 2024; 07.00
Avtor: Vesna Meško
Matevž Štular naslovna

Matevž Štular foto: sestavljena fotografija

Od tedaj, ko je Matevž Štular v mladinskem filmu Gremo mi po svoje upodabljal vodnikovega sina, je minilo že več kot deset let. Preverili smo, kam ga je ponesla pot in zakaj ga lahko pogosto vidite v gorah …

Matevž Štular je tisti mladi fant, ki je v prvem in drugem delu mladinskega filma Gremo mi po svoje igral lik sina vodje tabora. Jako smo spoznali kot sprva nesproščenega najstnika, ki si beli glavo z alergijami in morebitnimi zdravstvenimi težavami. Tekom njegove vloge je moč čutiti razmah med vplivom zaščitniške mame in povsem nezrelega očeta, ki pa se jima Jaka v zgodbi postavi po robu in med preizkušnjo v naravi v sebi zaneti ogenj zdravega uporništva in stabilnejšega odnosa do sebe.

Ko so snemali drugi del filma, je Matevž obiskoval Gimnazijo Poljane. Kje pa se je našel po srednji šoli? »Bil sem razcepljen med različnimi možnostmi, na koncu je prevladala želja, da se vpišem na študij splošne medicine na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od takrat je minilo že več kot 10 let. Sedaj sem specializant anestezije. Ljudem pomagam, da čim bolj gladko in brez bolečin premagajo različne operacije,« nam je zaupal, zatem pa klepet preusmeril na gore, ki so mu ljube vse od otroštva.

Gremo mi po svoje foto: bsf

»Že pred snemanjem filma sem se ukvarjal s plezanjem, rad sem imel tudi hribe. To je še vedno moja velika strast. Rad plezam po vseh različnih stenah in gorah v raznih delih sveta. To me je pripeljalo do poklica gorskega vodnika. Trenutno sem pripravnik za gorskega vodnika pri Združenju gorskih vodnikov Slovenije pove in razloži, da ga v kratkem čaka strokovni izpit.

Kaj pa igranje? Ne, po snemanju filma v Bovcu se ni vrnil pred kamere. »V filmskih vodah nisem več. Mi je pa ostalo veliko veselja za filme ali gledališke predstave. Menim namreč, da nam ta kultura širi obzorja in nas vedno kaj novega nauči,« sklene naš klepet Matevž, ki je bil že kot mladostnik precej drugačen od lika vedno zaskrbljenega Jake.

Matevž Štular danes foto: Osebni arhiv

Utrinek s snemanja, kjer je bil Matevž oblečen v zdravnika. foto: bsf

prejšnji članek
Podelitev zlatih globusov: Zmago slavili pričakovani filmi
Svet slavnih
Podelitev zlatih globusov: Zmago slavili pričakovani filmi
naslednji članek
Spoj slovanskega bajeslovja in sredozemske kulture
Kultura
Spoj slovanskega bajeslovja in sredozemske kulture