Kultura
 

Joker Out po nastopu na Szigetu: Za nas je to izpolnitev sanj

12. 8. 2024; 14.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Joker Out, Sziget 2

Skupina Joker Out je nastopila na glavnem odru festivala Sziget. foto: VitaOrehek

Danes se v glavnem mestu Madžarske zaključuje že 30. izvedba enega izmed največjih evropskih festivalov Sziget. Na glavnem odru je v četrtek nastopila tudi slovenska zasedba Joker Out, ki je navdušila zbrano občinstvo. Po koncertu pa so ekskluzivno spregovorili tudi za portal Njena.si.

Festival Sziget, ki že desetletja pritegne ljubitelje glasbe z vsega sveta, letos ni bil zgolj prizorišče vrhunskih nastopov, ampak tudi uresničitev dolgoletnih sanj za slovensko skupino Joker Out. Madžarski festival je namreč eden izmed največjih evropskih festivalov in hkrati eden izmed najpomembnejših dogodkov v glasbeni industriji. Z raznoliko glasbo za vse glasbene okuse in preostalim umetniškim programom, ki otok sredi Donave za skoraj teden dni spremeni v otok svobode, pa zagotovi atmosfero, zaradi katere se vsi radi vračajo. Za Bojana, Krisa, Jana, Jureta in Naceta iz skupine Joker Out, ki so se letos na prizorišče vrnili kot nastopajoči, ta nastop zagotovo predstavlja vrhunec njihove kariere ter potrditev njihovega trdega dela in vztrajnosti.

Glavni oder delili s Kylie Minogue in Samom Smithom

Ena izmed največjih potrditev njihovega uspeha je tudi to, da so fantje v četrtek ob 17.30 stopili na glavni festivalski oder in si ga tako posredno delili z nekaterimi največjimi imeni sodobne glasbene industrije, kot so Halsey, Tom Odell, Kylie Minogue, Liam Gallagher, Sam Smith, Louis Tomlinson, Martin Garrix, Fred again in drugi. Pevec skupine Bojan Cvjetićanin ob tem s ponosom poudarja: "Za nas je to izpolnitev sanj. Sziget festival smo vedno jemali kot ultimativni cilj. Ko so nas pred leti v enem izmed intervjujev vprašali, kako bi definirali uspeh, smo že takrat rekli, da glavni oder Sziget festivala in verjamem, da takrat v naši glavi ni bilo mišljeno, da se bo to zgodilo v bližnji prihodnosti. Ampak smo na to računali, kot na "če. mogoče. nekoč, v prihodnjih letih", tako da to je zdaj res noro." 

Neverjetna sreča, da smo končno lahko nastopili na odru, kjer smo kot mladi gledali svoje velike glasbene idole. Publika pod odrom je več kot presegla naša pričakovanja in nam dala vrhunsko energijo za lep spomin.

Kitarist Kris Guštin je k temu dodal, da čeprav so imena, ki so na glavnem odru nastopila letos seveda zelo pomembna v svetu glasbe, je njim najbolj pomemben podatek, kdo je na odru nastopil ob istem terminu kot oni. Ne samo na letošnjem festivalu, ampak tudi prejšnja leta. "Ker je to bolj direktna primerjava," pojasnjuje in dodaja: "Ko sem bil na Szigetu 2018 kot obiskovalec, sem šel ob istem terminu poslušat svoj najljubši band. Izvedeli smo tudi, da je naš prijatelj iz Londona Lewis Capaldi prvič na Szigetu nastopil ob isti uri in včeraj (v sredo) Tom Odell, ki je tudi izvrsten glasbenik, kar je lep in realen prikaz za naš prostor in kam smo prišli."

Med občinstvom je bilo moč opaziti tudi slovenske zastave. foto: VitaOrehek

Fantje so si izpolnili sanje. foto: VitaOrehek

Jan Peteh se je festivala udeležil že v sredo, saj si je želel v živo ogledati nastop dveh izvajalcev, sicer pa so morali fantje takoj po nastopu Budimpešto tudi zapustiti in se odpraviti proti preostalim koncertnim lokacijam. "Bilo je načrtno, ker sem želel videti dva oziroma enega izvajalca. L'Impératrice, ki so trenutno moj najljubši band in Marca Rebilleta, ki ga veliko ljudi pozna po njegovih Youtube prenosih in moram reči, da sem še bolj navdušen, kot sem mislil, da bom in se je zagotovo izplačalo." 

Fantje so se morali hitro odpraviti na pot, saj so jih čakali novi koncerti, če bi lahko ostali, pa so v en glas izpostavili izvajalca, ki bi si ga na letošnjem festivalu želeli ogledati in slišati v živo. "Liam Gallagher, zagotovo." Liam je na festivalu nastopil v petek zvečer, sicer pa je najbolj znan kot frontman nekdanje angleške rock skupine Oasis, v kateri je skupaj s svojim bratom Noelom ustvaril nekaj največjih hitov 90-ih. Med drugim tudi legendarno pesem Wonderwall. Kris je še dodal, da bi si v živo rad ogledal današnji nastop angleškega producenta in DJ-a, ki ustvarja pod imenom Fred again.. "Sam drugače nisem poznavalec, ampak bi mi ga bilo zanimivo videti, ker je nad njim navdušenih veliko ljudi."

Slovenska glasba je donela po Budimpešti na enem izmed največjih evropskih festivalov. foto: VitaOrehek

“Neverjetna sreča, da smo končno lahko nastopili na odru, kjer smo kot mladi gledali svoje velike glasbene idole." foto: VitaOrehek

Nov album in drugačen koncept koncertov 

Pred glasbeniki je še nekaj nastopov, nato pa za jesen obljubljajo izid novega albuma. "Album, izid našega tretjega studijskega albuma, ki bo nekako tudi odprl sezono zadnjega kvartala letošnjega leta. Osredotočili se bomo bolj na balkansko regijo, kar se koncertov tiče. Za promocijo albuma bomo naredili tudi nekaj samostojnih koncertov na tem območju," razkriva Bojan in dodaja, da se bodo nekoliko vrnili k svojim začetkom.

"Obeta se spet eno tako zelo in bolj intimno vzdušje, saj si bomo izbrali neke prostore, ki morda niso tako veliki, kakršne bi si jih lahko zastavili, ampak bo ta naš album po dolgem času nova izkušnja igranja novega materiala, ki ga tudi sami ne poznamo zelo dobro in bi ga radi spoznavali v krogu nekih ljudi, s katerimi se bomo lahko bolj čutili," še pojasnjuje. Več informacij o albumu in nastopih, ki bodo pospremili izid, pa bodo Jokerji razkrili v naslednjih tednih. 

prejšnji članek
To je po vseh teh letih še vedno najbolj pogosto ime v Sloveniji
Svet slavnih
To je po vseh teh letih še vedno najbolj pogosto ime v Sloveniji
naslednji članek
Tedenski horoskop: življenjske odločitve so odvisne od vas
Horoskop
Tedenski horoskop: življenjske odločitve so odvisne od vas

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.