pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Irena Yebuah Tiran: Vsi se spopadamo z vsaj podobnimi stvarmi

10. 10. 2022; 10.00
Avtor: K.M.
Irena Yebuah Tiran

Irena Yebuah Tiran foto: Dejan Nikolič

Najbolj popularno gledališče v Sloveniji, Špas teater, letos praznuje zavidljivih 25 let delovanja. In kaj je bolj primerno za začetek praznovanja kot nova, zabavna, glasbena in vroča komedija Vročica. V njej bodo glavno vlogo imele tri prepoznavne dame slovenskega umetniškega prostora. Ena izmed njih je tudi operna pevka Irena Yebuah Tiran, ki je za nas spregovorila tik pred uradno premiero.

Irena se bo v novi predstavi Vročica, ki na slovenske odre prihaja ravno v tem tednu, prelevila v eno izmed treh radijskih voditeljic, ki pripravljajo svojo poslovilno radijsko oddajo. V uprizoritvi praznične oddaje bodo v 'radijski eter' dame spustile vse, kar je v dolgih letih še obležalo na ženskem srcu. Z zvestimi poslušalci in poslušalkami bodo spregovorile o tistem, o čemer je pač težko govoriti naglas in sploh podnevi.

Operno pevko, ki je že večkrat dokazala, da se znajde tudi v gledaliških predstavah ali voditeljskih vlogah, smo ujeli tik pred prvimi premierami. Za nas je spregovorila o pripravi na projekt in njej nekoliko nepoznanem žanru komediji. Razkrila pa je tudi, kako v zasebnem življenju poskrbi za ohranjanje kakovostnih prijateljstev.

Irena Yebuah Tiran foto: Dejan Nikolič

Za vami je kar nekaj projektov, ob tem pa ste že več tednov vestno vadili za novo predstavo Vročica – kako vam uspe?

Ja, moram priznati, da je kar naporno sodelovati v toliko projektih drug za drugim oz. skoraj hkrati, ker je treba sproti vaditi za projekte, ki sledijo. V bistvu niti sama ne vem! Po mojem z močno voljo in vero vase. Pa seveda s podporo vseh mojih domačih. Moj mož mi res stoji ob strani in vse postori doma, zdaj ko sem toliko zdoma, pa tudi sinova sta zdaj že tako samostojna, da si lahko privoščim več odsotnosti.

Vročica je nekoliko drugačen format predstave – kako se znajdete znotraj komedije?

Moram priznati, da se nimam za duhovito osebo, zato sem stopila v kar velike čevlje. A se pogumno spopadam z govorjeno besedo.

Tri ženske, veliko ženske energije, pa ženski pogovori, smeh ... Veliko tega bomo videli na odru, kaj pa v zaodrju, na vajah? Ste velikokrat prekinili zaradi recimo napadov smeha vseh treh nastopajočih?

Predstava je zamišljena skoraj kot nekak koncert, saj v živo zapojemo kar dvanajst pesmi. Vmes pa klepetamo in se šalimo. Seveda smo se na vajah velikokrat nasmejale. In prav je tako, saj smeh olajša napor, ki ga prinašajo vaje. Kar veliko namreč tudi plešemo. Pa tudi sicer je dobro, da se na vajah nasmejiš določenim situacijam, da se potem ne smejiš na odru med samo predstavo, ko moraš pravzaprav ostati resen.

Po eni strani gre za komedijo, a ravno te lahko nastavijo tudi ogledalo družbi – na kakšen način ga bo nastavljala predstava Vročica?

Vročica je pravzaprav, če citiram svoje besedilo, "oddaja v kateri vas pretresamo tako s pogovori kot z glasbo v živo." In morda daje predvsem ženskam občutek, da niso same s svojimi težavami, ampak da se na nek način vsi spopadamo z istimi ali vsaj podobnimi stvarmi. In naša predstava to naredi na humoren način.

Zasedba nove predstave Vročica - Nina Ivanič, Irena Yebuah Tiran, Špela Grošelj foto: Irena Yebuah Tiran

Kaj pa zasebno – kaj najraje delate s svojimi najtesnejšimi prijateljicami, si velikokrat vzamete čas za ženska druženja?

Joj, to bi pa lahko dolgo naštevala. Obdarjena sem bila s šopkom prijateljic, s katerimi prijateljujemo še iz gimnazijskih dni. Srečujemo se vsak mesec že več kot 20 let! Prej smo skupaj prepevale v vokalno instrumentalni skupini Copacabana, zdaj pa se dobivamo na srečanjih in tudi potujemo skupaj enkrat na leto. In takrat je smeha še in še! Sploh ne morem opisati, kako zdravilna so zame ta srečanja! In zanimivo je opazovati to preobrazbo iz muhastih najstnic, ki so se tudi prepirale, v odrasle ženske, ki znajo priznati napako oziroma prisluhniti nasvetom ter predvsem prositi zanje. In ja, tudi če sem na smrt utrujena, se odpeljem na srečanje, ker vem, da bom domov prišla z novo dozo pozitivne energije.

Zakaj bo Vročica predstava, ki je to jesen ne gre zamuditi?

Vročice ne gre zamuditi, ker v njej nastopamo me tri! Hec, predstava širi dobro voljo, energijo, zapele vam bomo slovenske in tuje uspešnice! Zabavno bo!

Vročica

Vroča večerna radijska pogovorna oddaja VROČICA na Radiu ŠPAS praznuje 10. obletnico in je na vrhuncu svoje uspešnosti! Tri energične voditeljice bodo za to posebno priložnost izvedle 'veliki radijski pok' – jubilejno oddajo bodo praznovale ekskluzivno, z glasbenim showom v živo! 'LIVE'. 'ON AIR'. Če boste mislili, da ste za trenutek prišli na prizorišče serije 'Seks v mestu'… se ne boste veliko zmotili. Vročekrvne dame pač rade govorijo o življenju, ljubezni, seksu, zakonu, odnosih, prijateljstvu, materinstvu, karieri, hrani, alkoholu in da, moških ...
Več informacij TUKAJ >>KLIKNITE<<

prejšnji članek
Karin: 'V Kmetiji se ves čas dogaja nepričakovano'
Resničnostni šovi
Karin: 'V Kmetiji se ves čas dogaja nepričakovano'
naslednji članek
Dekleta šokirala z vedenjem, Eva bi Blaža podojila …
Resničnostni šovi
Dekleta šokirala z vedenjem, Eva bi Blaža podojila …
#nasazenazenska
nasazenazenska