petelin, Glööckler
Svet24.si

Gasilci kokota Glööcklerja rešili pred loncem

borut petek
Necenzurirano

Sin novega lastnika Panvite z Borutom Petkom kupil luksuzno vilo v Poreču

njena.si
njena.si njena.si
Kultura
 

Premiera nove sodobnoplesne predstave Kvartet

28. 11. 2023; 05.00
Avtor: Pe. T.
Kvartet

Utrinek iz predstave foto: Darja Štravs Tisu

10. decembra se bo v dvorani Duše Počkaj Cankarjevega doma odvila premiera nove sodobnoplesne predstave Kvartet v koreografiji in režiji videa Magdalene Reiter in izvedbi plesalcev Jerce Rožnik Novak ter Bena Novaka.

Par v Kvartetu raziskuje nevralgične točke zgodovine odnosa, ponavljajoče se cikle ljubezni in zlorabe. V tem mikrokozmosu se prepletajo poželenje, nasilje, ljubezen in bolečnina. Kameri, ki spremljata dogajanje, razgrajujeta naturalistično iluzijo in gledalcem omogočata sestavljanje lastne gledališke fikcije. Fabricirana zgodba, prikazana z različnih perspektiv, se razkriva občinstvu in omogoča spremljanje konstrukcije same odrske resničnosti.

»Ideja za Kvartet je bila od začetka zelo preprosta: partitura za dva plesalca – dve živi telesi in dve kameri v živo. Hvalnica ljubezni in hkrati zapis razpada miniekosistema dveh posameznikov, ki preverjata meje svobode v razmerju do drugega. Skozi proces se predstava razvija v nenehni razpetosti med različnimi protipoli, saj zadeva načine gledanja. Gledanja samega sebe, gledanja drugega, gledanja sebe skozi pogled drugega in seveda naslavlja gledalčev pogled – pogled občinstva. Kamera, čeprav vseskozi prisotna v naši družbi, je zgolj ogledalo in opazovalec, ki ustvarja paralelno fikcijo. Spremlja in prevaja, gibanje akterjev pa razkriva plast nenehnega nastajanja, upanja na združitev in hkrati razpada,« razkriva Magdalena Reiter.

Ponovitvi predstave bosta 11. in 14. decembra. V ponedeljek, 11. decembra, bo po predstavi Kvartet potekal pogovor z ustvarjalci. Prisotni bodo: Jerca Rožnik Novak, Beno Novak, August Braatz, Sandi Skok in Magdalena Reiter. Pogovor bo vodila Andreja Kopač.


prejšnji članek
K nam prihaja Madžarski narodni filharmonični orkester
Kultura
K nam prihaja Madžarski narodni filharmonični orkester
naslednji članek
Kako božični zvezdi povrniti barvne liste?
Zdravje
Kako božični zvezdi povrniti barvne liste?