Kultura
 

Trboveljski dimnik bodo oživljali z dvema projektoma

21. 8. 2024; 13.30
Avtor: STA
Trboveljski dimnik

Trboveljski dimnik foto: arhiv DDT

Trboveljski dimnik, najbolj reprezentativen del zasavske industrijske dediščine, bo zaživel v dveh novih projektih, ki bosta povezala umetnost in znanost. Delo trboveljske umetnice Đejmi Hadrović bo spomnilo na gradnjo dimnika, samostojni interakcijski dizajner Žiga Pavlovič pa bo v instalaciji ponudil prvo osebno doživetje vzpona na vrh dimnika.

Kot so sporočili iz Zavoda za kulturo Delavski dom Trbovlje, bo delo Hadrović spomnilo na gradnjo dimnika, ki je bila v 70. letih preteklega stoletja izjemen podvig, in hkrati opozorilo na vidik onesnaževanja okolja.

Oba projekta sta bila izbrana na javnem natečaju v sklopu mednarodnega projekta Fasih, ki je del programa Ustvarjalna Evropa. Projekta bosta nastajala prihodnjih devet mesecev, spomladi 2025 pa si ju bo možno ogledati na razstavi v Delavskem domu Trbovlje.

Projekt Fasih se posveča ohranjanju, reinterpretaciji in revitalizaciji industrijske dediščine na območju nekdanje Jugoslavije. Aktivnosti potekajo tudi na Reki na Hrvaškem, kjer bodo tri dela oživljala nekdanjo papirnico Hartera, ter v Beogradu v Srbiji, kjer bodo v sklopu štirih projektov iskali novo vsebino za Termoelektrarno Snaga in svetlost.

Trboveljski dimnik je 360 metrov visok dimnik nekdanje Termoelektrarne Trbovlje, najvišja zgradba v Sloveniji, najvišji dimnik v Evropi in sedmi najvišji na svetu. Dimnik je projektiralo nemško podjetje Karrena iz Dusseldorfa, pri gradnji pa so sodelovali tudi slovenski in bosanski gradbeni strokovnjaki ter posebej usposobljeni delavci.

Zasnovan je tako, da bi prenesel potres do 10. stopnje po Mercallijevi lestvici, ob močnem vetru niha do skoraj enega metra.

prejšnji članek
Kaj pomeni, če je urin rožnate barve?
Zdravje
Kaj pomeni, če je urin rožnate barve?
naslednji članek
Slastne pregrehe z malo kalorijami pospešeno kurijo telesno maščobo
Kulinarika
Slastne pregrehe z malo kalorijami pospešeno kurijo telesno maščobo
#obraziavenija
obraziavenija

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.