stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Hrustljava jabolka za lepotno preobrazbo

4. 9. 2023; 03.00
Avtor: njena.si
jabolka

Jabolko foto: Pixabay

Jabolka niso samo za gurmane, odlično se obnesejo tudi na koži, saj imajo izjemne lepotne učinke.

Kozmetična podjetja zadnja leta z vse večjim navdušenjem v svoje izdelke vmešavajo sadne kisline, vitamine in encime. Zlasti jabolka so polna vsega naštetega, alfa hidroksi sadna kislina v njih je odlična za odstranjevanje postaranih in utrujenih kožnih celic, da se pod njimi razkrije sveža, rožnata polt; pektin v jabolkih pa učvrsti ohlapno kožo, zdravi vnetja in gladi drobne gube. Poglejmo, kaj vse še zmorejo jabolka!

Čistijo in tonirajo kožo 

Za jabolčni kis je bilo dokazano, da čisti pore bakterij in odvečne maščobe, kar sta glavna vzroka za akne in mozolje. Kis tudi uravnava kožni pH in preprečuje čezmerno nastajanje sebuma. Priskrbite si kakovosten jabolčni kis in ga razredčite z vodo v razmerju 1 : 8. V mešanico pomočite vato in z njo podrgnite po koži. Splaknite in se od mozoljev poslovite. 

Osvetlijo in učvrstijo

Znanstveniki so v lepotne namene analizirali številne sorte jabolk in med njimi izločili dve, ki najbolj osvetlita in učvrstita kožo, saj vsebujeta največjo količino kolagena in elastina – snovi, ki pomlajujeta kožo. To sta sorti granny smith in rdeči delišes. Pojejte čim več teh jabolk in vaša koža bo zanesljivo rožnata in mladostna. Ali pa jih kar nanesite nanjo v obliki maske. V električnem mešalniku spasirajte polovico jabolka, dve žlici medu in pol žličke posušenega žajblja. Mešanico dajte v hladilnik za 10 minut, nato jo nanesite na umit obraz. S prsti masko nežno vtapkajte v kožo, dokler ne postane zelo, zelo lepljiva. Sperite z vodo.

Obnavljajo lase

Po zaslugi jabolk in jabolčnega kisa bodo tudi vaši lasje bolj zdravi in sijoči. Sestavina v jabolkih, imenovana procyanidin B-2, namreč poskrbi za zdrave, močne in čvrste lase od korena do konic.

Nasvet: po običajnem šamponiranju si lase temeljito sperite. Vzemite dve skodelici jabolčnega kisa in eno skodelico vode ter mešanico vtrite v lase. Pustite učinkovati 15 minut, nato spirajte lase z mlačno vodo, dokler vonj po kisu popolnoma ne izgine. Lase si otrite z brisačo. 

Izboljšajo zadah

Antioksidanti in pektin v jabolkih odlično ščitijo pred kariesom in slabim zadahom iz ust. Pektin nevtralizira vonj, ki nastane ob prebavljanju hrane, zato naslednjič, ko boste jedli čebulo ali česen, za desert pojejte še jabolko. Vlakna v jabolčnem mesu učinkujejo tudi kot naravna zobna ščetka.

Odpravljajo zabuhlost

Znano je, da so jabolka (vse sorte) bogata z vitamini A, C in E, ki ščitijo pred prostimi radikali. Poleg tega vsebujejo kisline, ki delujejo kot luščilno sredstvo, ščitijo kapilare in pospešujejo mikrocirkulacijo. Takole si napravite jabolčno masko zoper zabuhlost okoli oči: zmešajte dve žlici nesladkane jabolčne čežane z enim naribanim surovim krompirjem. Mešanico nanesite na zaprte oči in jih pokrijte še z vlažno, toplo krpico. Pustite učinkovati od 10 do 20 minut, nato sperite s toplo vodo.

prejšnji članek
15 znakov, da ste v razmerju z narcisom
Odnosi
15 znakov, da ste v razmerju z narcisom
naslednji članek
V javnost prišel videoposnetek poroke znanih Slovencev
Svet slavnih
V javnost prišel videoposnetek poroke znanih Slovencev