Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za bleščeč nasmeh

5. 3. 2016; 10.09
Avtor: Maša Rener/revija Bodi zdrava
Beli zobje

Si želite bleščeč nasmeh? foto: Arhiv

Naravni recepti za bleščeč nasmeh, ki jih lahko naredite kar sami doma.

Ustna vodica na 7 načinov

Načinov, kako si pripravite ustno vodico, je več, vi pa izberite, kateri od receptov vam najbolj ugaja.

1. Zmešajte enako količino fino mlete soli, sode bikarbone (dobite na www.sodabikarbona.si) in vode ter z mešanico izperite ustno votlino.

2. Vodo za izpiranje ustne votline lahko naredite iz hladnega metinega čaja z dodatkom rožmarina.

3. 100 mililitrov hidrolata poprove mete zmešajte s pol litra prevrete ohlajene vode ter prelijte v čisto, temno steklenico z nepredušnim zapiralom. Po umivanju zob od 10 do 20 mililitrov ustne vodice grgrajte vsaj pol minute.

4. 12 žlic vode in 4 žlice vodke zavrite in mešanici dodajte še 4 čajne žličke tekočega glicerina, ki uničuje bakterije, dobite pa ga v vseh lekarnah. Sestavinam primešajte še 1 čajno žličko gela aloje vere, posodo odstavite s štedilnika in počakajte, da se mešanica ohladi. Vanjo kanite še do največ 15 kapljic olja zelene mete in ustna vodica je narejena.

5. V alkohol iz lekarne namočite enako merico melise, kamilic, mete in ščepec žajblja. Pokrito naj dva tedna počiva, nato zadevo precedite. Nekaj kapljic pripravka kanite v kozarec z vodo in mešanica za grgranje je pripravljena.

6. Približno 3 grame (eno žlico) suhih listov žajblja (dobite na www.hisazacimb.si) prelijte s 150 mililitri vrele vode, pokrijte in pustite 10 minut. Nato poparek premešajte, precedite in ohladite ter uporabite za izpiranje ali grgranje.

7. Suha zelišča (3 žlice mete, 3 žlice kamilic in 2 žlici rožmarina ali materine dušice) pretlačite in čez njih prelijte kozarec vrele vode. Pustite stati približno 15 minut, nato vsebino precedite v posodo z nepredušnim pokrovom in ji dodajte še 1 deciliter vodke ter 2 žlici soka aloje vere. Po želji lahko dodate tudi nekaj kapljic eteričnega olja mete. Pred uporabo žličko koncentrata zmešajte z vodo in s pripravkom približno pol minute izpirajte ustno votlino.

Pripravek za bolj bele zobe

Zmešajte 1 merico grobo mlete soli z 2 deloma sode bikarbone. Zmes vam bo pobelila zobe in odstranila obloge, zelo zdrava pa je tudi za vaše dlesni. Bolj bele zobe ustvarita tudi limona in grobo mleta sol, po želji z dodatkom naribane notranje strani pomarančne lupine.

Zobna krema iz sode bikarbone in soli

Zmešajte enako količino morske soli in sode bikarbone, ki jima lahko po želji dodate še nekaj kapljic eteričnega olja čajevca ali mete. Mešanico shranite v posodi z nepredušnim pokrovom in po eno čajno žličko uporabite enako kot vsako drugo zobno kremo.

Zobna krema s kokosovim oljem

V vodni kopeli stopite 3 žlice kokosovega olja, tako da postane tekoče. Dodajte 5 žlic sode bikarbone  in mešajte, dokler ne dobite enakomerno gladke zmesi. Na koncu dodajte še 3 kapljice metinega olja in 2 kapljici limoninega olja ter vse skupaj še enkrat dobro premešajte. Uporabljajte varčno, kot vsako drugo zobno kremo.

Kremasta zobna krema

V vodni kopeli zmešajte 3 žlice rastlinskega glicerina, 5 žlic sode bikarbone in žličko koruznega zdroba. Mešanici po žličkah dodajajte vročo vodo, dokler ne dobite želene gostote kreme. Ko se zmes malo ohladi, ji med mešanjem dodajte še 2 kapljici eteričnega olja limone in kapljico metinega olja. Hranite v dobro zaprti posodi.

Preprosta zobna krema

Zmešajte 2 žlici gline kaolin, žličko sode bikarbone, žličko fino zmlete pšenice in polovičko žličke morske soli. Mešanici nato po žličkah dodajajte vročo vodo, dokler ne dobi ustrezne gostote. Po želji lahko zmesi dodate še 3 kapljice eteričnega olja mete in kapljico sivkinega olja. Hranite v dobro zaprti posodi in uporabljajte kot vsako drugo zobno kremo.

Izberite si recept, ki vam najbolj ugaja za lep in zdrav nasmeh!

Izberite si recept, ki vam najbolj ugaja za lep in zdrav nasmeh! foto: Arhiv

prejšnji članek
Aktualov dan žena na noge spravil Areno Stožice
Svet slavnih
Aktualov dan žena na noge spravil Areno Stožice
naslednji članek
Raje z napačnim kot soočenje s samim seboj
Odnosi
Raje z napačnim kot soočenje s samim seboj