nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Jejte to in vaši lasje bodo takšni!

23. 3. 2016; 05.00
Avtor: Marijana Mandič/Lepa in zdrava
Lasje
Staranje in hormonske spremembe pogosto pospremijo ravno grobi in neredko tudi bolj redki lasje. Kdor jih želi okrepiti, naj uživa uravnoteženo prehrano z malo maščobami in si občasno privošči vitaminsko mineralno kuro.

Proti prhljaju

Zaužijte veliko retinola, vitamina A, ki prepreči predčasno staranje kože in njeno poroževanje, s čimer posredno odpravlja prhljaj. Tudi vitamini B-kompleksa zdravijo prhljaj in pospešijo rast las, saj izboljšajo prekrvljenost lasišča. B-kompleks najdete v vseh polnovrednih izdelkih, mesu in ribah ter stročnicah, največ vitamina A pa je v jetrih, jajcih, polnomastnih mlečnih izdelkih, margarini ter v vsej zeleni, rumeni in oranžni zelenjavi.

Za lažje oblikovanje pričeske

V lasni kozmetiki je najpomembnejši B-vitamin pantenol, ki zmanjša vnetje lasišča, blaži srbenje in deluje protibakterijsko. Pantenol v kozmetiki neguje lase in lasišče ter obnavlja poškodovane lasne konice. Lasem zviša sposobnost za vezanje vlage in izboljša njihovo prožnost, zaradi česa je oblikovanje pričeske lažje.

Najboljši naravni viri pantotenske kisline oziroma vitamina B 6, ki neguje lase tudi od znotraj, so polnovredna žita, žitni kalčki, otrobi, ledvice, jetra, srce, zelena zelenjava, pivski kvas, oreščki, piščanec in neprečiščena melasa.

foto: Arhiv Bodi zdrava

Za lepšo barvo las

Vitamin E prepreči oksidacijo lasnega keratina, s tem pa ščiti strukturo in barvo las. Poiščete ga lahko v olju iz pšeničnih kalčkov, lanenem semenu, čičeriki, puranjem mesu, papriki in gomoljasti zeleni.

Proti sivenju las

Kdor želi lase okrepiti, zavreti njihovo izpadanje in preprečiti kakšen siv las, naj uživa več biotina iz govejih jeter, kvasa, mleka, arašidovega masla, špinače, avokada, jajc in ovsenih kosmičev.

Ali ste vedeli?

Tudi v lasni kozmetiki pogosto uporabljajo komplekse vitaminov, na primer A, E, F in H, ki krepijo lasne korenine, omogočijo normalno rast las in preprečijo njihovo izpadanje. Med zelo učinkovite izdelke za nego lasišča spadajo tisti z morskim blatom in propolisom ter z esencialnimi olji, ki ščitijo lasišče.

Zakaj lasje izpadajo?

Povsem normalno je, če nam vsak dan izpade od 60 do 120 las, a jih vsak deseti od nas izgubi več. Najpogostejše je androgocentrično izpadanje las, kadar postajajo lasje vse bolj redki, izpadanje las v šopih, na enem mestu, je bolj redka težava. Androgocentrično izpadanje las prizadene predvsem moške, in sicer na sencih in temenu, pri ženskah pa se lasje redčijo enakomerno po vsem lasišču. Strokovnjaki krivijo androgene, moške hormone, ki jih proizvaja tudi žensko telo. Pri večini žensk lasje pospešeno izpadajo in na srečo potem spet zrastejo, le ob posebnih telesnih obremenitvah, ob okužbi, hormonskih spremembah, kot sta nosečnost in dojenje, ali pa ob pomanjkanju nekaterih hranilnih snovi, kot sta cink in železo, ne. Najboljši vir cinka so meso, jetra, morska hrana, žitni kalčki, pivski kvas, bučna semena, jajca, nemastno mleko v prahu in mleta gorčica. Železa pa je veliko v rdečem mesu, jajcih, jetrih, ribah, ovsenih kosmičih, oreščkih in suhem sadju.

Pomen mineralov

Kompleks mineralov, kot so kalij, natrij in kalcij, pospeši obnovo celic in presnovo v celicah lasišča, kar pospeši rast ras. Minerali ohranjajo lase vlažne in voljne. Če pomislimo še na nepogrešljiva cink in železo, potem si je tudi zavoljo močnih las dobro privoščiti 14-dnevno vitaminsko mineralno kuro.

prejšnji članek
Življenje brez antibiotikov. Je mogoče?
Zdravje
Življenje brez antibiotikov. Je mogoče?
naslednji članek
Severina poročena, nato pa ...
Svet slavnih
Severina poročena, nato pa ...