zahi hawass
Svet24.si

Resnični Indiana Jones

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tudi vas zaskeli, ko pomislite na mrzlo pijačo?

6. 4. 2016; 06.08
Avtor: Promocijsko gradivo
ice600
Če vas zobje skelijo, potem morate čim prej ukrepati!

Za skelenje zob je lahko krivo marsikaj. Poskušajte odkriti vzrok in ga odpraviti, še preden bo narejena večja škoda.

Kaj se dogaja z vašimi zobmi?
Zobovina je pri zdravih zobeh prekrita z dlesnijo in sklenino. Če pa je zobovina izpostavljena, postane to področje občutljivo. Do izpostavljenosti lahko pride iz več razlogov - izguba sklenine je lahko posledica kislinske erozije in abrazije zaradi ščetkanja zob, zobovina pa lahko postane izpostavljena tudi zaradi umika dlesni. Ker je v zobovini tisoče majhnih kanalčkov, ki vodijo do živčevja, zobje zaradi vdora tekočine in posledično draženja živčnih končičev postanejo preobčutljivi.

Lahko so krivi agrumi
Limone, pomaranče, grenivke in drugo sadje, v katerem je veliko kisline, lahko sčasoma načne vašo sklenino in povzroči neprijetno skelenje, ki je pogosto predvsem ob stiku z zelo mrzlo ali vročo hrano. Če torej pijete veliko limonad ali naravnih sadnih sokov iz agrumov oziroma če jeste veliko kislega sadja, je morda to krivo, da vas zadnje čase skelijo zobje.

Kisla hrana
Zanje je še posebej škodljivo, če jih kmalu za tem, ko pojeste kislo sadje ali spijete kisel kos, ščetkate, kajti kislina se že zadržuje na njih in drgnjenje z ozkimi ščetinami samo še huje obrablja sklenino. Zato si vedno, ko pojeste pomarančo, grenivko, mandarino ali ko spijete limonado, zobe sperite z vodo in se vsaj nekaj časa izogibajte ščetkanju. Lahko pa tudi spijte kozarec mleka ali prežvečite košček sira, svetujejo strokovnjaki, kajti to bo nevtraliziralo kislino iz sadje.

Sredstva za beljenje zob
Nekatera sredstva za beljenje zob in nekatere paste vsebujejo peroksid, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči preobčutljivost zob. Če torej opažate, da tudi vam takšni preparati ne ustrezajo, jih preprosto nehajte uporabljati in kmalu vas bodo zobje prenehali skeleti.

Pretrda ščetka in premočno ščetkanje
Tudi zobna ščetka s trdimi, agresivnimi ščetinami in močno ščetkanje lahko poškodujeta sklenino in povzročita umikanje dlesni. Zobje tako postanejo bolj občutljivi in izpostavljeni kariesu. Namesto trdih ščetk zato raje uporabite ščetko z nekoliko bolj mehkimi ščetinami in si zobe krtačite nežno, v smeri od dlesni proti koncu zoba, po približno dve minuti.


Izberite zobno pasto, ki vam bo priskočila na pomoč 
Zobna pasta Sensodyne® Repair&Protect s NovaMin® tehnologijo klinično dokazano zagotavlja lajšanje bolečin in vsakodnevno zaščito za občutljive zobe. Zagotavlja vse koristi običajne zobne paste, ob uporabi dvakrat dnevno pa tudi trajno obnavlja vaše zobe in jih pomaga zaščititi pred bolečino zaradi občutljivosti.

prejšnji članek
Boštjan Romih priznal, da z ženo tega ne počneta!
Svet slavnih
Boštjan Romih priznal, da z ženo tega ne počneta!
naslednji članek
Kakšna je zgodovina špargljev
Kulinarika
Kakšna je zgodovina špargljev