profimedia-0808999589
Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

870457_151-vatikan
Necenzurirano

Ko znani lobist pelje slovenske gradbince v Vatikan

njena.si
njena.si njena.si
Kulinarika
 

Kakšna je zgodovina špargljev

5. 4. 2016; 10.01
Avtor: Š. K.
24recipehealth-superJumbo
Pogledali smo si, kakšno zgodovino imajo šparglji.

Šparglji so poznani že več kot 2000 let. Poznali in uživali so jih v Starem Egiptu, antični Grčiji, stoletja so jih kot zdravilno rastlino uporabljali Kitajci.


Tudi grški antični zdravnik Hipokrat ga omenja kot zdravilno rastlino in to velja za najstarejši znani zapis o špargljih (okrog leta 400 pr.n.št.). Rimljani pa so šparglje prvi tudi gojili. Cenili so jih zaradi edinstvenega okusa, teksture in zdravilnih lastnosti.

Rimljani so šparglje jedli sveže v sezoni in posušene pozimi. Prvi so razvili sorte špargljev za gojenje v vrtu in prvi so pisali o gojenju špargljev. Kato starejši je v svojem delu ‘De Agri Cultura’, ki je izšlo 160 let pr.n.št., napisal navodila za gojenje špargljev. Šparglje omenja tudi Plinij starejši v svojem delu ‘Naturalis Historia’.


Kaj pa pri nas?
Gojenje špargljev v Sloveniji sega v obdobje pred prvo in med obema svetovnima vojnama, ko smo jih gojili predvsem v okolici večjih mest. Sveže domače šparglje so cenili premožnejši ljudje in ljubitelji, pridelovali pa smo jih celo za dunajski cesarski dvor. Ob koncu 80-ih let prejšnjega stoletja je domača pridelava špargljev znova oživela, predvsem na Primorskem. Danes je pridelava špargljev razširjena po celi Sloveniji.

prejšnji članek
Tudi vas zaskeli, ko pomislite na mrzlo pijačo?
Moda&Lepota
Tudi vas zaskeli, ko pomislite na mrzlo pijačo?
naslednji članek
50 dejstev o seksu
Odnosi
50 dejstev o seksu