pri belokranjcu
Svet24.si

Podnevi jih ne vidijo, ponoči pa se vsi krvoločni prikradejo čisto do hišnih vrat

1694618501-img-8801-purg-1694618444412
Necenzurirano

19 kirurgov pisalo ministrici, naj ustavi načrte šefa celjske bolnice

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kaj je res in kaj ne?

5. 4. 2016; 02.00
Avtor: Alenka Birk/revija Fatalna
strije
Ne boste dobili gub ob mencanju oči. Tudi mit iz mladostnih dni o pačenju in o tem, da bo obraz ostal tak za vedno, ne drži. Resnica pa je, da obstaja veliko lepotnih mitov, ki jih sprejemamo za resnične, ne da bi v njih zaznali senco dvoma. Nekatere urbane lepotne legende pa le držijo. Preverite sami.

MIT 1: KOZMETIČNE IZDELKE JE TREBA MENJAVATI, KER SE KOŽA NANJE NAVADI

NE DRŽI

ZAKAJ? Svojo najljubšo kozmetiko lahko uporabljate leta in leta. Koža se ne navadi na izdelke, zato njihova učinkovitost z dolžino uporabe nima nobene zveze. Seveda ob predpostavki, da se tekstura kože ali las bistveno ne spremeni.

MIT 2: DIŠAVE SPADAJO V HLADILNIK

DRŽI

ZAKAJ? Dišave lahko zdržijo dolgo časa ob pravilni hrambi. Olja in kemikalije v njih so občutljivi na ekstremne temperature, predvsem na vročino. Nič ne uniči parfuma hitreje od izpostavljanja neposredni svetlobi. Najbolje je, da kupujete manjše steklenice, odprto embalažo pa hranite v hladilniku, saj sta svetloba in toplota največja sovražnika parfumov.

MIT 3: STRIJE LAHKO ODPRAVIMO

NE DRŽI

ZAKAJ? Na žalost niti z nanašanjem karitejevega masla niti z najboljšim olivnim oljem ne bodo izginile. Strije so trajna poškodba kože in nastanejo, kadar vlakna kolagena in elastina, ki skrbijo za prožnost kože, popustijo ali počijo. Nega z izdelki pri tem ne pomaga. So pa tudi gensko pogojene. Strije so pod vrhnjo plastjo kože, kjer jih karitejevo maslo in olivno olje ne moreta doseči. Tudi sodobna lepotna tehnologija jih ne more odpraviti, lahko le malce ublaži njihov videz.

MIT 4: TESNE FIGE IN KONJSKI REPI POVZROČIJO IZPADANJE LAS

DRŽI

ZAKAJ? Vsaka pričeska, pri kateri nastane močna zategnjenost las od lasišča in lasnih korenin, lahko povzroči izpadanje las. Zato namesto čvrste fige ali čopa raje izberite mehkejšo, ohlapnejšo izvedbo pričeske, najbolje ustvarjeno z lasnicami, ne s tesnimi elastikami. Čim večkrat nosite lase spuščene, da boste čuvali svoje dragocene pramene.

MIT 5: DRGNJENJE OČI POVZROČA GUBE

NE DRŽI

ZAKAJ? Drgnjenje in mencanje oči neposredno ne povzročata nastanka gub, vendar pa se koža ob tem razteguje in povzroča gubanje tanke in občutljive kože okoli oči, kar vodi do pojava prezgodnjega staranja skozi čas. Ne boste dobili račjih tačk zaradi občasnega drgnjenja, vseeno pa priporočamo, da vam navada ne preide preveč v kri.

MIT 6: MASTNI LASJE SO POSLEDICA POGOSTEGA UMIVANJA

NE DRŽI

ZAKAJ? Mastno lasišče je posledica hormonov in/ali napačne nege. Če si mastnega lasišča ne boste umili, si boste na ta način naredili več škode kot koristi. Pomembno je, da lasišča ne drgnete pregrobo, ampak šampon s krožnimi gibi vtrete vanj. Priporočljivo je redno umivanje las z mlačno, in ne vročo vodo, z ustreznimi izdelki za nego mastnih las.

MIT 7: BALZAMI ZA USTNICE LAHKO ZASVOJIJO

DRŽI

ZAKAJ? Zasvojenost z balzami za ustnice ni resnično zdravstveno stanje, vendar lahko zaradi delovanja koža postane 'odvisna' od nekaterih sestavin. Sestavine, kot so kafra, mentol in salicilna kislina, dejansko namesto vlaženja dražijo kožo, zato v povezavi s preostalo vlažilno formulo po nanosu povzročijo dodatno suhost. Potem se zgodi, da balzam spet potrebujete in ste v začaranem krogu.

MIT 8: 8 KOZARCEV VODE NA DAN PREŽENE SUHO KOŽO STRAN

NE DRŽI

ZAKAJ? Suha koža ni neposredno povezana s pitjem vode. Seveda je treba piti dovolj vode za pravilno delovanje notranjih organov. Vzroki in nega suhe kože pa so precej bolj kompleksni od pitja vode. Koža za vlago potrebuje olje, ne vode. Suho kožo je treba negovati z ustreznimi izdelki, namenjenimi tej problematiki, in z ustrezno prehrano. Zato je lahko vaša koža še vedno videti suha, tudi če popijete osem kozarcev na dan.

MIT 9: VOSKANJE HITRO ZREDČI DLAKE

NE DRŽI

ZAKAJ? Z voskanjem se odstranijo dlake iz mešičkov skupaj s koreninami. S ponavljanjem metode (govorimo o dolgem časovnem obdobju, na primer 20 let) se nekateri mešički lahko poškodujejo do te mere, da dlake tam več ne zrastejo. Vendar se voskanje uporablja zaradi sposobnosti ohranitve gladke kože dlje časa kot britje, in ne za zmanjševanje rasti dlak.

MIT 10: S PIVOM DO LEPŠE ZAGORELE POLTI

DRŽI

ZAKAJ? S pomočjo piva bodo lepše zagorela le tista telesa s tipom polti, ki so nagnjena k zlati zagorelosti. Tistim, nagnjenim k temu, da jih sonce hitro opeče, nanos piva pred sončenjem ne bo popolnoma nič pomagal. Vse je stvar genetike. Pred soncem pa se je vedno treba ustrezno zaščititi s sredstvom za zaščito pred soncem, kar pivo ni.

prejšnji članek
Ali je to ljubezen ali navada?
Zdravje
Ali je to ljubezen ali navada?
naslednji članek
To je tisti kos garderobe, ki enostavno ne sme manjkati!
Življenjski slog
To je tisti kos garderobe, ki enostavno ne sme manjkati!