državna meja
Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s Slovenijo

1695633573-dsc09685-1695633263267
Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Naredite red med svojimi ličili

13. 4. 2016; 09.30
Avtor: Tjaša Kokalj/Fatalna
hygiene-870763_1920

Kozmetika ni večna! foto: Pixabay

Rok uporabe ličil in lepotnih izdelkov nasploh je omejen na približno leto dni, pol leta, pri naravni kozmetiki pa še manj.

1. PROČ Z VSEM, KAR IMA PRETEČEN ROK

Vse prevečkrat ženske uporabljamo lepotne izdelke, katerim rok uporabe že preteče. Velikokrat se tega sploh ne zavedamo in leta in leta uporabljamo isto paleto senčil, ki je kar ne moremo porabiti do konca. Senčila za oči imajo običajno rok trajanja dvanajst mesecev oziroma leto dni. Po tem niso več primerna za uporabo, velikokrat začnejo dražiti oči, vzrok pa nam je neznan. Takšen izdelek bi moral takoj romati v koš za smeti, še posebno ker ga uporabljamo okoli oči, ki so zelo občutljive. In ko smo že pri očeh: črtala za oči in maskara imajo rok uporabe od štiri do šest mesecev, običajno pa imamo pri maskari to srečo, da jo porabimo prej. Suhe maskare nikoli ne smemo redčiti z vodo!

Rok uporabe ličil in lepotnih izdelkov nasploh je omejen na približno leto dni, pol leta, pri naravni kozmetiki pa še manj.
Naj boli, ampak pretečeni izdelki morajo proč – svoji koži boste naredili veliko uslugo. Če veste, da izdelkov ne boste porabili v roku, jih raje komu podarite. A ne tistih pretečenih. Lahko pa jih tudi uporabite na drugačen način, tako da kremo, ki ima pretečen rok, namažete na usnjene škornje ali torbico, ščetko iz maskare pa dobro očistite in jo lahko uporabljate kot 'glavniček' za trepalnice.

2. ČISTITE ČOPIČE

Če za ličenje obraza uporabljate čopiče, potem jih morate tudi dobro očistiti. Dobro je, da jih operete vsaj enkrat na mesec, dobro je enkrat na dva tedna. Pri tem lahko uporabite kar gel, ki ga uporabljate za umivanje obraza, ali pa milo za občutljivo kožo, nato pa pustite, da se čopiči na prostem čez noč posušijo. In posušiti se morajo obvezno, drugače začnejo smrdeti in se v njih lahko začnejo razvijati bakterije. Svetujemo tudi uporabo sredstva za razkuževanje, s katerim vsake toliko poškropite svoje čopiče. Kot prava profesionalka! In če so že vaši čopiči čisti, potem morate to enkrat na mesec omogočiti tudi svoji toaletni torbici. Iz nje vzemite vse izdelke, ki jih lahko z razkužilnimi robčki prebrišete, in jo operite, če vam njena sestava to dopušča.

3. ODSTRANJEVANJE LIČIL

Ta je včasih kar težka. Včasih zaspimo na kavču in se nam sredi noči ne ljubi ukvarjati še z umivanjem obraza, še posebno če za čiščenje uporabljate gel, s katerim se umijete pod tekočo vodo, ki vas potem dodobra zbudi. A čiščenje kože je izjemno pomembno, zato imejte za takšne primere vedno pripravljene bombažne blazinice in tonik za čiščenje obraza ali micelarno raztopino, ki s kože v enem samem koraku odstrani ličila in ostale nečistoče ter jo z dodano hialuronsko kislino vlaži. Brez neprijetnega občutka zategovanja in draženja kože. Z edinstveno formulo z izpiranjem, ki zagotavlja popolno odstranitev nečistoč ter dolgoročno preprečuje izsuševanje kože. Lahko pa izberete tudi čistilne robčke, ki so še bolj priročni.

4. VLAŽENJE KOŽE

No, in ko smo že pri čiščenju, ne smemo povabiti na vlaženje kože. Posledica slabo navlažene kože je velikokrat prezgodnje staranje, občutek zategnjenosti in podobno. To, da je koža dobro navlažena, je vse in največkrat koži manjka prav to – hidracija oziroma vlaga. Zato imejte dobro kremo in jo uporabljajte zjutraj in zvečer. In nikoli takšne brez zaščitnega faktorja!

5. MENJAJTE GOBICE, KRPICE

Tako kot je treba prati čopiče, tako kot menjamo kuhinjsko gobico, moramo menjati tudi gobico za umivanje obraza (če jo uporabljamo) ali gobice za nanašanje ličil. Tudi tiste za umivanje telesa je dobro pogosto menjati, ravno zato, ker so po navadi vse te gobice vedno malce vlažne in se bakterije ob takšnih pogojih lahko hitro razvijajo.

6. DOBER SPANEC

Zdi se, kot da nam vsem kronično primanjkuje spanca in se kar ne uspemo naspati. Četudi se vam zdi ta točka misija nemogoče, vseeno poskusite iti danes zvečer prej v posteljo, pa četudi le pol ure prej. Vsaka minuta je dragocena, vaša koža in splošno počutje pa vam bosta hvaležna.

Poskusite iti danes zvečer prej v posteljo, pa četudi le pol ure prej.

7. NARAVNA OLJA – ZA RAZVAJANJE, NEGO IN LEPO KOŽO, NOHTE IN LASE

Dobra in kakovostna olja delajo čudeže. Veliko jih je, ki si letos zaslužijo našo pozornost.

Mandljevo olje

Vsakodnevna masaža z mandljevim oljem bo utrdila nohte in okrepila nohtno posteljico. Nohti ne bodo več tako krhki in lomljivi, koža pa bo mehka in gladka. Mandljevo olje, ki je sicer zelo dobro tudi za nego kože, lahko nadomestite s toplim olivnim oljem: dodajte mu nekaj kapljic limoninega soka in rokam privoščite nekajminutno kopel. Sicer pa je masaža koristna tudi za cele roke, saj pospešuje kroženje krvi, mandljevo olje pa bo kožo na rokah, ki je zelo izpostavljena, negovalo. Mandljevo olje je dobro tudi za odstranjevanje ličil na očeh in za nego lasnih konic.

Arganovo olje

Je pravi lepotni čudež, saj pomlajuje kožo in zdravi razne kožne bolezni. Ker je zelo bogato z vitaminom E (ima ga dvakrat toliko kot olivno olje), je močan antioksidant, poleg tega pa se lepo vpija in na koži ne pušča mastnih sledi. V kozmetičnih krogih je arganovo olje znano po tem, da obnavlja kožo in zavira staranje, idealno je za suho ali aknasto kožo ter tudi za nego obnohtne kožice in vlaženje las. Ker je bogato z maščobnimi kislinami omega-3 in omega-9, lahko prodre globoko v notranjost lasu in nahrani poškodovane lasne folikle. Tako lase obnavlja, preprečuje novo cepljenje lasnih konic in pretirano izpadanje.

Laneno olje

Je najcenejša kozmetika, ki si jo lahko privoščite. Vsakodnevno uživanje dveh jušnih žlic lanenega olja in fino mletih lanenih semen se bo najprej poznalo na laseh, koži in nohtih. Lahko se uporablja povsod, kjer so dobrodošle maščobne kisline omega-3, torej za suho, zrelo in atopično kožo (suha koža z občutkom zategovanja), ter na splošno povsod, kjer je potrebno protivnetno delovanje. Laneno olje povečuje vlažnost kože, zato se uporablja v številnih losjonih.

A vseeno – zmernost je lepa čednost: z omenjenimi olji se seveda ni treba polivati, dovolj bo že nekaj kapljic.

8. PIJTE DOVOLJ VODE

Dejstvo je, da skoraj vsi premalo pijemo. Tako kot je potrebna hidracija kože, je pomembna tudi hidracija našega telesa in notranjih organov. Če ste dovolj hidrirani, se to pokaže povsod – pri počutju, na koži, zdravju in obratno. Dobro je, da zjutraj spijete deciliter ali dva mlačne vode na prazen želodec. Redno pitje vode poveča vašo zbranost in odpornost proti raznim boleznim. Pripomore k boljši psihični in telesni kondiciji ter zdravemu videzu kože. Pomaga premagovati stres in glavobole. Pijte za zdravje po požirkih, enakomerno čez ves dan.

9. OČISTITE TELEFON

Ste kdaj opazili, da desna stran vašega obraza (če ste desničarka), še posebno v predelu čeljusti, večkrat dobi kakšen napad mozoljev? To se lahko dogaja zaradi bakterij, ki so na vašem telefonu in ki se naselijo na vaš obraz, medtem ko telefonirate. Tako kot čistimo tipkovnico, bi morali tudi telefon. Najbolje ga boste očistili s stoodstotnim alkoholom.

10. NE BRSKAJTE PO KOŽI ALI NOHTIH

Ne izvajajte 'operacij' na koži, kadar dobite kakšen mozoljček, ne grizite obnohtne kožice (ukrotite jo lahko z olji) in ne cufajte si maskarinih grudic. Ne in pika!

prejšnji članek
Ledena kocka zdravega življenja
Zdravje
Ledena kocka zdravega življenja
naslednji članek
Umivajte jih pravilno
Moda&Lepota
Umivajte jih pravilno
#obraziavenija
obraziavenija