foto: Thinkstock
Obstaja namreč kar nekaj inovativnih načinov, kako uporabiti posodico za led skozi vse leto in z njeno pomočjo veliko bolj zdravo živeti.
Zdrava mera
En kalup za ledeno kocko naj bi držal približno 25 gramov oziroma 30 mililitrov. Približno toliko kot mali kozarček za žgano pijačo. Zaradi tega podatka je posodica za led odlična pri nadziranju količine pregrešnih jedi. Kadar se želite pregrešiti, a se vendarle ne spozabiti, si jed razporedite v kalupe za ledene kocke in si recite: pojedla bom samo tri. Tako lahko prav tako nadzirate vnos ostalih, sicer zdravih živilih, ki pa jih je treba uživati zmerno: oreščke, denimo, ali suho sadje.
Dodatek pijačam
Čeprav vemo, da je voda zdrava, včasih vendarle prija kaj z okusom. Namesto da kupujete razne vode z dodanimi okusi, ki vsebujejo ogromne količine sladkorja, si jo pripravite kar sami. V posodo za ledene kocke razporedite sveže stisnjen limonin ali pomarančni sok ali z vodo zalite koščke sadja, s katerim želite oplemenititi vodo, in jih zamrznite. Poljubno jih nato dodajajte vodi in uživajte v njenem veliko bolj zdravem okusu.
Vsako jutro svež sok
Če bi bilo življenje idealno, bi vsako jutro začeli s sveže stisnjenim sokom agrumov namesto s tistim iz tetrapaka, a žal nimamo vsako jutro časa ožemati sadja. Lahko pa poljubno količino pomaranč ožamemo denimo dvakrat na teden, sok prelijemo v posodo za led in ga zamrznemo. Zjutraj nato preprosto v kozarec stresemo nekaj kock, pustimo, da se odtalijo, in imamo svež sok.
Predpriprava za smutije
Tisti, ki ste ljubitelji smutijev, boste prav gotovo navdušeni nad tem trikom: kadar imate v sezoni dovolj priljubljenega sadja – za primer vzemimo breskve –, ga zmeljite in njegovo kašo zamrznite v posodici za led. Tako boste vse leto imeli pri roki najljubše sadje za smutije. To lahko naredite z različnim sadjem in zelenjavo ter poljubno sestavljate smutije: kocka breskve, kocka banane, kocka korenja in kocka pomarančnega soka, denimo. Ker so zlasti sadni smutiji precej bogati s sladkorjem, je to tudi način, kako nadzirati vnos sadnega sladkorja v telo. Kadar namreč pripravljamo smutije iz svežega sadja, veliko težje porabimo zgolj četrt breskve, pol banane in tri krhlje jabolka.
Ves čas sveža zelišča
Dišavnice in zelišča so nadvse ugodni za našo prebavo, posledično pa tudi pripomorejo k nadziranju teže. In čeprav bi si sveža zelišča želeli imeti na voljo vse leto, vemo, kako težko je skrbeti za njih, če nimamo vrta. Kupljena zelišča v lončkih namreč niso najbolj vzdržljiva. A če jih pravočasno nasekljate, razporedite v posodo za led in jih zalijete z vodo, olivnim oljem ali jušno osnovo, si boste zagotovili sveža zelišča za vse leto. Ena taka kocka je nadvse zdrava alternativa čezmernemu soljenju in začinjanju jedi z raznimi začimbnimi mešanicami.
Domača jušna kocka
Jušna osnova je skoraj nepogrešljiva sestavina vseh doma pripravljenih jedi, a ker domača vedno ni na voljo, radi posegamo po industrijskih koncentriranih jušnih kockah, ki pa so čezmerno nasičene s soljo. Pa ni treba, da je tako. Preprosto v posodi za led zamrznite jušno osnovo, ki ste jo pripravili sami, in pri naslednjem kuhanju kocko ali dve dodajte omaki, ki jo pripravljate.
Shranjevalnik jajc
Verjetno ste se že znašli v položaju, ko ste za določen recept potrebovali samo rumenjake, beljake pa vam je bilo škoda zavreči. Zaradi tega ste se potem prisilili narediti še španske vetrce, zaradi katerih so vam bile potem še ves teden nekoliko tesne hlače. Če se vam to zgodi še kdaj, beljake ali ostanek zmešanih jajc prelijte v posodo za led in jih zamrznite do naslednjič, ko jih boste potrebovali za kak drug recept ali zgolj za vmešana jajca za zajtrk. Beljaki lahko zamrznjeni ostanejo tudi do enega leta.
Domača paradižnikova mezga
Vemo, kako zelo bogat s koži prijaznimi in protirakavimi likopeni je paradižnik in kako zelo pomemben je v dnevni prehrani. A namesto da pri kuhi uporabljate konzervirano paradižnikovo mezgo ali omako, raje uporabljajte domačo. Tisto, ki ste jo prej zamrznili v posodi za led. Vsake toliko, ko imate čas, skuhajte večji lonec paradižnikove omake s svežimi zelišči in jo shranite v zamrzovalniku. Ker bo razporejena na manjše porcije, jo boste lažje dodajali jedem.
Pesto z dolgim rokom trajanja
Zelišča, oreščki, česen, olivno olje … vse to je brez dvoma zdravo, še toliko bolj, kadar pesto iz omenjenega pripravimo kar sami. Ker se pesto sicer uporablja v manjših količinah, vedno ostaja, a to še ne pomeni, da se morate naslednje dni basati z njim. Resda je precej hitro pokvarljiv, a ga lahko zamrznete v velikosti ledenih kock in naslednjič zgolj raztopite eno kocko, ki ima volumen približno ene zvrhane žlice, na krožnik testenin.
Prijavljeni uporabniki Trafike24 z izpolnjenimi podatki profila berejo stran brez oglasov.
PrijavaŠe nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
Prijavljeni uporabniki z izpolnjenimi podatki profila berejo vsebine brez oglasov.
Ste pravkar uredili podatke? Osveži podatke
Napačno vnesen email naslov
Ta email naslov je že uporabljen!
Registracija je bila uspešna!
© 2024, SALOMON d.o.o.
Vse pravice pridržane.