nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Kaj če težava ni v moških, ampak v vas?

13. 4. 2016; 01.15
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
jok
Za vami je serija neuspešnih razmerij, ki so se začela krasno, sčasoma pa ste spoznali, da trenutni partner ni nič boljši od prejšnjega.

Čeprav se vam najpogosteje zdi, da ste samski zato, ker so dobri moški prej izjeme kot pravilo, si bomo na tem mestu dovolili drzno izjavo: kaj, če se motite? Kaj če težava ni v moških, ampak v vas? Morda nihče ne ostane in ne dosega vaših standardov zato, ker so preprosto previsoki. Seveda je prav, da imate visoke standarde, a ne nedosegljivo visokih. Čeprav se nam ženskam nasploh zdi, da smo bile preklete s časom, v katerem pravi moški kavalirji izumirajo, moramo vendarle na vse skupaj pogledati tudi z druge perspektive. Pod vplivom medijev, romantičnih komedij, pravljic in ostale literature smo si ženske v glavi zgradile podobo moškega, ki pa se nikakor ne sklada z realno podobo. Ta razdvojenost podob pa je kriva za to, da smo nasploh razočarane nad moškim svetom. So torej res moški krivi za to, da smo po večini samske, ali smo za to krive same s svojim negativnim odnosom do moškega sveta?

Po mnenju mnogih psihologov, strokovnjakov za razmerja in zmenke ter moških samih je razlog za to, da se moški tako izogibajo resnih razmerij, tudi ta, da imamo ženske preprosto previsoka pričakovanja. Da si pri vsakem predstavniku moškega spola ne dovolimo videti njega samega, ampak v njem iščemo pregovorno tistega pravega, princa na belem konju. Včasih to počnemo že pri prvem srečanju. In ti nedosegljivi standardi mnoge moške odženejo že na začetku, saj predstavljajo prevelik pritisk in neizogibno razočaranje. Moški vedo, da nas bodo razočarali, ker preprosto niso tisto, kar same postavljamo na piedestal. Da bi torej lahko doživele srečo v ljubezni in našle pravega partnerja, se moramo predvsem znebiti vseh negativnih in škodljivih domnev o moških. Če želimo spremembo v življenju, moramo začeti pri sebi.

Pozabite na ideje o tem, kako bi se moški morali vesti

Namesto da ste ves čas pozorni na to, kaj vse bi po vašem moški morali početi, pa ne, se raje osredotočite na to, kar v resnici počnejo. Ne samo vaši (potencialni) partnerji, ampak vsi moški okrog vas. Bodite pozorni na drobno prijazna dejanja, ki ste jih od njih deležni. Na to, kako vam neznanec v trgovini pomaga vzeti pločevinke z najvišje police, kako vam sosed vedno pridrži vrata, kako vam bratov prijatelj pomaga v tretje nadstropje nositi novo pohištvo, kako vam neznanec na avtobusu odstopi sedež. Bodite bolj osredotočeni na te stvari kot pa na sodelavca, ki vam ni ustavil dvigala, ali neznanca, ki vas je pijan poskušal otipavati na zabavi. Osredotočite se na pozitivne moške lastnosti.

Ne posplošujte

Kadar ste bili deležni slabe izkušnje z moškimi, se na vso moč potrudite, da te izkušnje ne posplošite na vse moške. Tudi ženske ne maramo, da moški vehementno razlagajo, kakšne smo ženske nasploh, samo na podlagi ene slabe izkušnje. V imenu emancipacije smo ženske nadvse glasne, kadar gre za posploševanje žensk, čutimo, da se nam godi krivica, celo nasilje nad nami, a hkrati spodbujamo to isto v primeru moških. Razumljivo je, da ste zaradi negativne izkušnje razočarani, a vendarle vsi moški za to niso krivi. Krivda je samo na ramenih tistega, ki je dejanje zagrešil. Če je bil samo eden ali jih je bilo dvanajst, je natančno toliko tudi krivcev. Nič več.

Ne razčlovečujte

Na tem mestu naj navedemo precej pogost primer: prijateljica vam razlaga slabo izkušnjo, ki jo je njena prijateljica imela z moškim, in vi na to odgovorite: »Saj, moški!« Za ženski svet je to postala neke vrste žaljivka. Moški kot prav tako kompleksni predstavniki vrste kot ženske so postali neka splošna kategorija brez imen in obrazov. S takim negativnim in ponižujočim odnosom na neki način svetu sporočate, da si nikakor ne želite biti povezani s katerim od 'teh'. In tako je seveda utopično pričakovati, da bo kdo od 'teh' želel imeti kar koli z vami.

Začnite ceniti moškost

Tako kot rade poudarimo, kako zelo svojevrstna in čudovita je ženska narava, moramo znati spoštovati tudi posebnost in čudovitost moške narave. K temu že precej pripomore bolj pozitiven odnos do moških – opazovanje in priznavanje njihovih pozitivnih lastnosti, priznavanje njihovih prednosti v odnosu do ženske narave in njihovih slabosti. S cenjenem moškosti se bomo bolj zavedali razlik med spoloma in dejstva, kako te razlike pravzaprav obstajajo z namenom. Namenom dopolnjevanja. Moškost se vedno konča tam, kjer se začne ženskost, in obratno. Ta začarani krog dopolnjevanja nas veže v celoto. To ohranja razmerja med nami.

Prizadevajte si za dobre odnose z moškimi v svojem življenju

Za tiste odnose, ki ne temeljijo na privlačnosti. Za družinske, prijateljske, poslovne, sosedske … Trudite se za dobre odnose z moškimi, ki že obstajajo v vašem življenju in ki nimajo partnerskih potencialov. Tako boste zares najbolje spoznali dejansko in prav nič negativno naravo moških. To bo močno spremenilo vaše mišljenje, sami pa se boste prav tako znebili potrebe, da vsakega novega moškega merite in primerjate po merilih za princa na belem konju. Dobri realni odnosi z moškim rišejo bolj realno sliko in predstave.

Naučite se jasno in pravilno izraziti svoje želje

Ženske imamo pogosto naslednji način delovanja: pričakujemo, da bo naš partner znal razbrati naše potrebe in želje, zato tiho čakamo, da jim bo zadostil, ko pa se po določenem času to ne zgodi, ga napademo kot nekoga, ki je na strani nasprotnika in nima pojma o ničemer. Tovrsten način delovanja je seveda napačen. Ne samo v odnosu z moškimi. V razmerjih je treba znati jasno izraziti svoje potrebe in želje, in to na način, ki krepi povezanost med partnerjema, ne pa poglablja prepad med njima. »Ti ne razumeš tega, ker si moški,« nikakor ne pripomore. On je vaš partner, vidva sta celota, ne dva pola nasprotujočih si skupin. Zato nikar ne prelagajte krivde nanj in ne igrajte žrtve, ampak se naučite pravilne komunikacije.

Tudi feministke ljubijo moške

Novodobni feminizem je zadnje čase postal modna muha. Z njim seveda ni nič narobe, prav je, da se ženske spodbujamo in podpiramo pri zagotavljanju enakovrednih možnosti. Čeprav je feminizem prožensko usmerjen, pa to nikakor ne pomeni, da je usmerjen protimoško. Če ste zagrizena feministka, to ne pomeni, da ste izdajalka, če ljubite moškega in cenite vse dobro in lepo, kar je storil za vas. Spoštovati, ceniti in pošteno obravnavati moške je prav tako feminizem. Ne gre za podreditev patriarhalnosti ali seksizem. Feminizem temelji na enakopravnosti spolov. Zgolj zaradi načel vam torej ni treba gojiti negativnega odnosa do moških. Ne glede na spol je vsak človek osebnost zase. Vsak je unikat in vsakemu moramo dati pravico, da nas prevzame tak, kot je. To pomeni spoštovati in ljubiti. Sebe in sočloveka.

prejšnji članek
Lindsay Lohan: Po odvajanju od drog in alkohola končno srečna?
Svet slavnih
Lindsay Lohan: Po odvajanju od drog in alkohola končno srečna?
naslednji članek
Emma Watson priporoča: meditacija na telefonu
Njenih 5 minut
Emma Watson priporoča: meditacija na telefonu