nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Divja spomladanska dieta

13. 4. 2016; 09.30
Avtor: Tina Horvat/Zarja
Divja spomladanska dieta
Pomlad je najboljši čas, da se znebite kakšnega kilograma, saj se ob obilju divjih rastlin, ki jih ponuja narava, kar sami stopijo.

Šparglji, regrat, koprive, čemaž, kislica in druge divjerastoče rastline odvajajo vodo iz telesa ter razstrupljajo. Vsi recepti so za eno osebo.

Priporočamo, da si natančno napišete prehranski načrt in se tako izognite napadom lakote. Predvsem se po 12. uri izogibajte sladkarijam, preslani hrani in ogljikovim hidratom, torej testeninam, kruhu in krompirju. Kolikor je le mogoče, pojdite na svež zrak in se naužijte pomladanskega sonca. To bo prispevalo k tvorjenju serotonina, vas napolnilo z vitaminom D in pospešilo presnovo. Tako boste odpravili vse posledice zime, ki so morda še ostale na vašem trebuščku.

Špargljeva enolončnica z ribo

Pol čebule na drobno sesekljamo in skupaj z 250 g narezanega krompirja ter dvema korenčkoma, narezanima na kolobarje, prepražimo na malo olja. Dodamo pest na drobno nasekljanega čemaža in žlico limoninega soka. Zalijemo s 165 ml bio zelenjavne jušne osnove in 125 ml vode ter kuhamo približno 10 minut. Dodamo 60 g špargljev, 4 stroke sladkega graha in kuhamo približno 7 minut. Na drobno narežemo 100 g polenovke, dodamo še vejico timijana, rezino slanine in vse skupaj malo popečemo v ponvi. Ko je juha kuhana, ji dodamo ribo.

Pomladna mineštra

Na drobno nasekljamo strok česna, dodamo narezano vejico bazilike, žlico limoninega soka in žlico (olivnega) olja. Dva korenčka in četrt glavice mladega zelja narežemo ter prepražimo skupaj z nasekljano polovico čebule na žlici olja. Dodamo žlico paradižnikove mezge in zalijemo z 2 dl vode. Dodamo 4 žlice belega fižola iz konzerve. Kuhamo 10 minut. Solimo, popramo in začinimo z muškatnim oreščkom, sesekljanim česnom in baziliko. Zraven si lahko privoščimo dve rezini francoske bagete.

Juha z redkvicami in jajcem

100 g redkvic in 100 g krompirja na drobno narežemo in dušimo na žlici olja. Zalijemo z vodo in kuhamo približno 20 minut. Četrt šopka čemaža nasekljamo in zmešamo z žličko mletih mandljev ter žlico olja. 25 g rdeče leče posebej kuhamo 10 minut. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom, dodamo čemaž z mandlji, 65 g sojinega jogurta, kuhano lečo ter polovico v trdo kuhanega jajca.

Jagnječje nabodalo v česnovi marinadi

125 g jagnječjega mesa narežemo na kocke. 3 stroke česna nasekljamo in zmešamo z limoninim sokom, olivnim oljem, soljo in poprom. Meso premažemo z marinado in pustimo za eno uro v hladilniku. Nato z mesa popivnamo marinado in ga nataknemo na nabodala. Pečemo deset minut na vročem ognju in večkrat obrnemo. Poleg se lepo prilegata solata s paradižnikom, papriko, čebulo, mladim sirom in olivami ter popečen kruh.

Repa s piščancem

100 g zelenih špargljev, 60 g korenčka in 1 šalotko narežemo. Iz treh surovih rep odstranimo vrhnji del, izdolbemo notranjost in repino meso nasekljamo. 100 g piščančjega fileja narežemo in popečemo na žlici olja skupaj s korenčkom in šalotko. Dodamo malo moke in zalijemo s 50 ml smetane. Šparglje na drobno narežemo in skupaj z repinim mesom 5–7 minut kuhamo, nato precedimo. Repo in pokrove na kratko prevremo v slanem kropu. Iz vseh sestavin naredimo nadev, ga po potrebi dosolimo in popramo ter nadevamo v repe.


Spomladanska divja solata

Skuhamo dva krompirja in eno jajce ter ohladimo. Nasekljamo četrt šopka travniške kislice, eno čebulo, pest regrata in po potrebi še malo čemaža. Krompir in jajce narežemo na drobne koščke. Vse skupaj zmešamo, solimo in popramo ter zalijemo z bučnim oljem in limoninim sokom.

Ribji file s pirejem in koprivno špinačo

Tri krompirje olupimo, narežemo in skuhamo. Odlijemo vodo, dodamo 0,5 dl vročega mleka in žlico masla ter pretlačimo v krompirjev pire. Iz mladih kopriv naredimo špinačo – koprive najprej 2 minuti kuhamo v rahlo slanem kropu, odlijemo vodo in jih na olju nekaj minut pražimo. Dodamo nasekljan česen (ali čemaž), sol in poper. Ribji file na hitro z obeh strani popečemo. Okrasimo s cvetovi vijolic.

Zrezek s spomladanskim rižem

V piščančje prsi zarežemo žepek in vanj nadevamo nekaj koščkov slanine, nasekljan peteršilj ter nekaj sušenih paradižnikov. Solimo in popramo. Meso zapremo z zobotrebcem in popečemo na žlici olja.
Korenček in pol čebule narežemo ter podušimo na malo olja, dodamo žlico paradižnikove mezge in zalijemo s 3 dl vode. Dodamo 1 dl riža, solimo in popramo ter kuhamo 12 minut oziroma po navodilih.

prejšnji članek
Chippendales: Ženske plačujejo, da se drgnejo ob njihove mišice
Zdravje
Chippendales: Ženske plačujejo, da se drgnejo ob njihove mišice
naslednji članek
Hollywoodski seks simbol: Moral sem prebrati 150 knjig!
Svet slavnih
Hollywoodski seks simbol: Moral sem prebrati 150 knjig!