nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Hollywoodski seks simbol: Moral sem prebrati 150 knjig!

13. 4. 2016; 09.18
Avtor: Irena Pirman/revija Zvezde
James Franco

Časa za sprostitev nimam. To je nemogoče. Še celo spati ne maram. Občutek imam, kot da imam še ogromno dela.

Da hoče postati igralec, je vedel že zelo zgodaj, a mu je mama rekla, da si mora najprej popraviti krive zobe, sicer ne bo nič.

Šestdeseta so bila v ZDA izjemno viharen čas uporov in sprememb. Večina se je zgodila po atentatu na predsednika Johna F. Kennedyja. Spremeniti ta dogodek bi za like nove serije 11.22.63 pomenilo boljšo Ameriko leta 2016. Ker so odkrili portal za časovna potovanja, v čas nekaj let pred atentatom odpotuje srednješolski učitelj Jake Epping, ki bo skušal preprečiti atentat.

Serija je nastala po knjižni uspešnici Stephena Kinga. Jaka igra vsestranski James Franco, igralec, režiser, profesor (filmske umetnosti in pisanja scenarijev na srednji šoli in fakulteti), slikar, pesnik, pisatelj, glasbenik, nominiranec za oskarja, nadarjeni matematik, ki je stažiral pri Lockheed Martin, podjetju, ki izdeluje različno napredno vojaško opremo, in še in še.

»Na Yalu sem se pripravljal na ustni izpit za doktorat iz angleščine. Moral sem prebrati 150 knjig, o katerih naj bi me izprašalo pet profesorjev,« pripoveduje James. »Na to sem se pripravljal leto in pol. Ko sem končal, sem si rekel: Človek božji, kako dolgo sem ždel v tej luknji in bral samo tisto, kar sem potreboval za izpit. Zdaj lahko končno preberem tudi kaj drugega. 11. 22. 63 sem videl v letališki knjigarni in videti je bila sijajna. In res je bila. To je bila prva knjiga, ki sem jo prebral po izpitu. Ima čez tisoč strani, a sem jo hitro prebral, in zdela se mi je kot nalašč za to, da se po njej posname film. Prijatelj mi je posredoval elektronski naslov Stephena Kinga in vprašal sem ga, ali so pravice na voljo. Odgovoril mi je, da bi sicer rad kaj posnel z menoj, da pa se za pravice za to knjigo že zanima producent in režiser J. J. Abrams. Rekel sem si: K vragu, njega pa ne bom premagal. Zato sem napisal recenzijo knjige za neki časopis. J. J. jo je prebral in čez nekaj tednov sem od njega dobil elektronsko pismo, v katerem mi je povedal, da mu je bila recenzija všeč, da so mu pri knjigi všeč iste stvari kot meni, da bo snemal serijo, in me vprašal, ali bi igral Jaka.« Jasno, da je hotel, čeprav je ravno dobro končal študij in bi marsikdo po tem z veseljem nekaj časa sedeč križem rok. A ne James, ki nerad počiva: »Časa za sprostitev nimam. To je nemogoče. Še celo spati ne maram. Občutek imam, kot da imam še ogromno dela.«

Ker v filmih večkrat igra homoseksualce, se sem ter tja pojavijo ugibanja, ali ima tudi sam raje moške.

James se je rodil 19. aprila 1978 v Palo Altu v Kaliforniji, kjer so imeli njegovi starši manjše računalniško podjetje, čeprav se je mama Betsy v mlajših letih ukvarjala tudi z igralstvom in pisanjem. Da hoče postati igralec, je vedel že zelo zgodaj, a mu je mama rekla, da si mora najprej popraviti krive zobe, sicer ne bo nič. Nekaj časa se je nošenju aparat upiral, potem pa je le popustil. Ima še dva mlajša brata, Dava, ki je prav tako igralec, in Toma. Vsa družina, se rad pohvali, obožuje mačke, in ko se snidejo, vsi s seboj pripeljejo tudi svoje kosmate prijateljice.

V ospredje se je začel prebijati z nadaljevanko Freaks and Geeks (1999), ki so jo zaradi slabe gledanosti ukinili po enem letu, danes pa velja za kultno. Za igralske dosežke je bil enkrat nominiran za oskarja (pred petimi leti za 127 ur; tisto leto je z Anne Hathaway tudi vodil podelitev oskarjev), zlati globus pa je dobil za televizijski film James Dean (2001). 

Ker v filmih večkrat igra homoseksualce, se sem ter tja pojavijo ugibanja, ali ima tudi sam raje moške. Prav navihano nikoli noče neposredno odgovoriti z da ali ne. V prid ženskemu spolu govori dejstvo, da je imel več deklet, s katerimi je bil po nekaj let, enkrat pa si je zaradi ene celo nakopal težave. Po Instagramu se je pred dvema letoma hotel dogovoriti za zmenek z njo v hotelu, pa se je izkazalo, da gre za 17-letno Škotinjo, ki je za rojstni dan obiskala New York, in ker je bilo dekle mladoletno, bi James lahko imel lisice na rokah. K sreči se je vse izteklo brez ovadbe, on pa se je v javnosti posul s pepelom in se malodane označil za starega packa. Aretiran je sicer enkrat bil: v srednji šoli je v veleblagovnici ukradel kolonjsko vodo in jo preprodal prijatelju v šoli.

Vsa družina, se rad pohvali, obožuje mačke, in ko se snidejo, vsi s seboj pripeljejo tudi svoje kosmate prijateljice.

V res nevarnih razmerah, v katerih je bil več kot vesel, da možje postave obstajajo, pa se je znašel novembra leta 2013, ko je oboroženi mož začel streljati na losangeleškem mednarodnem letališču. Poleg Jamesa je bilo tam še kar nekaj zvezdnikov: James sam je med strelskim obračunom obtičal na letalu, na katerem so bili vsi potniki že vkrcani, vendar letalo seveda ni smelo vzleteti. Če torej ne dela tisoč in ene stvari, rine v nevarnost. Jamesu Francu res ni nikoli dolgčas.

prejšnji članek
Divja spomladanska dieta
Zdravje
Divja spomladanska dieta
naslednji članek
Moderno in delovno
Življenjski slog
Moderno in delovno
#obraziavenija
obraziavenija