pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

Izberite pravo vadbo zase: pilates, joga, zumba ali crossfit?

13. 4. 2016; 08.00
Avtor: Tina Guček
zumba

Katera vadba je za vas? foto: you tube

Preberite si, katera vadba je najprimernejša za vas in zakaj.

ZA TISTE POD STRESOM

Joga je primerna za vse, ki ste v vsakdanjem življenju izpostavljeni stresu in iščete načine, kako ga odstraniti iz svojega življenja. Joga vam bo pomagala umiriti se tudi v času, ko niste na vadbi, hkrati pa boste naredili nekaj koristnega za svoje telo, saj ima joga, poleg tega, da niža raven stresa in vpliva na izboljšanje razpoloženja, kar nekaj koristnih učinkov:

- pomaga pri izgubi odvečne telesne teže,
- povečuje gibljivost vašega telesa,
- povečuje moč in mišično maso,
- niža krvni tlak,
- vpliva na lepšo držo.

Ni vsaka vadba za vsakogar. foto: Unsplash

MIRNA IN INTENZIVNA VADBA

Če si želite lepo oblikovane, a ne prevelike mišice, poskusite telo preoblikovati s pilatesom. Primeren je za tiste, ki ne marajo preveč divje vadbe, a pozor – čeprav ni videti kot zelo naporna vadba, je pravilno izvajanje vaj vse prej kot lahko. Pozitivna plat take vadbe je, da jo lahko (ko jo enkrat obvladate) izvajate kar doma. Primerna je tudi za nosečnice in ljudi, ki imajo težave z bolečinami v hrbtenici, saj pravilna izvedba vaj krepi mišice in odpravlja številne težave z bolečim hrbtom.

NEKAJ DRUGAČNEGA

Ne, drage dame, boks nikakor ni samo za ženske. Če si želite vadbe, ki je malce drugačna, pokusite z boksom. Zakaj nas navdušuje?

- Ker je odličen za kondicijo.
- Ker se ob visoko intenzivnih treningih kilogrami kar topijo.
- Ker na vajah ne 'dela' le telo, ampak tudi možgani, ki skrbijo za pravilno zaporedje udarcev in različne kombinacije teh.
- Ker lahko boks tudi nadgradite – ko obvladate udarce z rokami, lahko dodajate tudi udarce z nogami oziroma preizkusite kikboks.
- In navsezadnje – ker lahko na treningu spoznate kakega seksi in postavnega tipčka.

ZA LJUBITELJICE NARAVE

Če ste tip človeka, ki prosti čas najraje preživlja v naravi ali na prostem, potem je prava izbira za vas tek. Z urico, ki jo preživite med tekom po bližnjih travnikih ali gozdu, si vsekakor dobro napolnite 'baterije', hkrati pa se nadihate svežega zraka. Ko ste teka že malce vajeni in med vadbo niste več tako zadihani, lahko s seboj povabite prijateljico in čas med tekom izkoristite tudi za klepet. Lahko pa greste v drugo skrajnost in, potem ko vam običajen način teka postane že malce dolgočasen, preizkusite še tek v intervalih, ki je veliko bolj intenziven in je znan po tem, da vaše telo na ta način maščobe kuri še kar nekaj časa po koncu vadbe.
Pozor! Pri teku lahko nastajajo številne poškodbe, zato je za začetnike morda dobro, da za prvih nekaj ur najamejo osebnega trenerja in se z njim posvetujejo o pravilnih načinih ogrevanja, teka in raztezanja po teku.

DRUŽABNA VADBA

Za živahna in energična dekleta, ki imajo rada ples, je prava izbira zumba. Ob živahnih ritmih se boste naplesali, hkrati pa se dobro prepotili in naredili nekaj koristnega zase. Hkrati je velika verjetnost, da boste na vadbi spoznali prijetno družbo in vaše miganje lahko nadaljujete tudi zunaj športne dvorane.

ZA SKRAJNICE

Zagotovo ste že slišali za crossfit, ki tudi pri nas postaja vse bolj priljubljen. Crossfit ni za nežne dušice, ki bi se rade le malo razmigale, saj je vadba izjemno naporna in intenzivna, a so temu primerni tudi rezultati. Zagovorniki crossfita vam bodo povedali, da ima veliko pozitivnih plati, ena tistih, ki so resnično vredne omembe, je topljenje kalorij, saj v kratkem času stopi več kalorij kot druge vadbe. Nedavna študija, ki jo je izvedla neprofitna organizacija American Council on Exercise, poroča, da ženske med tekom ali v fitnesu v povprečju pokurijo osem do deset kalorij na minuto, med vadbo crossfita pa 12,3 kalorije na minuto. Zaradi visoke intenzivnosti se vaše maščobe topijo tudi po vadbi, kar pomeni, da boste topili maščobne blazinice tudi po tem, ko boste po treningu na domačem kavču uživali v dobrem filmu.

In še ena prednost crossfita: WOD (workout of the day) se iz dneva v dan razlikuje, zato je zelo primeren za vse tiste, ki se enolične vadbe hitro naveličate in vam največjo moro predstavlja to, da bi ene in iste vaje ponavljali iz dneva v dan, iz meseca v mesec.

prejšnji članek
Moderno in delovno
Življenjski slog
Moderno in delovno
naslednji članek
Vas ubijata nezdrava prehrana in stres?
Zdravje
Vas ubijata nezdrava prehrana in stres?