Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Sprožite jo – svojo srečo!

12. 4. 2016; 07.15
Avtor: Lea Pufek/Fatalna
Ljubezen

Posvečanja drugim osrečuje. foto: Pixabay

Če želite biti srečni, poskusite s katerim od teh sprožilcev sreče.

Že res, da imamo ljudje različne predstave o tem, kaj je sreča in kaj nas lahko osreči, a se naši možgani na vse to odzivajo enako. Sreča se zgodi v naših možganih in včasih so za to potrebne zares male stvari. Na videz preproste, banalne, vsakdanje stvari, ki pa naše možgane dokazano spodbudijo v bolj srečno in optimistično stanje. Če torej želite biti srečni, poskusite s katerim od teh sprožilcev sreče.

Več se gibajte

Študije kažejo, da ima gibanje boljše in dalj časa trajajoče pozitivne učinke v boju proti depresiji kot sama zdravila, učinkovito pa se z njim bojujemo tudi proti stresu ter dvigujemo svojo samozavest in izboljšujemo samopodobo. Že sedem minut aktivnosti je dovolj, da začutimo njegove pozitivne učinke.

Več spite

Raziskave so namreč pokazale, da so ljudje, ki jim primanjkuje spanca, bolj turobni in si v spomin težje prikličejo pozitivne misli in dogodke. Predvsem zato, ker pomanjkanje spanja vpliva na hipokampus v možganih, ki obdeluje pozitivne dražljaje. Manj ko torej spimo, težje se odzivamo na pozitivnost.

Preselite se bliže službi

Če se seveda da. Daljša vožnja na delo in z dela namreč slabo vpliva na razpoloženje ljudi. Promet in vse, kar spada zraven, nas precej izčrpa in predstavlja svojevrsten stres, kažejo raziskave.

Preživljajte čas z najdražjimi

Številne študije so pokazale, kako zelo druženje pozitivno vpliva na človekovo počutje in srečo. Ljudje, ki imajo zadovoljive odnose, živijo dlje, to, da si niso vzeli dovolj časa za najdražje, pa je tudi najpogostejše obžalovanje na smrtni postelji. Ljudje, ki jih imamo radi, se na koncu izkažejo za največjo srečo v življenju.

Pojdite na zrak

Svež zrak in predvsem svetloba sta ena ključnih spodbujevalcev tako imenovanih hormonov sreče. Študije iz leta 2011 so celo pokazale, da smo na svežem zraku pri temperaturi 13,9 stopinje Celzija najbolj srečni.

Pomagajte drugim

Raziskovalni intervjuji s 150 sodelujočimi so pokazali, da nas čas in denar, ki ga porabimo za druge oziroma ga namenimo njim, bolj osrečujeta, kot če bi ju porabili zase. Sem spadajo tudi čas in sredstva, ki jih porabite za druženje s prijatelji.

Smejte se

Smeh preprečuje bolečino, nevtralizira stres, izboljšuje počutje in dviguje storilnost. Dovolj je že, da se spomnite na nekaj lepega in se zaradi tega ves dan po malem smejite, kažejo študije.

Načrtujte potovanje

Četudi nanj zares ne boste šli, bo načrtovanje izboljšalo vaše razpoloženje. Samo razburjenje zaradi pričakovanja počitnic, ki ga sproži načrtovanje, nas v boljšo voljo spravi za kar osem tednov. Podobno velja tudi za kakršno koli načrtovanje stvari, ki vas osrečujejo.

Meditirajte

Takoj po meditaciji smo ljudje pomirjeni, zadovoljni, sočutni in bolj zavedni. Vse to pa dolgoročno pripomore k večji sreči, so pokazale študije.

Bodite hvaležni

Kot nakazujejo mnoge študije, bolj ko se zavedamo dobrih stvari v svojem življenju in te redno beležimo, srečnejši smo. Hvaležnost namreč sproži večje zadovoljstvo z življenjem.



prejšnji članek
Večere raje kot s partnerjem preživljate s prijateljicami?
Odnosi
Večere raje kot s partnerjem preživljate s prijateljicami?
naslednji članek
Kaj o vas pove vaš obraz
Zdravje
Kaj o vas pove vaš obraz