Zdravje
 

Hočem sladkor, zdaj!

12. 4. 2016; 11.45
Avtor: Sanja Čakarun/Fatalna
torta
Naporni dnevi v službi, burno ljubezensko obdobje ali velika in pomembna selitev – vse to in še marsikaj je lahko vzrok za to, da se počutimo pod stresom. Telo je ves čas v napetosti in še ponoči, ko bi se lahko odpočili, ne moremo spati. Prebava je postavljena na glavo – bodisi nimamo teka, ker se želodec zdi zlepljena kepa, še pogosteje pa ves dan živčno grizljamo vse, kar nam pride pod roke. Znanstveniki so zdaj ugotovili, zakaj je tako in kaj v ključnih trenutkih delamo narobe.

Kortizol zmeša štrene

Vsakič ko se naše telo znajde v stresni situaciji, začne sproščati hormon kortizol. Ta ima številne učinke, med drugim poveča apetit in zmede hormone, ki so odgovorni za uravnavanje apetita. Če zaradi pomanjkanja časa že ves dan niste zaužili konkretnega obroka, poleg tega pa vas je zaradi živcev mučila še nespečnost, je recept za prehransko katastrofo tu. Pojedli boste vse, kar vam pride pod roke, saj bo telo iskalo način, kako čim prej zadovoljiti svoje potrebe, v upanju, da bo tako priklicalo mir in pregnalo stres. Toda kaj ko je med prigrizki, ki jih imamo kjer koli in kadar koli vedno na voljo, sploh v službi, večina takih, ki s smernicami zdravega prehranjevanja nima kaj dosti opraviti.

Hočem sladkor zdaj

Toda ne samo to, da zdravih prigrizkov skoraj nikoli ni na spregled, ko se nam mudi – tudi če bi bili, po njih najbrž ne bi instinktivno hoteli poseči. Lakota, ki jo čutimo, ko nas tare stres, je namreč lakota telesa (pa tudi duha) po tem, da bi se končno umirilo in se počutilo dobro. Najkrajša pot do tega pa je hrana, in to hrana, polna ogljikovih hidratov in maščob, ki takoj dvignejo raven energije v telesu in nam postrežejo s prijetnimi občutki ugodja. Seveda je padec energije in počutja po takšni prehranski bombi zelo strm (in zato hoče telo nov odmerek tega sladkega ali slanega adrenalina), a o tem v navalu stresne lakote pač nihče ne razmišlja. V kateri predal smo že shranili tisto čokoladico od zadnjega pusta?

Pod stresom porabite manj

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Biological Psychiatry, je pokazala, da vas stres sabotira še na en prav zahrbten način: kadar je telo pod stresom, zaradi zmede, ki ta čas vlada v telesu in njegovih presnovnih procesih, pokuri manj kalorij. Pojeste torej več, porabite pa še manj, kot bi sicer. Če ste se kdaj spraševali, kako to, da se v napornih življenjskih obdobjih zredite, čeprav ves čas hitite naokrog in 'ničesar zares ne pojeste', imate zdaj končno odgovor. Vaše telo ne mara stresa in vam to kaže tudi na ta način. Lahko ga sovražite, a strategije, da bi na tem področju premagali mati naravo, žal znanstveniki še niso iznašli.

Brbončice lahko prelisičite

Obenem je tudi res, da vam je prav taista mati narava dala možgane oziroma možnost, da premislite in sami najdete rešitev za svoje težave. Šefa res ne morete zamenjati in včasih je življenjske prepreke res treba prebroditi, stisniti zobe in počakati, da stres mine – lahko pa nekaj več časa namenite prehrani. Razmišljati je treba v dveh smereh – kako želje po prigrizkih potešiti z nečim bolj zdravim od čipsa in čokolade in kaj jesti, da bi te želje zmanjšali in telesu prinesli vsaj nekaj ravnovesja ter poskrbeli, da ima vse vitamine in minerale, ki jih v takih napornih časih potrebuje. Seveda bi bilo še najpametneje razmišljati o tem, kako doseči, da bomo živeli manj stresno, a danes se posvečamo zgolj posledicam stresnih dni.

Zdravo z okusom po nezdravem

Posvetimo se najprej prvi strategiji: kako jesti nekaj zdravega in hkrati imeti občutek, da jemo nekaj pregrešnega? Ne, ne govorimo o dietnih šejkih z okusom vanilje in pokovki brez soli in masla. Če vas mika sladko, se usmerite na sladice, pripravljene z bolj zdravimi maščobami (kokosova, deviška rastlinska olja), hranilno bogatejšimi nadomestki sladkorja (melasa, med, javorov sirup …) in skrivnimi zdravimi sestavinami, za katere, verjemite, ne boste verjeli, da jih sladica res vsebuje (poskusite čokoladno torto z rdečo peso, kakavove mafine z bučkami ali pecivo s fižolom). Odlična izbira so tudi presne sladice, saj imajo same zdrave in sveže sestavine, pa zato nič manj okusa. Del sladkorja lahko nadomestite tudi z umetnimi sladili, a ne pretiravajte. Vas mika slano? Izberite pečeno čičeriko (in ne varčujte pri začimbah), soljene oreščke, zelenjavo z mehiškimi začimbami ali kakšen močno začinjen kari iz stročnic. Siti boste in vaša želja po slanih pregrehah bo potešena.

Oreščki, losos in zelena zelenjava

Seveda pa je najpametneje razmišljati dolgoročno in telesu pomagati, da čim bolj mirno prekrmari težke čase. Seznam živil, ki vam lahko pri tem pomaga, je dolg in vsako živilo ima svojo vlogo v boju proti stresu. Visoko na seznamu so predvsem oreščki s svojimi zdravimi maščobami in v njih topnimi vitamini, pa suhe marelice (vsebujejo veliko magnezija, kar koristi mišicam in živčnemu sistemu) in seveda vsa živila, ki so najbolj bogata z antioksidanti (zelena zelenjava, oranžna zelenjava in sadje, citrusi, borovnice, kivi, jagode …). Ti skrbijo za to, da se celice hitreje obnavljajo in preprečujejo njihove poškodbe, kar se odraža tudi v boljši odpornosti, ki je v stresnih trenutkih ključna. Dobro je uživati tudi ribe, še posebno lososa (maščobne kisline omega-3) in sardele (močan antioksidant koencim Q10). Neka novejša raziskava je celo pokazala, da je za blaženje učinkov stresa dobro poseči tudi po vloženi zelenjavi.

Res je, da si je za pripravo nekaterih od naštetih živil treba vzeti nekaj časa, ki ga v stresnih trenutkih nimate, a da se najti tudi bližnjice. Dostava na dom, zamrznjena živila in nekaj načrtovanja vam lahko priskočijo na pomoč. Za to, da namesto dveh čokoladk zgrabite čokoladko in dve pomaranči ali pa dve pomaranči in pest s temno čokolado oblitih mandljev, potrebujete samo močno voljo. Mi verjamemo v vas.

Namesto hrane … seks

Zakaj pa ne! Raziskave so pokazale, da ima seks podoben učinek pri blaženju stresa kot slani in sladki prigrizki, meditacija in dihalne vaje. Je pa veliko bolj zabaven, ni se ga treba posebej učiti in od njega se ne boste zredili. Poskusite.

Vse ali nič

Če ste pod stresom in je vse, kar si v tem trenutku res želite, tisti čokoladni mafin iz pekarne s čudovito kremasto sredico, si dajte duška. Privoščite si ga. Vzemite si čas vsaj za uživanje v tem pregrešnem prigrizku, če se ne morete upreti skušnjavi. Na občutke krivde raje pozabite, saj bi boste z razmišljanjem o tem, da bi bilo bolje poseči po korenčku, nakopali še več stresnih misli. Ampak seveda, ne pozabite … naj to ne postane navada.

prejšnji članek
Kako postati žleht baba?
Svet slavnih
Kako postati žleht baba?
naslednji članek
Moški prej priznajo, da so se zaljubili, kot ženske
Odnosi
Moški prej priznajo, da so se zaljubili, kot ženske

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.