Zdravje
oglas
 

Uživajte kakav!

12. 4. 2016; 08.00
Avtor: Mija Ren/revija Fatalna
kakav
Tudi kakav je eno izmed superživil. Preverite, zakaj ga je vredno dnevno umestiti na svoj jedilnik.

Poln antioksidantov

V kakavu je dvakrat več antioksidantov kot v rdečem vinu, trikrat več kot v zelenem čaju in precej več kot v česnu ali gozdnih sadežih

Povečuje koncentracijo

Če v svojo prehrano vključite več kakava, se bo to pozitivno poznalo na vašem kognitivnem zdravju. Kakav namreč povečuje koncentracijo in zmožnost pomnjenja.

Vir železa

Kakav je vir železa, ki je eden najpomembnejših mineralov, brez katerega naše telo ne more delovati. Železo med drugim nevtralizira strupe, gradi kosti in skrbi, da ostanejo trdne ter zmanjšuje občutljivost na bolečino.

Vir vlaknin

Kakav vsebuje veliko vlaknin, ki so nujne za nastanek novih encimov.

Pravi ali presni kakav (ang. cacao) je surov, kakav v prahu (ang. cocoa) pa obdelan – zmeljejo ga v pasto, ki ji odstranijo maščobo, preostanek pa ponovno zmeljejo v fin prah. Ker je v pravem kakavu več kakavove maščobe, je zato tudi bolj grenkega okusa.
Ko kupujete temno čokolado, izberite tisto s kar najvišjo vsebnostjo kakava. Pozorni morate biti tudi na način obdelave kakava. Izbirajte kakav in njegove izdelke, ki so narejeni s postopkom hladnega stiskanja: toplota ne preseže 40 stopinj Celzija, pri tem pa se lahko ohrani hranilna vrednost kakava (antioksidanti, flavonoidi, minerali, teobromin …).

prejšnji članek
Maja Sodja izbira poročno obleko!
Svet slavnih
Maja Sodja izbira poročno obleko!
naslednji članek
Dieta Mayo klinike
Zdravje
Dieta Mayo klinike

Napačno vnesen email naslov

  • Uporabite pravilen email naslov
  • npr.: "narocnik@mail.si"

Ta email naslov je že uporabljen!

Registracija je bila uspešna!

Prijavite se na e-novice

Zahvaljujemo se vam za prijavo.

Na svoj e-naslov boste prejeli potrditveno sporočilo.

Prišlo je do napake. Preverite vpisan e-naslov in znova poskusite.