nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Moški prej priznajo, da so se zaljubili, kot ženske

12. 4. 2016; 11.00
Avtor: Agata Rakovec Kurent/Fatalna
Ljubezen

Smo si res tako različni? foto: Pixabay

Prehod iz brezglave zaljubljenosti v mirne partnerske vode je logičen.

Dr. Louann Brizendine, nevropsihiatrinja in avtorica knjig Ženski možgani in Moški možgani, ki sta v slovenskem prevodu izšli pri založbi Modrijan, piše: »Moška resničnost je kot gora, ki jo skozi tisočletja komaj opazno spodkopljejo ledeniki, vreme in globoki tektonski premiki v zemlji, ženska resničnost pa je bolj podobna vremenu, ker se nenehno spreminja in jo je težko napovedovati.« Vsaj kar zadeva naše glave, torej še kako drži, da so ženske z Venere in moški z Marsa.

MOŠKI O SEKSU, ŽENSKE O ČUSTVIH 

Moški možgani so za približno deset odstotkov večji od ženskih, toda oboji imajo popolnoma enako število možganskih celic. V možganskih središčih za govor in sluh imajo ženske za enajst odstotkov več nevronov kot moški. Tudi glavno središče za čustva in shranjevanje spominov, imenovano hipokampus, je v ženskih možganih večje, kar v praksi pomeni, da ženske v povprečju bolje izražajo svoja čustva in si bolje zapomnijo podrobnosti čustvenih dogodkov. Partnerju lahko s podrobnostmi starega prepira postrežejo tudi sredi noči, moški pa nimajo pojma, o čem pravzaprav govorijo. Nasprotno imajo moški v svojem hipotalamusu 2,5-krat več prostora, namenjenega spolnemu poželenju, kot ženske. Zato moški na seks mislijo večkrat na dan, ženska pa na seks v povprečju pomisli le enkrat dnevno. Poleg tega imajo moški večja možganska središča za mišično aktivnost in agresivnost in so se sposobni v spor spustiti v nekaj trenutkih, ženske pa poskušajo storiti vse, da bi nesoglasje razrešile.

KAJ ŽENSKE HOČEJO?

Kot je vedel že Darwin, so samci pri vseh živalskih vrstah ustvarjeni za dvorjenje samicam, samice pa izbirajo med potencialnimi snubci. Skozi evolucijo človeške vrste so se ženske naučile, kako prepoznati najboljšega partnerja, ki nam bo zagotovil zdrave potomce. V naše možgane so vtisnjene lekcije, ki so se jih naše prednice naučile že v davnini. Možgani premerijo potencialnega partnerja, in če ta ustreza seznamu želja, se v nas začnejo izločati snovi, ki nas preplavijo z občutkom privlačnosti, ki mu pravimo zaljubljenost.

Človeštvo je 99 odstotkov časa od milijonov let človeške evolucije preživelo v zelo primitivnih pogojih. Najpomembnejša naloga ni bila le imeti otroke, temveč zagotoviti, da bodo ti živeli dovolj dolgo, da bodo lahko predali svoje gene naslednji generaciji. Naši umski vzgibi se v milijonih let niso spremenili. Evolucijski psiholog David Buss pravi, da lahko s tem razložimo, zakaj ženske po vsem svetu za trajno zvezo iščejo v partnerju enake idealne lastnosti. Buss je pet let preučeval več kot deset tisoč ljudi po vsem svetu, od Nemcev, Tajvancev, Pigmejcev do Eskimov, in ugotovil, da v vseh kulturah ženske manj zanima partnerjev videz kot njegov materialni in družbeni status. Raziskovalci so ugotovili tudi, da ženske v povprečju iščejo partnerja, ki je približno deset centimetrov višji od njih in 3,5 leta starejši. Evolucijski biolog na Univerzi Rutgers Robert Trivers verjame, da je izbira partnerja na podlagi teh lastnosti modra naložbena strategija. Ženske imajo omejeno število jajčec in v rojevanje in vzgojo vložijo veliko več kot moški, ki lahko žensko oplodi že z enim spolnim odnosom in potem odide.

KAKO IZBIRAJO MOŠKI?

Za žensko je najvarneje, da si izbere moškega, ki bo verjetno ostal z njo in otroki, jih varoval in izboljšal njihove možnosti za dostop do hrane, zavetja in drugih dobrin. Strategija moških pri iskanju partneric pa je popolnoma drugačna. Kot piše Buss, imajo moški po vsem svetu najraje telesno privlačne ženske, stare med 20 in 40 let, ki so v povprečju dve leti in pol mlajše od njih. Želijo si partnerico, ki ima čisto polt, svetle oči, polne ustnice, bleščeče lase in poudarjene ženske obline. Naj se tega zavedajo ali ne, moški iščejo predvsem znake plodnosti. Ozek pas denimo v trenutku izda, ali je ženska še na voljo za razmnoževanje, saj nosečnost postavo korenito spremeni. Pomemben dejavnik pri moških je tudi dobro ime ženske, ker si morajo moški, ki so z razmnoževalnega vidika uspešni, zagotoviti partnerico, ki bo spolno aktivna samo z njimi.

ZALJUBLJENI MOŽGANI

Moški možgani so nevrološko gledano drugače ožičeni za ljubezen in moški so prej pripravljeni priznati, da so se zaljubili, kot ženske. Znanstveniki, ki so preučevali slike možganov zaljubljenih žensk, ugotavljajo, da razkrivajo večjo aktivnost v več predelih, predvsem v tokokrogih za intuicijo, pozornost in spomin, pri moških pa se več dogaja v središčih za obdelavo vidnih vtisov. S temi podatki lažje razložimo, zakaj se moški 'na prvi pogled' zaljubljajo pogosteje kot ženske. Zaljubljenost je eno najbolj neracionalnih možganskih stanj in sveže zaljubljeni možgani postanejo 'nelogični' in slepi za ljubimčeve napake. Ljubezenska zaslepljenost je dokumentirano možgansko stanje, primerljivo z obsedenostjo, manijo, omamljenostjo, žejo ali lakoto. »Romantična zaljubljenost je naravno stanje, podobno tistemu, ki ga lahko umetno izzovemo z ekstazijem,« piše v svoji knjigi Ženski možgani Louann Brizendine. Študije strastne zaljubljenosti kažejo, da takšno stanje traja približno šest do osem mesecev in v tem obdobju so nam interesi ljubljene osebe, njena blaginja in preživetje prav tako pomembni, če ne celo pomembnejši kot lastni.

ODVISNI OD OBJEMOV

Ko iz faze zaljubljenosti preidemo v stanje dolgotrajnejše zveze, silovita čustva nadomestijo predanost in povezovanje. »Prehod iz brezglave zaljubljenosti v mirne partnerske vode je logičen. Le kako naj zaljubljenca skrbita za otroke, če se osredotočata skoraj izključno drug na drugega? Videti je, da je umirjanje ljubezenske manije in spolne intenzivnosti ustrezna strategija za zagotavljanje preživetja naših genov,« piše Brizendinova. Ko razmerje zapluje v mirnejše vode, vzajemne vezi krepita dva nevrohormona, vazopresin in oksitocin, ki ju izločata hipofiza in hipotalamus. Vazopresin moški možgani uporabljajo za družbeno povezovanje in starševstvo, ženski možgani pa v ta namen uporabljajo oksitocin in estrogen. »Vazopresin, ki ga spodbuja testosteron in sproža orgazem, dvigne raven moške energije, pozornosti in agresivnosti. Ko zaljubljeni moški izkusijo učinke vazopresina, se kot laser osredotočijo na svojo žensko in jo dejavno spremljajo v svojih mislih, tudi kadar ni navzoča,« pravi dr. Louann Brizedine. Ženske se z romantičnim partnerjem povežejo, ko se sprožata dopamin in oksitocin, ki ju sprožajo dotiki in spolnost. Sčasoma se v ženski oksitocin lahko začne tvoriti že ob samem pogledu na partnerja. Oksitocin povzroča sproščenost, odsotnost strahu, povezanost in zadovoljstvo s partnerjem. Za dolgotrajne učinke potrebujejo možgani ponavljajočo se, skoraj vsakodnevno aktivacijo z bližino in dotiki. Študija švedske raziskovalke Kerstin Uvnäs-Moberg je pokazala, da moški za ohranjanje enake ravni oksitocina potrebujejo kar dva- do trikrat več dotikov kot ženske. Brez pogostih dotikov, denimo, ko sta partnerja ločena, dopaminski in oksitocinski tokokrogi in receptorji stradajo. »Pari se morda niti ne zavedajo, kako zelo so odvisni od medsebojne telesne bližine, dokler se za nekaj časa ne ločijo. Zaradi oksitocina se kar naprej vračajo drug k drugemu, ker jim bližina vzbuja občutek ugodja, tolažbe in umirjenosti,« pravi Brizedinova. Z drugimi besedami: če si želite, da bi vaše razmerje trajalo, se s partnerjem crkljajte vsak dan, še bolje večkrat na dan.

prejšnji članek
Hočem sladkor, zdaj!
Zdravje
Hočem sladkor, zdaj!
naslednji članek
Uuu, udobno!
Svet slavnih
Uuu, udobno!