Annalena Baerbock
Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo stranko vodijo v Moskvo

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Odnosi
 

Večere raje kot s partnerjem preživljate s prijateljicami?

12. 4. 2016; 08.00
Avtor: Agata Rakovec Kurent/Fatalna
nesrečna2
Preverite, kdaj je tudi čez razmerje bolje narediti križ.

Z lahkoto se odločimo za lepše stanovanje, nakup prostornejšega avtomobila ali za bolje plačano službo, mnogo težje pa je zapustiti nedelujoče odnose. Preverite, kdaj je tudi čez razmerje bolje narediti križ in z dvignjeno glavo zakorakati v novo življenje.

Nehala sta se smejati

Življenje je mnogokrat kruto, toda humor nam tudi ob najbolj črnih dneh pomaga ugledati svetlobo na koncu predora. Če se ne spomnite več, kdaj sta se s partnerjem zadnjič skupaj do solz nasmejala, je morda čas, da se ozrete drugam. Življenjske preizkušnje je mnogo lažje premagovati, če imaš ob sebi optimističnega in zabavnega človeka.

Raje bi bili drugje

Večere raje kot s partnerjem preživljate s prijateljicami? Zabavo vedno zapustite zadnji, ker vas prav nič ne vleče domov? Sanjarite o postavnem sodelavcu in si predstavljate, koliko bolje bi se na dopustu imeli v njegovi družbi? Dom mora biti oaza, kamor se zatečemo pred podivjanim svetom in kjer se dobro počutimo. Če vam je v družbi vašega izbranca vse prej kot prijetno, je čas, da spakirate kovčke.

Reže vam krila

Dobro je imeti partnerja, ki zna z argumenti preprečiti nakup naše šeste male črne oblekice ali odpoved delovnega razmerja zaradi nevoščljive sodelavke. Popolnoma nekaj drugega pa je imeti ob sebi negativca, ki nam daje občutek, da smo nesposobni in da brez njega nismo nič. Ena bistvenih nalog partnerja v ljubezenskem razmerju je, da nas brezpogojno podpira tudi takrat, ko obstaja nevarnost, da se opečemo. Vaše življenje bo lepše, če boste z nog sneli uteži, ki vas vlečejo navzdol.

Nasilen je

Mama mi je zmeraj govorila, da moški prvič udari žensko, drugič pa telico, ki je bila tako neumna, da ni pobrala šil in kopit že ob prvem znaku za alarm. Za nasilje namreč ni nobenega opravičila. Še tako stresna služba ali slaba finančna situacija ne moreta biti razlog, da se zneseš nad ljubljenim človekom. Seveda ima nasilje več obrazov. Tudi psihična zloraba je nasilje, ki ga ne smete dopuščati. Zbežite!

Vedno se prepirata

Spori so za razmerje zdravi, a le, če jih znata reševati. Če se s partnerjem strinjata le še v tem, da se ne strinjata v ničemer, prijatelji pa se vaju izogibajo, ker jim je zaradi vajinih prepirov neprijetno, si zaslužite kaj boljšega. Terapevtka Jan Harvey opozarja, da nas dostikrat na težave opozori že naše telo. »Včasih telo bolje od glave ve, da je nekaj narobe. Zakrčene mišice, glavoboli in bolečine v želodcu so jasen znak, da ste zaradi razmerja pod stresom,« pravi.

Vara vas

Ni nujno, da zaradi prevare naredimo konec dolgoletnemu razmerju, toda če vas partner vara že dlje časa, se svojega početja ne trudi več prikriti ali vam celo pove, da ljubi drugo, potem je čas, da se nehate poniževati in ga zapustite. Na skupni čas ne glejte kot na izgubljena leta, temveč na obdobje, ki vam je prineslo veliko spoznanj in lepih trenutkov. Zdaj je čas, da zadihate s polnimi pljuči in se predate vsem prednostim in sladkostim samskega življenja.

Nimata skupnih ciljev

Nasprotja se privlačijo, ampak za skupno življenje so nujne tudi skupne točke. Si želite potovati okrog sveta, zanj pa je teden Dalmacije na leto povsem dovolj? Sanjate o hišici na vasi, njemu pa se zdijo že Črnuče na koncu sveta? Kot prostovoljka pomagate beguncem, ki bi jih on »s prvo ladjo poslal nazaj, od koder so prišli«? Radi zapravljate za lepe torbice in oblačila, on pa vam vsak nakup očita še leta in leta? Če sta s partnerjem različna kot dan in noč, to za vajino prihodnost ni dober obet. Ko mine začetna zaljubljenost, se bodo razlike le še poglobile.

Led v postelji

Je seks le še nujno zlo, ki ga enkrat tedensko prakticirata, da vama ne bi bilo treba priznati, da je vajino razmerje končano? Med spolnim odnosom čakate, kdaj ga bo konec, ali fantazirate o moškem, ki ste ga spoznali nedavno? V vsakem razmerju so 'sušna' obdobja, ko strast nekoliko zbledi, toda prej ali slej ljubezenske iskrice spet zanetijo plamen. Morda ste le preutrujeni od skrbi za otroke ali zaradi stresne službe. V tem primeru naj na pomoč priskoči varuška ali si privoščita konec tedna samo zase. Če ne pomaga nič več, je strast preprosto ugasnila. Spet jo boste odkrili ob nekom novem.

Skupaj ostajata zaradi otrok

Če v zakonu ostajate le zaradi otrok, jim delate medvedjo uslugo. Namesto dveh srečnih in zadovoljnih staršev, resda na različnih naslovih, mora vaš potomec živeti z dvema zagrenjenima posameznikoma, ki si ne znata povedati ničesar lepega in sta vsak dan bolj nesrečna. Razmislite, kakšne vrednote s tem privzgajate otroku in koliko možnosti sploh ima, da se razvije v ljubečega odraslega človeka. Hvalevredno je, da skušate rešiti razmerje, in koristna pomoč je lahko tudi zakonski svetovalec, toda če vaju družijo le še otroci, bodo čez nekaj časa prav oni najbolj hvaležni, da sta bila dovolj zrela in sta se civilizirano razšla.

Vztrajata zaradi denarja

Eden bolj bednih izgovorov, zakaj razmerja ne končamo, je, ker je v dvoje v teh težkih časih pač lažje preživeti. Z dvema plačama si lahko privoščimo več kot z eno, in to je dejstvo. A če smo zato v vseh drugih pogledih nesrečni, nam tudi počitnice v tropskih krajih ali nova Fendijeva torbica ne bosta nadomestila praznine v srcu in samotnih večerov v dvoje. Tudi skupen kredit ni razlog za vztrajanje, če nismo več srečni. Še tako lepa hiša postane slab kraj, če v njej ni zadovoljnih ljudi.

Sovražite njegove napake

Včasih se vam je njegova počasnost zdela ljubka, danes pa ga zaradi omahljivosti prezirate. Stvari, ki ste jih kolegicam, ko sta se spoznala, opisovali kot očarljive, so zdaj tiste, ki vam gredo najbolj na živce. Nihče ni popoln, toda če partnerjevih pomanjkljivosti organsko ne prenesete, je to znak, da v vajinem odnosu že dolgo ni vse lepo in prav.

Ponižujeta se pred drugimi

Tudi najsrečnejši pari se kdaj sprejo, toda nesoglasja rešujejo med štirimi stenami, in ne pred obiski ali, še huje, na službeni zabavi. Četudi se dobro zavedamo, da je naš izbranec vse prej kot popoln, si želimo, da bi ga drugi videli v čim lepši luči. Če partnerja ponižujete v javnosti ali če on to počne vam, je to očiten znak, da sta ljubezen in spoštovanje med vama zbledela.

Ne odpustita si napak

Če s partnerjem vedno znova pogrevata stare zamere, je morda bolje, da se vajine poti ločijo. Nesoglasja skušajta rešiti s terapevtom, toda če drug drugemu preteklih napak nista zmožna odpustiti, vama bo lepše narazen. Če vam je bil partner nezvest in ste mu vseeno dali še eno priložnost, vam to ne daje pravice, da mu izdajo očitate do konca življenja.

prejšnji članek
V boj z mačkom
Zdravje
V boj z mačkom
naslednji članek
Sprožite jo – svojo srečo!
Zdravje
Sprožite jo – svojo srečo!