kranj, prometna-nesreča, avtobus
Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju trčil v kolesarko

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28
Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na policiji preverjal številke Hajdinjaka in Vežnaverja

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Občutljiva koža zahteva takšno nego

1. 9. 2018; 02.00
Avtor: Petra Mauer /revija Zarja
Ženska
Občutljiva koža potrebuje veliko nege, saj je treba obnoviti poškodovano povrhnjico, ki nas ščiti pred zunanjimi vplivi.

Ker nas ne zmore dovolj varovati, obstaja večja verjetnost za nastanek aken, izpuščajev, rdečice in alergij, poteg tega je koža pogosto boleča in srbeča. Razlogi za občutljivo kožo so genetika, okolje, v katerem živimo, nepravilna prehrana ali premalo zaužite tekočine. Z občutljivo kožo se je treba bojevati vse življenje, a na srečo obstajajo izdelki, s katerimi jo je mogoče učinkovito očistiti in tako preprečiti morebitne nevšečnosti.

Pravilna izbira izdelkov za nego kože

Trgovske police so polne privlačnih izdelkov za nego kože, ki vsebujejo ekstrakte različnih eksotičnih rastlin in druge sestavine, ki se na prvi pogled zdijo koristne. Toda strokovnjaki svetujejo, da se raje držite preprostih čistilnih krem, ki imajo dober učinek, četudi niso najbolj drage in cenjene. Več ko je sestavin v milih in losjonih za telo, več je možnosti, da vam katera ne bo ustrezala. Izogibajte se torej pestrim mešanicam snovi v kozmetičnih izdelkih in uporabljajte čim naravnejše. Poleg tega boste z omejeno uporabo lažje in hitreje ugotovili, kaj vam povzroča težave. Če vam dermatolog ne svetuje drugače, se omejite na največ dva ali tri izdelke, ki vam najbolj ustrezajo. Doma imejte nežno milo, kremo za sončenje in vlažilno kremo, s katero se mažite enkrat ali dvakrat na dan.

Bolje nežno kot agresivno

Čeprav se po temeljitem čiščenju obraza počutite odlično, morate vedeti, da z njim uničujete in odstranjujete olja, ki skrbijo za zdravje vaše kože. Odstranjevanja mrtvih celic in odvečnega olja sicer ne smete zanemariti, a ob tem se je treba zavedati, da jih telo proizvaja z razlogom. Mrtve kožne celice so namreč ovira med usnjico (plast kože med povrhnjico in podkožnim tkivom) in zunanjim svetom, medtem ko vas lojnice (ki izločajo maščobo) varujejo pred dehidracijo celic. Izkušnje mnogih so pokazale, da se pri negi občutljive kože na začetku najbolje obnesejo blažji izdelki, s katerimi lahko dosežete sijoč, svež in lep videz obraza. Postopoma lahko začnete uporabljati močnejše, agresivnejše kreme.

Niso vse bakterije škodljive

Bakterije nas obdajajo na vsakem koraku in pogosto jih povezujemo s pojavom različnih bolezni in zdravstvenih težav. Toda nekatere med njimi so dejansko koristne, saj ščitijo pred še nevarnejšimi vplivi iz okolja. Vsekakor je treba bakterije odstranjevati, vendar pri tem ne smete pretiravati. Nekatere raziskave so pokazale, da je bolj kot antibakterijski izdelki za nego kože pomembno to, kako natančno in dolgo si umivamo obraz. Antibakterijski izdelki niso najprimernejši za nego občutljive kože, saj pogosto vsebujejo kemikalije, ki kožo izsušijo in poškodujejo.

Ne pretiravajte z umivanjem

S pretiranim čiščenjem obraza boste kožo le izsušili. Tudi kadar stopite izpod prhe, voda izhlapeva iz telesa, kar celicam jemlje vlago. Priporočljivo je, da si obraz zjutraj umijete z blagim milom in si ga zvečer očistite, preden kožo nahranite z vlažilno kremo. Najpomembneje je, da odstranite nečistoče in umazanijo, s čimer dajete telesu možnost, da se samo bori proti škodljivim zunanjim vplivom.

Preberite deklaracijo

Na vsakem izdelku, ki ga nameravate kupiti, preverite deklaracijo, na kateri so navedene sestavine. Nekatere so primerne za normalno in mešano kožo, toda neugodne za čiščenje občutljive. Dobro se je izogibati kemikalijam, ki dražijo in sušijo kožo, kot so: aceton, alkohol, formaldehid, mlečna in glikolna kislina …

Naj vas ne premami vonj 

Pogosto izdelke za nego kože kupimo zaradi prijetnega vonja oziroma dišav, kar pa je za osebe z občutljivo kožo lahko tvegano. Ker je njihova koža tanjša, skoznjo alergeni in parfumi lažje prehajajo v telo ter povzročajo težave. Alergije nemalokrat nastajajo zaradi daljše izpostavljenosti določeni snovi, zato je bolje, da se nekaterih dišav izogibate (citrus, evkaliptus, sivka, mentol, poprova meta, cimet …).

Čiščenje ni dovolj

Občutljivo kožo je treba ne le redno čistiti, temveč tudi vlažiti. Vlaga se dobro vpije le v čisto kožo in pri tem oblikuje zaščitno plast, ki zadržuje vodo in skrbi za hidracijo celic. Morda posezite po kremah, ki imajo še zaščito pred UV-žarki in protivnetne sestavine, med katerimi ne prezrite ursolne kisline – kemikalije, ki je v rožmarinu, žajblju in jabolčnem olupku.

Prilagodite se sezoni

Koža se prilagaja sezoni in ni nujno, da vam bodo izdelki, ki so vam ustrezali spomladi, ustrezali tudi jeseni. Poleti je na primer pomembno, da redno uporabljate kreme z visokim zaščitnim faktorjem, saj lahko sonce koži precej škodi. Še posebej pozimi, ko se veliko zadržujemo v zaprtih, ogrevanih prostorih in je koža suha, moramo še dodatno paziti na vlaženje kože.

Ne pretiravajte s toplimi prhami

Nikar se preveč ne izpostavljajte vroči vodi, ki iz kože vleče vlago ter zmehča naravna olja v koži in jih odplakne. Če imate izrazito občutljivo ali suho kožo, se prhajte s čim hladnejšo vodo, največ deset minut. Ne pretiravajte z gelom za tuširanje, saj številni zaradi kemikalij, ki jih vsebujejo, kožo vzdražijo in izsušijo.

prejšnji članek
Kako poskrbimo za zdravje nožnice?
Zdravje
Kako poskrbimo za zdravje nožnice?
naslednji članek
Dončićeva čustvena izpoved
Svet slavnih
Dončićeva čustvena izpoved