stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ste pripravljene na sezono sandalov?

28. 4. 2016; 03.33
Avtor: Mateja Bevk /Zvezde
noge

foto: Vir: Unsplash

Potrebujete le malo volje in nekaj časa za nego, pa bodo vaše noge v prihajajočih poletnih mesecih kot iz škatlice.

Vraščeni nohti
Vraščeni nohti vsaj enkrat v življenju prizadenejo vsakega petega človeka, o njih pa govorimo, kadar se kotiček nohta zarase v obnohtno kožo. Av! Največkrat je krivo napačno striženje nohtov, nošenje slabe obutve in nasploh pomanjkanje nege, pravijo strokovnjaki. Če imate vraščene nohte na nogah, čim prej obiščite pedikerja, ki vam lahko pomaga in celo prepreči vnetja, do katerih vodi vraščenost. V prihodnje pa nohte na nogah strizite naravnost ter uporabljajte čiste, sterilizirane pripomočke za nego nohtov.

Takole pa sami pozdravite vraščen noht v nekaj dneh:
Pripravite si škarjice, pilico, pinceto, sterilno iglo in bombažno vato. Stopalo z bolečim prstom zaradi vraščenega nohta najprej 15 minut namakajte v vroči vodi. Osušite stopalo in ravno pristrizite noht.

S sterilno iglo in pinceto dvignite noht iz mesa, v katero se je vrasel. Ko ga dvignete nad kožo, podenj položite košček vate. Prst povijte s povojem, pod katerega lahko položite tudi rezino limone, ki preprečuje okužbe.


Redno preverjajte noht, vsaj enkrat na dan zamenjajte vato pod njim. Če se je vnel (postal izrazito rdeče ali modre barve), takoj obiščite zdravnika.


Glivice
Glivice na nohtih se zelo rade razmnožujejo, saj imajo v nogavicah in čevljih idealno okolje za rast – toploto in vlago. Noht, ki so ga napadle glivice, je nenaravne barve, debelejši, bolj lomljiv in se plasti. Najhujše pa je, da se glivic zelo težko znebite. Lažje primere lahko zdravimo s pripomočki brez recepta iz lekarn, pri težjih pa se ne bomo mogli izogniti jemanju zdravil. Če sumite, da imate glivice, storite takole:

Pri umivanju nog dajte v zadnjo vodo za izpiranje nekaj kapljic limone, saj glivice ne marajo kislega. Potem si noge dobro obrišite s papirnato brisačo. V očiščen in osušen noht vtrite olje čajevca, ki je naravni antiseptik. Nogavice je treba menjati vsak dan, umazane pa je obvezno prekuhati. Razkužite čevlje in copate. Prizadeti del zadebeljenega nohta zbrusite: stanjšajte ga, odstranite mrtvi del nohta in popolnoma očistite nohtno posteljico, najboljše pa je, da to storijo v kozmetičnem salonu. Ko imate občutek, da je noht že zdrav, je terapija potrebna še najmanj 14 dni, da se glivice ne ponovijo.

foto: arhiv njena.si


Lomljivi, plasteči se nohti
Ali so vaši nohti tanki, se radi lomijo in plastijo? Potem so najbrž izsušeni. Težavo lahko rešite od znotraj in zunaj. Poskrbite za prehrano, ki vsebuje veliko biotina oziroma vitamin B7, ki lahko debelino nohtov poveča tudi za 25 odstotkov. Najdete ga v korenju, oreščkih, kot so mandlji in orehi, v jajcih, kozjem in kravjem mleku, jagodah in malinah, čebuli, kumarah in cvetači. Nohte pa negujte še od zunaj:

1. Najprej potopite noge v antibakterijsko raztopino.
2. Osušite ter nanesite vlažilni losjon (z vsebnostjo mineralnih olj, glicerina, vazelina, čebeljega voska) na nohte in okoli njih.
2. Takšno nego ponavljajte vsak dan vsaj teden dni zapovrstjo. Če ne bo nobene spremembe, obiščite pedikerja.
Pa še to: Pazite, da nohte pilite le v eno smer, saj boste s tem preprečili cepljenje nohtov.

foto: Vir: Pixabay

prejšnji članek
Tega nikar ne govorite partnerju
Zdravje
Tega nikar ne govorite partnerju
naslednji članek
Kdaj je čas za menjavo krtače?
Moda&Lepota
Kdaj je čas za menjavo krtače?
#nasazenazenska
nasazenazenska