pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Povsem drugačen obraz z operacijo nosu

27. 4. 2016; 01.30
Avtor: Ajda Janovsky/Bodi zdrava
nos operacija
Odločitev za operacijo nosu je vredna še skrbnejšega premisleka kot večina drugih lepotnih posegov, saj bo vaš obraz po njej zelo spremenjen.

Marilyn Monroe, Jennifer Aniston, Blake Lively so le tri zvezdnice, ki so si v času, ko so šele postajale zares slavne, omislile operacijo nosu. A če so karieram omenjenih zvezdnic komaj opazni popravki na obrazu le koristili, so jo nekatere zvezdnice s tovrstnim korenitim posegom v svoj videz pravzaprav zapravile – spomnimo se le glavne igralke kultnega filma iz osemdesetih let Jennifer Grey, ki je, potem ko je z operacijo ukrotila očitno motečo grbico na nosu, praktično izginila z velikih platen. Preden se odločimo za estetsko operacijo nosu, skrbno premislimo, ali smo resnično pripravljeni na tako korenito spremembo videza.

Izberite primernega kirurga

Če je prva velika odločitev odločitev za ali proti operaciji, je drug izjemno pomemben korak izbira pravega kirurga. "Pri operaciji nosu, s katero se v glavnem ukvarja kirurgija, so vaša glavna vodila priporočila," poudarja lepotni kirurg, doc. dr. sc. Zoran Žgaljardić. Pomembno je, da se kirurg dlje časa ukvarja zgolj z lepotno kirurgijo, kjer mora ne le poznati kirurške tehnike, pač pa mora biti tudi stilist oziroma "umetnik, ki ustvarja iz živega tkiva". "Ko pridete na pregled h kirurgu, naj vam pokaže svoje delo in na podlagi tega sklepajte o njegovem delu," svetuje strokovnjak.

Posvetujte se glede oblike

"Računalniška simulacija, ki jo mnogi uporabljajo, da bi pritegnili paciente, ne pokaže pravih rezultatov," opozarja dr. Žgaljardić, ki poudarja, da je zelo pomembno, da se o željah v zvezi z obliko nosu temeljito posvetujete. Dober kirurg bo, potem ko bo slišal vaše želje, znal presoditi, do katere mere so te izvedljive, in skušal najti kompromis med sanjami in realno mogočim končnim rezultatom – nos bo moral namreč tudi po operaciji opravljati svojo funkcijo. Osnova za videz po operaciji je kljub vsemu naravna struktura nosu! Poleg bogatih izkušenj so dobra priporočila glede kirurgove kakovosti tudi znani obrazi, ki priznajo, da so se operirali na določeni kliniki, meni dr. Žgaljardić.

"Računalniška simulacija, ki jo mnogi uporabljajo, da bi pritegnili paciente, ne pokaže pravih rezultatov." 


Kdaj raje recite ne

"Ameriške statistike so pokazale, da je med vsemi operiranimi pacienti na področju lepotne kirurgije največji odstotek samomorov pri pacientih, ki so si kdaj operirali nos," opozarja dr. Žgaljardić. "To sicer ni pravilo, rekel pa bi, da gre za kategorijo ljudi, ki je občutljiva glede svojega videza, morda celo preobčutljiva. Danes imamo za slednje diagnozo narcisiod body dismorfing (narcisistično spreminjanje telesa, op. p.). Zelo pomembno je prepoznati to kategorijo strank," pravi. Tudi če pravkar prebolevate konec dolge zveze, ne bi smeli razmišljati o operaciji nosu, še manj v primeru resnejših psihičnih težav.

Kaj gre lahko narobe

"Vsak kirurški poseg ima svoja kirurška in anesteziološka tveganja. Med operacijo lahko močneje krvavite, kar pa je zelo redko, saj se dela z adrenalinom, ki zoži krvne žile in zmanjša krvavitev," razlaga lepotni kirurg. Tehnična težava nastane pri posameznikih, ki imajo premalo hrustanca, kar pomeni, da mora kirurg, da bi dobil želeni rezultat, manjkajoči material nadomestiti – običajno dodaten hrustanec vzame iz ušesa ali rebra. Pogoste so tudi napake med osteotomijo, lomljenjem kosti, saj se lahko prelomijo na neželenem mestu, če je bil nos prej operiran ali poškodovan. "Prav tu se kirurgi med seboj razlikujejo – njihove izkušnje, tehnika operiranja in prisebnost pripomorejo k manjšemu tveganju za neželeni potek," meni strokovnjak.

Tveganja po operaciji

Po operaciji nosu se zgodi tako imenovana rinodinamika, ko šest mesecev otekanje in uplahnitev oteklin poteka tako intenzivno, da se videz nosu spreminja vsak dan posebej. Notranje zaraščanje povzroča brazgotinjenja, kar se lahko odrazi kot manjše nepravilnosti na nosu. Na mestu, kjer se kosti zaraščajo, lahko nastane nadomestek kosti ali kalus, s tem pa sekundarna grbica na koščenem delu nosu ali na točki osteotomije. Zaradi poškodb lahko operirani po operaciji težko diha, pri ljudeh z izrazito mimiko lahko pride do rahlega znižanja konice nosu. "Težave po operaciji so mogoče, a redke in rešljive," pravi dr. Žgaljardić, ki razkriva, da se pri korekciji nosu kar trideset odstotkov pacientov znova odloči za operacijo zaradi dodatnih popravkov.


Kar 30 odstotkov pacientov, ki so si operirali nos, se odloči za dodatne popravke. 

Če niste zadovoljni z rezultatom …

"Če je mogoče z dodatnim posegom izboljšati rezultat, ga je treba opraviti, včasih pri drugem kirurgu," meni dr. Žgaljardić. "Zagotovo je prejšnji kirurg v tistem trenutku uporabil vse svoje tehnične sposobnosti, da bi naredil pričakovani nos, žal pa je glavna ocena lepote in zadovoljstva na strani stranke, ne kirurga. Včasih je kirurg s tehnično izvedenim posegom zadovoljen, to pa ne pomeni nujno, da lahko doseže želeni rezultat," poudarja strokovnjak.

prejšnji članek
Priznanje: Najnižja točka življenja
Svet slavnih
Priznanje: Najnižja točka življenja
naslednji članek
Kontroverzni gluten
Zdravje
Kontroverzni gluten