cg_zdravstveni_domovi
Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali za skoraj milijardo evrov

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj
Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. Kdo je kriv za to?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Cigareta - lepotni sovražnik

26. 5. 2016; 11.30
Avtor: Monika Kubelj
uvodna

foto: Arhiv

Nekatere nehajo zaradi otrok, druge zaradi zdravja, tretje bi morda zaradi videza.

Ženske smo namreč rade lepe. In kajenje našemu videzu res ne koristi. Zaradi cigaret v torbici ne boste prav nič bolj privlačne. Pravite, da kadite zase? Morda vas bomo k prenehanju spodbudili mi.

Če bi dali na tehtnico pluse in minuse kajenja, bi minusi močno pretehtali. Vsi vemo, da na naše zdrave vpliva slabo, uničujoče, a, zanimivo, prodaja cigaret še kar teče. Kako pa vpliva na naš zunanji videz, drage dame? Se splača potruditi in z močno voljo premagati drogo, zavito v bele in pisane papirčke, v katerih je 597 sestavin, med njimi mnogo toksičnih in rakotvornih? Pojdite na splet in poiščite Tobačno telo, program, ki vam bo pokazal razliko med tistimi, ki kadijo, in tistimi, ki ne. Ugotovitve so šokantne.

Podočnjaki

Ste jezni, ker se ne morete naspati, kar se pozna tudi na vašem obrazu? Glede na opravljene raziskave so kadilci kar štirikrat bolj neprespani kot nekadilci. Vzrok naj bi se skrival v pomanjkanju nikotina v nočnih urah, posledica česar je pogosto premetavanje in nemiren spanec.

Luskavica

Luskavica je avtoimunska kožna bolezen, ki se lahko pojavi, tudi če ne kadite. Dejstvo pa je, da kajenje povečuje tveganje za izbruh bolezni. Študije so pokazale, da se pri kadilcih, ki kadijo do deset let po škatlico na dan, tveganje poveča za 20 odstotkov, pri tistih, ki kadijo od 11 do 20 let, pa kar za 60 odstotkov. Nevarnost pa je večja tudi za pasivne kadilce, še posebno nosečnice in otroke.

prejšnji članek
Pretresljiva izpoved: Enajstkrat si je povečala prsi
Zdravje
Pretresljiva izpoved: Enajstkrat si je povečala prsi
naslednji članek
S tem napitkom boste z lahkoto shujšali!
Zdravje
S tem napitkom boste z lahkoto shujšali!