900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Upoštevajte te preproste nasvete in zablestite!

3. 6. 2016; 07.30
Avtor: T.H.
uvodna
Vsa olja niso primerna za vse vrste kože in las, poleg tega moramo izbrati zelo kakovostna, pridelana z naravnimi postopki

Lepotna olja so oboževano darilo narave že tisočletja, nekateri jim celo pravijo lepotni čudeži. Resda o njihovih izjemnih učinkih bolj poročajo ženske iz toplejših krajev, vendar pa nam bodo tudi na hladnejšem severu, predvsem pozimi, prišla zelo prav. A vsa olja niso primerna za vse vrste kože in las, poleg tega moramo izbrati zelo kakovostna, pridelana z naravnimi postopki, to pa so predvsem hladno stisnjena, nerafinirana olja.

Pozimi olja najbolje zaščitijo kožo in lase pred mrazom, vetrom ter tudi presuhimi in morda preveč ogrevanimi prostori. Na površini namreč ustvarijo tanko plast, ki ščiti pred vsemi omenjenimi zunanjimi  dejavniki, poleg tega pa ohranjajo vlago ter kožo in lase negujejo in spodbujajo obnavljanje celic.

Tisti, ki olj še ne poznajo dovolj oziroma jih še ne uporabljajo, so prepričani, da so vsa premastna, da mašijo pore in mastijo lase, vendar to, zagotovo in preizkušeno, ne drži. Vsaj ne za vsa olja. Zato pač moramo vedeti, katero olje uporabimo in zakaj.

Poskrbite za nego kože!

KOŽA OBRAZA

Na obrazu uporabimo olje zato, da postane koža mehkejša in da ohranimo vlažnost. Olje se namreč bolj kot krema vpije v povrhnjico in oskrbi kožo z nenasičenimi maščobnimi kislinami. Kožo najprej očistimo s tonikom ali z vodo in v še vlažno vtremo kapljico ali dve izbranega olja.

Če imamo suho kožo, so najboljša olja za nego obraza ognjičevo, avokadovo, olivno, kokosovo, mandljevo ali arganovo, pa tudi večina drugih lepotnih olj, pri mastni koži pa se večini izognimo, predvsem NE uporabljajmo sivkinega in koriandrovega olja ter olja geranije, bombaževca in poprove mete.

Mastni koži so namenjena predvsem jojobino, arganovo in karitejevo ter olje črne kumine, ki ne mašijo por in blagodejno vplivajo na kožo, nagnjeno k aknam. 

TELO

Še posebej pozimi se zaradi velikih temperaturnih razlik med ogrevanimi prostori in zunanjim mrazom spopadamo z zelo suho kožo po telesu. Zato je dobro v vsakodnevno ali vsaj redno lepotno rutino vključiti olje.

Če nimamo časa, da bi se posebej mazali z njim, ga nekaj kapljic preprosto dodamo tekočemu milu za prhanje. Če uporabljamo mleko za telo, pa ga dodamo mleku.

Za telo so dobra posebna kakovostna olja ali že pripravljene oljne mešanice. Zelo uporabno je kakovostno olivno olje, ki je res zakladnica zelo učinkovitih naravnih sestavin. Olivno olje namreč vlaži in neguje kožo, pomaga pa tudi pri celulitu in strijah.

Poleg olivnega olja so za telo najprimernejša sezamovo, kokosovo, jojobino in olje grozdnih pečk ali pa izdelki, ki jih vsebujejo.

LASJE

Olja lase oskrbijo z vitamini in preprečujejo njihovo izsušitev, zato so zelo primerna za nego barvanih, poškodovanih in suhih las ter razcepljenih konic. Ker ustvarijo na laseh film, tudi zaščitijo lase pred vročino iz fena.

Za lase je najboljše arganovo olje, dobra pa so tudi vsa druga, še posebej olivno in mandljevo olje ter olje monoi, ki izvira s Tahitija in je na voljo tudi že pri nas.

Če imamo zelo poškodovane lase, si kakšno uro pred umivanjem las nakapamo na dlani 20 kapljic olja in si jih vtremo v lase, potem pa jih umijemo in posušimo kot običajno.

Olje lahko nanesemo tudi na umite, a še mokre lase, tako si jih bomo lažje razčesali. Če s količino ne bomo pretiravali, ne bomo imeli prav nič bolj mastnih las, kot bi jih imeli sicer. 

prejšnji članek
Prežvečite slab zadah
Zdravje
Prežvečite slab zadah
naslednji članek
Zvezdniki na poroki Eve Longorie
Svet slavnih
Zvezdniki na poroki Eve Longorie