Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

S cimetom v boj nad maščobne blazinice!

4. 6. 2016; 08.30
Avtor: Inja Jurič
Naj diši po cimetu!
Cimet je začimba z mnogimi zdravilnimi učinki

Cimet je začimba, ki ima svojevrstno aromo, uporabljamo pa ga predvsem za odišavljanje jedi. Vonj po cimetu nas spomni na slastno pecivo, domači čaj in praznične dni. Njegovo eterično olje uporabljajo tudi za parfume in dodatek k likerjem. Cimet pa ima tudi mnoge zdravilne učinke.

Cimet pridobivajo iz drevesa cimetovca, njegovo skorjo sušijo in meljejo. Cimetovec je vedno zeleno drevo, ki ga najdemo v jugovzhodni Aziji in Oceaniji. Lahko zraste do 10 metrov visoko, vendar ga večinoma gojijo kot grm, da mu lažje lupijo skorjo. Če ga lupijo v takšnih časovnih presledkih, da se lahko drevo normalno obnavlja, potem je ta cimet pridelan ekološko. V želji po zaslužku pa ga pridobivajo za množično rabo tako, da drevesa lupijo prepogosto, zato ta propadajo, v njih pa se naselijo številni zajedavci. Posledično pridelovalci uporabljajo fungicide in insekticide, da bi drevesa zavarovali pred škodljivci. V takem cimetu tako konča veliko ostankov pesticidov, ki škodijo zdravju. Ekološko pridelanega boste prepoznali po plemenitem vonju, svetlejši barvi in blagem okusu, ki ni pekoč in ne pogreni.  

Za obogatitev okusa in za zdravje

Kot začimbo ga uporabljamo v obliki zdrobljenih koščkov skorje, predvsem za pecivo, kompote, kuhano vino, čaje, pa tudi za obogatitev okusa riža, rib in mesa. Nekateri ga uporabljajo namesto sladkorja, posebej v kombinaciji z medom.

Že v starodavnih kulturah pa so poznali njegove zdravilne učinke. Z njim so že pred 4000 leti zdravili diarejo, revmatizem, prebavne motnje, prehlad, gripo, kašelj, slabosti in infekcije urinarnega trakta. Klinični testi so pokazali, da resnično zdravi drisko in blaži vnetja sečil.

Cimet je močan naravni antiseptik in učinkuje proti bakterijam, glivicam in virusom ter tako ščiti organizem pred različnimi okužbami. Med njegovimi aktivnimi učinkovinami so tudi terpeni, ki jih najdemo v eteričnem olju cimeta. Dober je tudi v kombinaciji z medom, to pomaga pri težavah z artritisom, pri povišani ravni holesterola, prehladu, gripi, kronični utrujenosti in slabem zadahu.

Raztaplja maščobe

Cimet naj bi pomagal tudi pri razkroju maščob. Mehanizem njegovega učinkovanja še ni popolnoma znan, zdravniki pa domnevajo, da spodbuja delovanje prebavnih encimov in s tem pospeši prebavljanje hrane oziroma maščob. Zelo verjetno je tudi, da uživanje cimeta pomaga znižati krvni tlak. Poleg tega da jedem in pijačam izboljša okus, je cimet torej tudi zdrav in pomaga pri hujšanju, zato si ga privoščite z mirno vestjo. 

V pomoč pri diabetesu

Številne raziskave so potrdile, da cimet spodbuja presnovo sladkorja. Cimet namreč vsebuje snov MHCP, ki krepi občutljivost receptorjev za inzulin oziroma izboljša odziv diabetičnih maščobnih celic na inzulin. Klinične raziskave so pokazale, da lahko z uživanjem cimeta in njegovih izvlečkov zboljšamo sposobnost organizma, da izkorišča inzulin, in s tem znižujemo koncentracijo sladkorja v krvi. MHCP je v cimetovi skorji, večje količine pa so v vodnih in alkoholnih izvlečkih cimeta. Učinkovitost MHCP je klinično dokazana pri bolnikih z diabetesom tipa II, ob sočasni uporabi inzulina in izvlečkov cimeta, saj inzulin in MHCP učinkujeta sinergijsko, kar pomeni, da se dopolnjujeta. MHCP v organizmu deluje podobno kot inzulin, vendar ga ne more popolnoma nadomestiti, lahko le izboljša njegovo delovanje. MHCP je tudi močan antioksidant in zato učinkovito ščiti organizem pred škodljivimi prostimi radikali in prezgodnjim staranjem.

prejšnji članek
Kako telovadijo Viktorijini angelčki?
Svet slavnih
Kako telovadijo Viktorijini angelčki?
naslednji članek
Sol za zdravje
Zdravje
Sol za zdravje