nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

S koruzo nad krompirjev trebuh

18. 6. 2016; 11.00
Avtor: Marijana Mandić
uvodna

foto: Dreamstime

S sladko, sočno koruzo se lahko kolobarčkov okoli popka znebite v pičlem tednu dni!

Ljubiteljem hrane, ki povzroča okrogel trebuh, prinašamo dobro novico! S sladko, sočno koruzo se lahko kolobarčkov okoli popka znebite v pičlem tednu dni! Vse zasluge gredo hormonu adiponektinu, ki ga zdrava jesenska poljščina sprošča in pomanjkanje katerega povzroča kopičenje maščobnih blazinic in še kaj. Shujševalna je koruza, pripravljena ne vse mogoče načine, le z maslom je raje ne pomažite!

O adiponektinu
Gre za hormon, ki igra ključno vlogo pri oblikovanju našega telesa. Deluje kot prenašalec informacij znotraj celic. Mišicam in jetrom prižge zeleno luč, naj kurita nakopičene maščobe, pri čemer se najhitreje odzove trebušno salo, tako hitro in v tolikšni meri, da se hujšanje pozna tudi pri ljudeh, ki ne uvedejo nobenih posebnih sprememb na svojem jedilniku, razen te, da začnejo uživati več hrane, ki sproža sproščanje tega hormona. Hormon je postal med znanstveniki zaradi izjemne učinkovitosti tako zanimiv, da na Harvardu celo razmišljajo, kako bi ga vključili v zdravljenje bolezenske debelosti.
 
Ali imate nizko raven adiponektina?
Nezdrave življenjske navade, od prenajedanja, uživanja hrane z nizko prehransko vrednostjo, dolgih ur sedenja do kajenja in primanjkovanja spanca, so vse po vrsti kradljivke hormona adiponektina. Kajpak imajo pomembno vlogo tudi geni, najpomembnejši dejavnik, ki zelo jasno napove, koliko tega hormona imamo, pa je naša telesna teža. Težji ko smo, bolj so naše celice natlačene in težje sproščajo na novo odkriti in ključni hormon vitkosti. Vsakdo, ki je vsaj malo pretežak, je vsaj za vzorček prikrajšan za hormon, zato je tudi shujšati, bolj ko se redimo, vse težje.


Ker pa ima vsaka palica dva konca, vam tudi mi končno prinašamo še dobro novico; raven hormona lahko precej hitro zvišamo s pravilno izbrano hrano. Ne bomo le oklestili kilogramov, ampak si bomo tudi okrepili imunski sistem in upočasnili staranje. Podrobnejše raziskave so ravno tako potrdile, da adiponektin zmanjša ogroženost s sladkorno boleznijo tipa 2 za tretjino in zniža raven holesterola za četrtino.
 
Čudežna koruza
Kot rečeno, raven adiponektina najhitreje naraste z naglim hujšanjem, pot pa je lažja, če ciljamo kar mimo tarče in si prizadevamo najprej uživati hrano, ki pospešuje izločanje tega hormona. Hujšanje bo sledilo zgolj kot stranski učinek zdravih izbir.
Znanstveniki so ugotovili, da oranžna in rumena zelenjava sprosti največ tega hormona. Koruza pa vsebuje izmed vse zelenjave največ karotenoidnih antioksidantov in drugih hranil, ki povzročajo njegovo naglo sproščanje. »Kaj še čakate, pojdite do prve kmetije in nakupite čim več koruze, ki so jo pridelali s kar najmanj pesticidi!« poziva dr. Scott Isaacs, avtor uspešnice Hormonsko ravnotežje.
Seveda zdravnik spodbuja tudi k uživanju korenja, rumene paprike in, ne boste verjeli, tudi mladega, rumenkastega sladkega krompirja, vendar pa najbolj presenečajo učinki najbolj rumene in sočne koruze.

Dobro je vedeti!
Krompir ni redilen, če ga uživamo zmerno in si za porcijo predstavljamo en srednje velik v foliji kuhan krompir. Dve zajemalki s čajnim maslom in mlekom pretlačenega krompirja pa vsebujeta toliko kalorij, da za večerjo ali kosilo ne bi smeli pojesti ničesar več.
 
Dodajmo še zdrave maščobe in hojo
Mononenasičene maščobe iz olivnega olja, žafrankinega olja, oreščkov in avokada učinkujejo na naše celice, vnete od presežka kilogramov, zelo pomirjajoče in jih je ravno tako nadvse priporočljivo uživati, saj bolj ko so celice umirjene, več adiponektina lahko izločijo. Nadomestimo slabe maščobe z dobrimi in shujšali bomo za polovico hitreje in lažje!
Če pa nam bo obenem uspelo po 40 minut na dan hoditi, lahko pričakujemo pravcati čudež, do trikrat hitrejše hujšanje. Zasluge gredo tokrat, zaradi gibanja, naglemu znižanju hormonov kortizola in inzulina, s čimer se znova, poenostavljeno zapisano, ustvari veliko prostora za zdrav adiponektin.



Študije so hkrati potrdile, da imajo adiponektina več redni uživalci prave kave. Več ko je spijemo, bolj je telo naravnano na vitkost. Ljubitelji pravega čaja, žal, nimajo tolikšnih koristi.
 
Dieta
Ženske, ki so preskusile spodnji jedilnik, so v tednu dni zlezle v nižjo konfekcijsko številko, ne da bi bile lačne. Prav nasprotno, uživale so v sočnih, poznopoletnih jedilnikih, ki nas po napornem dopustu napolnijo z veliko vitamini in minerali.
Zraven popijte obilo vode, sem in tja si lahko privoščite tudi kakšno gazirano poslastico s sladili. V jedi pa vmešajte obilo shujševalnih začimb, ki vse po vrsti pospešujejo presnovo in zadostijo okušalnim brbončicam.


Z jedilnikom mirno nadaljujte tudi po sedmih dneh, glejte le, da boste zaužili od 1200 do 1300 kalorij dnevno in da bodo maščobe prihajale iz dobrih virov. Nikar jih ne črtajte, škodilo vam bo! Vlaknin mora biti vsak dan najmanj 25 gramov, kar vnesete že s polovico skodelice fižola in nekaj porcijami zelenjave.
 
Če so vam ugotovili povišan holesterol in jemljete statine, naj vam zaupamo odličen stranski učinek teh zdravil. Občutno zvišajo raven hormona adiponektina!

prejšnji članek
9 kg v 14 dneh? Je mogoče!
Moda&Lepota
9 kg v 14 dneh? Je mogoče!
naslednji članek
Groza: Največji kiksi plastičnih kirurgov!
Moda&Lepota
Groza: Največji kiksi plastičnih kirurgov!