stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Mirta: Čarobna sredozemska rastlina

31. 7. 2016; 04.00
Avtor: Metka McCully Žigon/Zarja
Mirta2

foto: profimedia

Mirta je zimzelen grm, značilen za Sredozemlje.

Navdih za tale članek sem dobila, ko sem se na hrvaškem otoku sprehajala ob morju mimo ogromnih dišečih grmov mirte. Lepi beli cvetovi, opojno dišeči listi, ko jih rahlo pomencaš s prsti – oh, čudovit vonj Sredozemlja!

Mirta samoniklo rase po vseh sredozemskih deželah in je eden izmed grmov, ki sestavljajo naravno vegetacijo, poimenovano makija. To prijetno aromatično rastlino so in jo še uporabljajo vsi narodi s tega območja. Velikokrat z njo odišavijo jedi, predvsem divjačino, uporabljajo jo kot zdravilo pa tudi v naravni kozmetiki in parfumeristiki. V celinski Sloveniji je to manj poznana rastlina, saj tam seveda ne uspeva.

Uporabljamo vse rastlinske dele (razen korenin) – liste, cvetove in plodove.

Mirtin liker
Zelo znan je mirtin liker. Na Sardiniji in Korziki mu rečejo mirto bianco (iz cvetov) in mirto roso (iz plodov). Podobno različico likerja pripravljajo tudi na Lošinju. Ker je priprava preprosta in liker res zelo prijetno aromatičen, vam spodaj podajam še svojo različico.
Sestavine:
½ kg zrelih mirtinih jagod (nabiramo oktobra, novembra)
11/2 l domačega žganja
1 l vode
1/2 kg medu
Priprava:
Mirtine jagode preberemo in povaljamo na suhi čisti krpi, da z njih obrišemo morebiten prah. Damo jih v večji kozarec za vlaganje in prelijemo z žganjem. Namakajo naj se vsaj od dva do tri tedne, vmes jih večkrat pretresemo. Precedimo in dobro ožmemo. Posebej stopimo v topli vodi med, lahko ga nekoliko segrejemo, da bo hitreje, in ga dodamo mirtinemu žganju. Liker nalijemo v čiste temne steklenice in ga spravimo na hladno. Po par tednih lahko poskusimo.

Prehrana

foto: profimedia

V vseh sredozemskih deželah, kjer mirta uspeva, jo tradicionalno uporabljajo za aromatiziranje številnih tradicionalnih jedi. Rimljani so z njo radi odišavili svinjino.

Tudi v prehrani uporabljamo vse rastlinske dele: liste, cvetove, cvetne popke in plodove. V Čilu iz cvetnih popkov mirte kuhajo celo kavi podobno pijačo. Včasih so suhe plodove mirte uporabljali namesto popra, saj imajo podoben suh začimbni in rahlo oster okus. Na Bližnjem vzhodu rečejo tej mirtini začimbi »mursins«. Z listi pa lahko odišavimo tako slane kot sladke jedi. Po kuhi jih zavržemo in ne pojemo, tako kot naredimo z lovorovimi listi. Iz cvetov, ki jih namočijo v vino, žganje ali vodko, delajo okusno aromatično pijačo (recept spodaj). S svežimi cvetovi lahko okrasimo sadne ali druge poletne solate. Imajo pikanten in topel okus.

Ker je mirta zelo aromatična, moramo biti pri prehrani z njo varčni. Liste uporabimo v zelenjavnih juhah, golažu, odlični so skupaj s piščancem, svinjino in vsemi jedmi z žara. Na Sardiniji vejice in liste uporabljajo za prekajevanje rib, mesa, fig.

Mirtina sol
Če prinesemo z dopusta le vejico mirte, si lahko naredimo prijetno aromatično mirtino sol. Tako bomo okus in aromo najbolj ohranili. Odlično se mirtina sol poda k ribam ali mesu na žaru.
Sestavine:
¼ kg grobe piranske soli
20–40 mirtinih listov (svežih ali posušenih)
Priprava:
V terilnik damo malce soli in mirtine liste ter jih skupaj s soljo zdrobimo v prah. Počasi dodajamo vso sol in liste. Sol se bo navzela čudovite mirtine arome. Porabimo jo v pol leta, ker se sčasoma razdiši.

Zdravilo 

Mirta je znana po svojih protibakterijskih učinkih in jo priporočajo pri vročini, pljučnih infekcijah, vnetju sinusov ter pri urinarnih vnetjih. Za zdravljenje pripravimo prevretek mirtinih listov (svežih ali posušenih) in ga pijemo kot čaj dvakrat na dan. Pri težavah z dihali pa uporabljamo eterično olje za inhalacije.

Dišeča mirtina vodica
Slavni parfum za moške Jill Sander Man je osnovan prav na njenem vonju. Ta parfum mi je bil navdih za naslednji recept. Po njem si lahko izdelamo osvežilno poletno dišavo, primerno tako za moške kot ženske. Če namesto alkohola uporabimo hidrolat nepozebnika ali pa poparek mirte (glej gornji recept) in manjšo količino eteričnih olj, dobimo tudi prav prijetno vodico za po britju.
Sestavine za dišečo mirtino vodico:
eterična olja (vsakega 2–3 kapljice)
zgornje note: mandarina, sivka
srednje note: mirta, cedra, geranija, rožni les
spodnje note: vetiver, žajbelj
50 ml 96-odstotnega alkohola
vejica mirte (ni nujno).

Kozmetika 

V kozmetične namene so mirto uporabljali že v starem Egiptu, Grčiji in Rimu. Mirtino blago in dišeče olje je bilo priljubljeno kozmetično sredstvo tudi v srednjem veku.


Mirta mehča in pomirja kožo. Pospešuje celjenje, deluje protibakterijsko, Zelo jo priporočajo pri mastni koži, saj oži pore. Radi pa jo uporabljajo tudi v pripravkih za nego suhe, nagubane kože, ker jo napne in posvetli. Eterično olje naj bi uničevalo tudi uši, sicer pa ga zelo radi uporabljajo v parfumeristiki. Ima rahlo pomirjujoč, vendar afrodizični učinek. V Franciji mu pravijo angelska vodica (eau d'anges).

Mirtino olje
V olivnem olju namakamo vejice, cvetove in plodove mirte. Namakamo od štiri do šest tednov, da se olje navzame prijetne mirtine arome, nato ga precedimo. To blago dišeče olje uporabimo pri solatnih polivkah, z njim začinimo ribje, divjačinske in piščančje jedi ali pa tudi sladke jedi, pite, peciva.

Vrt

Mirta je rastlina Sredozemlja, potrebuje milo podnebje, zato v Sloveniji uspeva le v Primorju (ob obali, v Istri). Če bi jo na vsak način želeli sami gojiti, jo lahko posadimo v cvetlični lonec in pozimi spravimo na varno, poleti pa jo postavimo na najbolj sončen kotiček.

Kjer uspeva samoniklo, pa je v okrasnih vrtovih zelo priljubljena. Nima nobenih posebnih škodljivcev ali bolezni, tako da z njo nimamo veliko dela. V sredozemskih deželah jo radi uporabljajo tudi za živo mejo. V slavni Alhambri v Španiji so žive meje iz mirte. Lepa je tudi kot samostojen grm ali v posodi.

Mirto lahko razmnožujemo s semenom, še bolj preprosto pa s potaknjenci konec poletja.

Osvežilni tonik z mirto
Mirtin tonik kožo osveži, pomiri in očisti. Aloja in glicerin kožo dodatno navlažita.
Sestavine:
· vejica mirte (20 cm) z listi in cvetovi
· 200 ml vode
· 1 žlička glicerina
· 1 žlička gela aloje vera
· po želji par kapljic eteričnega olja (uporabimo eterično olje mirte, če ga imamo, sicer izpustimo)
Postopek:
Iz mirte in vode pripravimo poparek – zelišča damo v vodo, kuhamo 5 minut, nato prevretek pustimo 2–3 ure in ga precedimo. Ko se ohladi, dodamo preostale sestavine in ga prelijemo v ustrezno embalažo.
Tonik moramo hraniti v hladilniku in porabiti v mesecu dni. Nanesemo ga na očiščeno kožo z vlažno blazinico vate. To je nežen in blažilen tonik z razkuževalnim učinkom.
Primeren je za vse tipe kože. Uporabimo ga lahko zjutraj in zvečer, nato nanesemo ustrezno kremo.
S parno destilacijo vršičkov in listov pridobivajo eterično olje mirte, ki je zelo cenjeno v parfumeristiki. Mirta harmonizira in izboljšuje razpoloženje. Zelo znana je po čistilnem delovanju, prostore očisti slabih energij. Vonj mirte sprosti, izboljša avro in prežene strah.

prejšnji članek
Kuža ne mara objemanja!
Zdravje
Kuža ne mara objemanja!
naslednji članek
Usodna privlačnost: Ti dve astrološki znamenji se ne moreta ločiti!
Horoskop
Usodna privlačnost: Ti dve astrološki znamenji se ne moreta ločiti!