mojca_fartek_retnje_pp_trzic_22.4.2024 (1)
Svet24.si

56-letna Mojca od doma odšla peš, vrnila se ni. Ste jo videli?

Vežnaver
Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala milijone, jih je Vežnaver takoj nakazal naprej

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Česa ne smete delati, če vas pesti rdečica?

23. 7. 2021; 03.00
Avtor: V. M.
Imate na obrazu neprijetno rdečico? Preizkušate najrazličnejše pripravke in terapije, ki bi jo omilili? Morda pa vam bo pomagalo, če se osredotočite na dejavnike, ki vplivajo na njen nastanek. In prav slednjim, se je dobro izogniti v velikem loku.

Rosacea je kronično vnetna kožna bolezen, za katero je najbolj značilna rdečica na področju lic, brade, čela in nosu. Medtem ko običajno zardevamo zaradi čustvenih reakcij in vremenskih razmer, pa je rdečina pri rosacei mnogo bolj težavna. Ima namreč različne stadije, od blažje rdečice, ki ostane na obrazu nekaj ur, kronične rdečice, razširjenih kapilar pa vse do resnejšega obolenja, ko se predvsem na nosu pojavijo majhne ali večje zatrdline. Bolezen najpogosteje prizadene ženske, pojavi pa se okrog 30. do 50. leta starosti. Kronična rdečica lahko močno vpliva na samopodobo in tako vpliva tudi na kakovost posameznikovega življenja.

Vzroki za pojav rdečice


Vzrok za pojav rosacee še ni povsem znan, ga pa dermatologi v veliki meri pripisujejo genski nagnjenosti k oslabljenosti žilni sten, bolezenskim stanjem in številnim dejavnikom, ki lahko stanje kožnega obolenja še poslabšajo.

Ker lahko dražljaje sprožijo tudi dejavniki, na katere lahko vplivate, je dobro, da jih poznate in se jim izognete, če je le mogoče.



Pordelost kože še dodatno povzroča: 

1. Nega kože z izdelki, ki vsebujejo dražeče sestavine

Izogibajte se izdelkov, ki vsebujejo dražeče izvlečke rožmarina, sivke, cimeta, vrtnice, limone, limete, poprove mete, bora, cedre in mentola. Prav tako ne uporabljajte eteričnih olj in izdelkov, ki vsebujejo sintetične dišave.

2. Čiščenje kože z agresivnimi mili

Uporabljajte nežne izdelke za čiščenje obraza, ki kožo pomirjajo in je ne izsušijo. Negovalna sredstva naj ne vsebujejo alkohola in dišav.

3. Mehanski piling

Mehanski piling je zelo priljubljena tehnika pri domači negi. Pri tem iz kože s pomočjo grobih delcev mehansko odluščimo kožo. Na ta način lahko pride do mikro poškodb povrhnice, zlasti, če so sestavni del pilinga mlete koščice sadežev. Primernejša so zrnca soli ali sladkorja, ki se ob stiku s tekočino zmehčajo in raztopijo.



4. Izpostavljenost visokim temperaturam

Izogibajte se prevročim kopelim, uporabi savne, solarija in sončenju.

5. Izpostavljenost vetru, mrazu in vlagi 

6. Uživanje alkohola (zlasti rdeče vino, šampanjec, vodka in pivo) 

7. Uživanje sledečega sadja in zelenjave: slive, rozine, fige, banane, avokado, jajčevci, fižol, grah, paradižnik in špinača. 

8. Uživanje močno začinjene hrane 

9. Rdečica se lahko pojavi tudi ob: naporni vadbi, stresu, tesnobi ter pri uživanju zdravil, ki vsebujejo vazolidatorje in steroide.

prejšnji članek
Ptujčani boste lahko uživali v pestri kulinarični ponudbi
Svet slavnih
Ptujčani boste lahko uživali v pestri kulinarični ponudbi
naslednji članek
Pametne kuhinje vam bodo predlagale kosilo
Kulinarika
Pametne kuhinje vam bodo predlagale kosilo