900469_089-cigareti2
Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

sergej racman
Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. Sodišče ni uslišalo njegovih prošenj.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Najlepši plemenski simboli in njihov pomen

19. 7. 2021; 03.00
Avtor: Mateja Bevk
ženska, tatu

Tetovaže foto: Pexels

Maorski tatuji so več kot le telesni okras. Večinoma imajo zelo globoke pomene in so precej kompleksni, kot že ime pove, pa izvirajo od ljudstva Maorov, ki so domorodni prebivalci Nove Zelandije. Vendar takšnega tetoviranja ne zasledimo le pri njih, prisotno je še v Polineziji, kamor spadajo tudi Havaji, prav zaradi globoke simbolike maorskih tatujev pa se zanje radi odločajo ljubitelji poslikane kože po vsem svetu.

Maorske tetovaže so posebne po tem, da so bolj zapletene, majhni motivi so pogosto vključeni v dodelan vzorec, v katerem prepoznamo morske simbole, kot so valovi, želve ali morski psi. V nasprotju z »običajnimi« tatuji na prvi pogled težko ugotovimo, kakšen pomen ima posamezen maorski tatu, saj je kombinacija simbolov zelo individualna in je običajno prilagojena posameznikovi življenjski zgodbi. Prav zaradi tega je polinezijska tetovaža, kot se imenuje ta slog tetoviranja, tudi tako zelo posebna.

Široke linije, jasen vzorec

Kaj pa je še značilno za maorske tatuje? Zagotovo jih prepoznamo po širokih linijah in presenetljivih vzorcih, prek katerih simboli pogosto delujejo zelo grobo in temačno. Pogosto maorski tatu prekriva večje površine telesa, na primer pri tako imenovanem polinezijskem rokavu se poslika celotno področje nadlakti ali kar cela roka. Morda je to razlog, da se za maorske tatuje večinoma odločajo moški, med slavnimi ga na primer opazimo pri pevcu Robbieju Williamsu in nekdanjemu boksarju Miku Tysonu, vendar so primerni tudi za nežnejši spol, sploh za manjše vzorce z globljimi pomeni se je na primer odločila Rihanna.

Kaj pomenijo?

Ste postali radovedni tudi vi in vas je zamikala maorska poslikava? Da se boste lažje odločili, predstavljamo nekaj najpogostejših maorskih simbolov, primernih za moške in ženske, ter njihov pomen.

Tetovaže foto: Pexels

Valovi: vzponi in padci v življenju

Valovi se pojavljajo v mnogo maorskih tatujih. Včasih kot zelo viden element, včasih pa so neopazno vključeni v večjo poslikavo. Na splošno val simbolizira vzpone in padce v življenju, torej dobre in slabe čase. Če še niste pripravljeni na vpadljivo maorsko tetovažo, je diskreten val kot samostojen element lahko popoln uvod za vas.

Sulica: borbeni duh, pogum

Na prvi pogled deluje sulica precej grozilno, vendar ima v resnici veliko lepši simbolni pomen. Pri Maorih simbolizira pogum, borbenost, pripravljenost na vztrajanje pri svojih ciljih, pa tudi željo po pustolovščinah. Konico kopja lahko uporabite kot samostoječo tetovažo, lahko pa tudi kot trak okoli roke ali noge.

Želva: dolgo življenje, plodnost, mir

Želva ima pri Maorih prav poseben pomen. Ker gre za žival, ki lahko živi tako na ko-pnem kot v vodi, predstavlja prehod med tema dvema elementoma. Sploh ocean Maori zelo čislajo, saj je zanje kraj, kamor gredo in živijo po smrti. Želva pomeni tudi mir, plodnost in dolgo življenje.

Zob morskega psa:moč in trdnost

Podoben pomen kot sulica ima zob morskega psa. Tudi tega uvrščamo med bolj impresivne motive, simbolizira moč in samozavest, tako v obnašanju kot komunikaciji. V mnogo maorskih tatujih je zob morskega psa upodobljen kot trikotnik in ta reducira-ni grafični motiv deluje zelo moderno.

Spirala: nov začetek, harmonija in samoaktualizacija

Spirala ali v polinezijskem jeziku »koru« ima v sebi pozitivno simboliko. Predstavlja namreč nov začetek in harmonijo. Če vam tega v življenju primanjkuje, vam tetovaža tega motiva lahko prinese v vsakdan zelo pozitivne spremembe.

Hei tiki:zaščita, modrost, zvestoba

Hei Tiki je maorski ornamentalni simbol glave, največkrat ga zasledimo kot obesek iz zelenega kamna. Predstavlja prvega člo-veka na Zemlji in ga zato številni po bož-je častijo. Je simbol za zaščito, modrost in zvestobo.

Kateri simbol vas je najbolj prepričal?

Morda vam bodo poleg naštetih všeč še drugi plemenski motivi, denimo sonce, delfin, ribji rep, luske, ki si jih lahko daste vrisati samostojno ali kot dele večje slike. V vsakem primeru pa tetoviranje opravite v salonu, kjer imajo potrebne certifikate in znanja iz tetoviranja, ki danes poteka skoraj brez večjih bolečin. Čisto drugače, kot je to praksa pri staroselcih. Tam še danes v kožo maorske simbole vtetovirajo s pomočjo dleta, kladiva in ob hudih bolečinah.

prejšnji članek
Peter Poles obuja glasbene talente
Svet slavnih
Peter Poles obuja glasbene talente
naslednji članek
Tedenski horoskop: Celo za najbolj utrujene je napočil čas regeneracije
Horoskop
Tedenski horoskop: Celo za najbolj utrujene je napočil čas regeneracije
#nasazenazenska
nasazenazenska