stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215
Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij postane "običajna praksa"

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Vse je boljše od beljenja

26. 3. 2017; 06.00
Avtor: Lara Jelen/Zarja
Lepota, dlačice, odstranjevanje, ženska

foto: Shutterstock

Poznate vso izbiro za odstranjevanje dlačic na obrazu?

Metode odstranjevanja dlačic bolj ali manj poznamo. Se pa tu in tam vprašamo, ali je postopek, ki ga uporabljamo, res najustreznejša oblika odstranjevanja dlačic. Britje naj bi povzročilo še hitrejšo rast in debelejše dlačice, beljenje draži kožo, laser je drag. Preverili smo, kaj o različnih načinih odstranjevanja dlačic meni Urška Sedminek Tamše, svetovalka za velnes in lastnica lepotnega salona Urška.

Na vprašanje, katere metode odstranjevanja dlačic priporoča, katere odsvetuje in katere so trenutno najbolj priljubljene, Urška odgovori kratko in jedrnato: »V našem salonu je še vedno priljubljeno odstranjevanje dlak z laserjem. Beljenje ni več popularno in tudi ni priporočljivo (je le kemija) za vsak tip kože. Največ se izvaja depilacija obraza in telesa s toplim voskom. Imamo stranke, ki se depilirajo že vrsto let in so se jim dlačice zelo razredčile.«

Samo beliti si jih ne

Najslabša izbira je po mnenju strokovnjakinje beljenje dlačic, saj je v belilnih kremah ena sama kemija, na kar se lahko nekateri tipi kože, predvsem tisti občutljivejši, burno odzovejo. »Lahko se pojavijo alergije, rdečica, vnetje kože, ni pa nujno. To je odvisno od vsake posameznice, njenega tipa kože in dlak. Dlake so po postopku beljenja res svetlejše, postopek drži nekaj tednov, vendar so dlake kljub temu še vedno vidne. Posebno pri ženskah, ki imajo po obrazu temnejše in dolge dlačice, se včasih lahko obarva samo vrh dlake.« Ker je drugih možnosti za odstranjevanje veliko in ker so očitno vse bolj priporočljive od beljenja, je nasvet vredno upoštevati. Če pa se vseeno odločite za to metodo, Urška svetuje, da se pred prvo uporabo dobro prepričate o sestavinah v izdelku.

Laser je zelo dobra izbira, a ne za vse

Odstranjevanje dlak z laserjem je zelo priporočljivo, saj je trajnejše, rezultati pa so od 50- do 80-odstotno učinkoviti. »Lasersko odstranjevanje ali trajna epilacija deluje na kožni pigment v dlačnem mešičku in ga uniči. S tem preprečimo ponovno rast dlake. Pomembno je, da se dlake odstranjujejo v aktivni fazi, ker je takrat njihovo odstranjevanje najučinkovitejše. Navadno je potrebnih od šest do osem ali več postopkov, spet odvisno od vsakega posameznika, dlak in morebitnih zdravstvenih težav osebe. Postopek je hiter, neboleč, rahlo pekoč, dolgotrajen in učinkovit. Dlake se po šestih postopkih zelo razredčijo in tudi koža na predelu odstranjevanja postane lepša in bolj gladka. Se pa laser odsvetuje v času nosečnosti in do konca dojenja ter v primeru hudih težav s srcem, pri različnih rakavih obolenjih, hormonskih težavah in težkih operacijah. Pred postopkom je potreben posvet.« Sicer pa je pomembno, da se že pred obiskom salona pozanimamo, kakšen laser v njem uporabljajo. »Žal danes na trgu obstaja veliko različnih laserjev, tudi takšnih, ki so uvoženi k nam iz Kitajske,« poudarja sogovornica in doda, da lahko želene rezultate brez stranskih učinkov dosežemo le s kakovostnim aparatom in usposobljenim izvajalcem, ki dobro ve, kaj počne.

Depilacija z voskom je poceni in učinkovita

Depilacija z voskom je prav tako učinkovita, rezultati trajajo nekaj tednov, sam postopek pa je cenejši od postopka z laserjem. Koža je po postopku gladka in lepa. Je pa slabost depilacije ta, da moramo počakati, da dlačice zrastejo vsaj od tri do pet milimetrov, da jih lahko odstranimo. »V zadnjem času so zelo priljubljeni sladkorna depilacija in vsi naravni voski. Moram po resnici povedati, da so stranke danes zelo dobro podučene o proizvodih in da vedo, kaj je zanje najboljše,« razkriva. Pa je v redu, če si ženske kar same doma odstranimo dlačice z vročim voskom?

»Odstranjevanje z voskom doma je za nekatere priporočljivo, za nekatere pa ne. Ženske imajo različne težave s poraščenostjo. Tiste, ki imajo dlak malo, te z lahkoto odstranijo same doma. Tiste, ki imajo več dlak, jim lahko to povzroča večje težave in bodo hitro ugotovile, da ni tako lahko odstranjevati dlačic, kot je morda videti. Poleg tega si lahko pri depilaciji doma poškodujejo kožo.«

Če ne gre drugače, jih odstranite z britvico

»Britje je še vedno eden izmed najhitrejših, najlažjih, cenejših in nebolečih postopkov odstranjevanja dlak. Že več kot 20 let je v trendu in ljudje ga najpogosteje uporabljajo,« pravi Urška. Ker za britje velja, da lahko povzroči še gostejše in temnejše dlačice, za vsak primer še enkrat preverimo, ali to metodo priporoča tudi na predelu obraza. »Zakaj pa ne? So stranke, ki mogoče nimajo denarja za laserje ali depilacijo in jim je to najcenejši način odstranjevanja. Je pa res, da ni najbolj priporočljiv in najučinkovitejši. Dlačice morda res malce hitreje rastejo in so videti gostejše, ampak to je pač zaradi britja. Odločitev o načinu odstranjevanja dlačic je stvar vsakega posameznika.« Britje torej ni najslabša izbira. Če upoštevamo ceno, stranske in dolgoročne učinke ter stopnjo bolečine med postopkom, pa je verjetno za odstranjevanje dlačic na obrazu najboljša in najučinkovitejša izbira depilacija z vročim voskom.

prejšnji članek
Ali znate ločiti med čistim in urejenim?
Zdravje
Ali znate ločiti med čistim in urejenim?
naslednji članek
Bo Saša Lendero vložila tožbo?
Svet slavnih
Bo Saša Lendero vložila tožbo?