Screenshot_2
Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec gospodinjskih aparatov, ki jih je imel vsak jugoslovanski dom

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Blagodejna moč pare

23. 4. 2023; 03.00
Avtor: MB/Vklop
Para, parna kopel, lepota

foto: Profimedia

Ste vedeli, da lahko kožo polepšate s paro? Če ji dodate še zelišča, boste kožo potolažili, očistili in hkrati še negovali.

Alfa in omega sprostitve

Parne kopeli so v zdravstvene in lepotne namene uporabljali že pred stoletji, na primer v ajurvedski medicini, kjer veljajo za alfo in omego razstrupljanja in sprostitve.

Para pomaga uravnavati polt, odmašuje pore, odpravlja mozolje, dehidracijo in ogrce. V lepotnih centrih terapevti dostikrat uporabljajo paro kot del nege obraza, preden začnejo ročno čistiti pore. Seveda pa vam ni treba h kozmetičarki po to storitev. Parno kopel si lahko pripravite kar sami, povsem enostavno je, in to kar v zavetju svojega doma. Tako boste očistili kožo strupov in nečistoč, izboljšali prekrvitev kože, zato bo krvni sistem kožna tkiva lažje nahranil in odpeljal odpadke stran od kožnih celic. Poleg tega bo parna kopel tudi zmehčala površje kože in jo pripravila na boljše vsrkavanje hranilnih in vlažilnih snovi iz negovalnih krem.

Zeliščna para

Vse te odlične koristi lahko dosežete že samo z vodno paro, če ji dodate posušena zelišča, pa je učinek lahko še bolj terapevtski. Priporočamo naslednje:

Kamilica: deluje pomirjevalno, protialergijsko in protimikrobno, odlična je za občutljivo kožo. Parni kopeli dodajte dve filter vrečki kamiličnega čaja in uživajte njene koristi.

Žajbelj: je močno antibakterijsko zelišče, ki čisti kožo. Odličen je za mastno kožo s cističnimi aknami. Parni kopeli dodajte polovico pesti posušenega žajblja.

Zeleni čaj: zeleni čaj pomaga blažiti škodo, ki jo povzroča UV-sevanje, prav tako poveča imunsko sposobnost kože. Parni kopeli dodajte eno filter vrečko zelenega čaja.

Domača parna kopel

In zdaj še recept, kako si sami pripravite parno kopel. Potrebujete lonec, večjo stekleno posodo, vodo, zelišča ali čajne vrečke po želji, veliko brisačo in majhno brisačko za obraz. Lonec napolnite z vodo in jo zavrite. Vrelo vodo prelijte v stekleno posodo in ji dodajte zelišča. Nagnite se nad dvigajočo se paro (približno 15 centimetrov nad skledo) in se pokrijte z veliko brisačo. Vztrajajte v tem položaju 5–10 minut, če imate občutljivo kožo, bo pet minut več kot dovolj. Po parni kopeli kožo nežno obrišite z brisačko in nanjo nanesite kakovostno vlažilno kremo.

Še več nasvetov za nego kože

- Izogibajte se snovem, ki kožo sušijo: Ne uporabljajte izdelkov s sestavinami, kot je natrijev lavril sulfat. Ta postrga s povrhnjice zaščitni plašč in jo naredi ranljivo za okužbe.

- Nadzorujte vnetja: Mozolji ne nastanejo samo zaradi okužbe, ampak so predvsem rezultat vnetja, zaradi česar so na dotik pogosto vroči, rdeči in otekli. Da ohranjate kožo pomirjeno in hladno, uporabljajte negovalne izdelke s kamilico in aloe vero.

- Pravilno čiščenje: Tako kot para tudi čiščenje odstranjuje s povrhnjice odmrle kožne celice in razkrije zdravo, rožnato polt. Najboljša so naravna luščilna sredstva z jojobinimi biseri in čičerikino moko, za izjemno občutljivo kožo pa raje poiščite luščilno sredstvo s sadnimi kislinami ali sladkornim trsom.

prejšnji članek
Spomladansko čiščenje in urejanje garderobne omare
Zdravje
Spomladansko čiščenje in urejanje garderobne omare
naslednji članek
Ugotovite, katere rastline so vam pisane na kožo
Zdravje
Ugotovite, katere rastline so vam pisane na kožo