Tablete
Svet24.si

Mama je hčerki pomagala pri splavu, zdaj so jo poslali v zapor

POL20150401F5_00002
Necenzurirano

Težava Slovenije ni globoka država, ampak plitva #kolumna

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Ugotovite, katere rastline so vam pisane na kožo

23. 4. 2023; 02.00
Avtor: Mare Koren
razmišljujoča

/ foto: Profimedia

Ne veste, kaj se poda vašemu domu in vam? Ko se odločate, s katerimi rastlinami boste popestrili svoj dom, morate upoštevati več dejavnikov.

Pri izbiri rastlin upoštevajmo svetlost prostora, temperaturo, vlažnost, slog, v katerem imamo opremljen dom, pa tudi življenjski slog. Ali veste, katere rastline so vam pisane na kožo?

Tip: moderna gospodinja

Živite v klasični enostanovanjski hiši ali v mestnem stanovanju, katerega osrednji prostor sta velika kuhinja in jedilnica. Na policah ne manjka kuharskih knjig. Kuhanje je vaša strast. Družina je za vas na prvem mestu in kljub mnogim opravkom se trudite, da so vaši obroki skupni. Stremite k zdravemu življenju.

Hortenzija foto: Dreamstime

Rastline

Za vas so primerne funkcionalne rastline, pa tudi tiste, ki čistijo zrak in dišijo. Vrt ali prostor pred hišo si popestrite s hortenzijami, sivko, rožmarinom (posadite jih v lončke in jih postavite na balkon, teraso ali v kuhinjo), medtem ko bodo v vaših prostorih prišle do izraza orhideje, šeflera in tolmieja.

Tip: skandinavsko zasanjana

Navdušujete se nad skandinavskim stilom. Vaši prostori so v svetlih ali pastelnih barvah, s čistimi linijami in pridihom romantike. Vaše zatočišče je kopalnica, kjer imate veliko izdelkov za razvajanje. K dobremu počutju bodo pripomogle tudi rastline, ki čistijo zrak.

Rastline: venčevka, čopasta zelenčica, dracena, taščin jezik, gardenija, dvokrpi ginko, kalanhoja in bršljan.

Tip: mestna boemka

Živite v mestu, v urejenem stanovanju z novim pohištvom in vintage dekorjem. Police tu in tam krasi kakšen predmet, ki vas spominja na potovanje. Stil in dekor sta vam izjemno blizu, zato v svoji garderobi hranite oblačila znanih oblikovalcev. Zanima vas vse novo, urejeni ste po zadnji modi.

Rastline: hibiskus, meta, homalomena, klinček, asparagus, perujski stebričar, zvončica, kraljevska begonija.

Čudovit hibiskus vas bo s svojimi cvetovi vedno znova spominjal na potovanje. foto: Arhiv

Funkcionalne rastline

Mednje spadajo sivka, rožmarin, kapucinka. Posadite jih lahko v lončke in postavite na okensko polico, odlično pa uspevajo tudi na vrtu. Koristile vam bodo tako za okras kot pri kuhi.

prejšnji članek
Popečen janežev gomolj s parmezanom
Nasveti
Popečen janežev gomolj s parmezanom
naslednji članek
Blagodejna moč pare
Moda&Lepota
Blagodejna moč pare
#obraziavenija
obraziavenija