klemen boštjančič
Svet24.si

Svoboda ima še tretjega podpredsednika, nimajo pa še kandidatne liste za evropske volitve

1663812312-036mv
Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira vse rekorde – z zdravniki iz javnih bolnišnic.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Za obraz brez gub: valjčki in ventuze vračajo mladost

22. 7. 2018; 02.00
Avtor: M. B., Maja
ve dreamstime_xxl_63494199

foto: Dreamstime

Ni jih malo, ki imajo v kozmetični omarici že svoj žadasti valjček ali silikonsko ventuzo za masažo in ohranjanje mladosti. Poglejmo, kakšni so njuni učinki in kako ju uporabljati.

Azijke že leta posegajo po najrazličnejših obraznih valjčkih in ventuzah, s katerimi si gladijo obraz, ožijo pore in preprečujejo nastajanje mozoljev. Oba pripomočka pa sta navdušila tudi Evropejke. 

foto: Dreamstime

Kot že ime pove, je žadasti valjček narejen iz poldragega kamna žada, ki ni samo lep, pač pa mu pripisujejo tudi zdravilne lastnosti. V namene zdravljenja so žad uporabljali že od 7. stoletja našega štetja, ko so ugotovili, da spodbuja prekrvitev, oži pore, skrbi za rožnato polt, omili otekline in zabuhlost ter sprošča in zmanjšuje stres. Masaža kože z žadastim valjčkom deluje tudi hladilno, gladilno in regenerativno, krepi povrhnjico in radira mimične gube, po njej pa se negovalni izdelki veliko lažje vpijejo v kožo.

Preberite tudi: To so poletne lepotne zapovedi. Kliknite TUKAJ!

Kako ga uporabljati?

Za optimalen učinek bi si morali vsako jutro in večer z žadastim valjčkom masirati obraz minuto ali dve:

1. Najprej si obraz umijemo, da na njem ne bo ostankov ličil in umazanije.

2. Nežno zapeljimo z žadastim valjčkom čez kožo in masirajmo vsak del obraza posebej.

foto: Dreamstime

3. Po koncu masaže negujmo kožo kot običajno.
Seveda razlike ne bomo opazili čez noč, a če bomo vztrajni in bomo uporabljali valjček vsak dan, bo sprememba vidna že čez mesec dni. »Traja nekaj časa, da se gube skrčijo,« pravijo zagovorniki uporabe žadastega valjčka, »se pa zato po vsaki masaži z njim lahko veselimo lepše, bolj rožnate polti, svežega občutka na obrazu in čiste sprostitve.«

Pa še to: Žadasti valjček lahko uporabljamo na vseh tipih kože, pazimo le, da med masažo ne nanašamo na kožo drugih snovi. Valjček lahko kupimo tudi v internetnih trgovinah, takšen iz čistega žada pa stane okoli 35 evrov in je na otip hladen.

foto: Revija Maja

Ventuza je skodelici podoben medicinski pripomoček iz silikona, ki se lahko uporablja za masažo celotnega telesa, v lepotne namene pa ga uporabljamo zlasti, kadar se želimo znebiti celulita, in pa za obraz. Masaža z ventuzami je vakuumska, torej ravno nasprotna klasični, saj se pri njej s pomočjo vakuuma koža in podkožna tkiva dvigujejo, medtem ko jih pri klasičnih masažah potiskamo navzdol.


Ventuze tudi niso nova pogruntavščina, saj njihova zgodovina sega že v stari Egipt, kjer so na ta način zdravili vročinska stanja, bolečine in slabo počutje. Za ventuze so uporabljali votle živalske rogove in bambusove palice, kasneje so jih delali iz stekla, danes pa, kot rečeno, iz silikona in tudi stekla.

Številne koristi

Kako torej lahko masaža z ventuzo koristi našemu obrazu? Predvsem sprosti kožo in jo napne, izboljša prekrvitev in limfni obtok ter ima še kup drugih učinkov:
- čisti pore,
- privzdigne povešene mišice obraza, gladi gube,
- pospešuje cirkulacijo in blago luščenje odmrlih celic povrhnjice,
- najhitreje sprosti obraz po napornem dnevu, zbriše stres in napetost in ohranja mladosten videz kože,
- odstrani odvečno maščobo in umazanijo s kože, saj deluje mnogo globlje pod površjem,
- poveča dotok krvi in hranilnih snovi v kožo, izboljša voljnost kože,
- izboljša regeneracijo kože in odpornost proti škodljivim vplivom okolja,
- pomaga učvrstiti uvelo kožo ter omiliti videz zabuhlih oči in dvojne brade.

foto: Revija Maja

Kako jo uporabljati?

Masažo z ventuzo je izredno preprosto izvajati in je primerna za vse starosti. Običajno najprej nanesemo na obraz olje v izdatnem sloju, nato pa ventuzo stisnemo, pritisnemo ob kožo in spustimo. Sam pritisk uravnavamo po želji (stisnemo bolj ali manj), smer masaže pa naj vedno poteka od sredine obraza/telesa navzven.

prejšnji članek
Probiotiki - bakterije, ki skrbijo za zdravje
Zdravje
Probiotiki - bakterije, ki skrbijo za zdravje
naslednji članek
Dieta s sladoledom ohladi in stopi kilograme
Zdravje
Dieta s sladoledom ohladi in stopi kilograme