pirc musar bql
Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu Roka Piletiča

matjaz kovacic bobo
Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so krivi lokalni šerifi.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Sodobna slovenska klobučarka

3. 3. 2019; 09.00
Avtor: Katja Kaja Mejač
Sara s klobukom 1

Saro boste le redko videli brez klobuka. foto: Osebni arhiv

Ko sem Saro prvič spoznala, mi je pozornost ukradla njena podoba, saj je njen slog sestavljal en ključen kos – klobuk. Ko sem izvedela, da gre za njeno lastno idejo in da sama stoji za kolekcijami klobukov, pa me je še bolj navdušila. Gre namreč za ustvarjalno dekle, ki poleg tega, da se ukvarja s klobuki, ustvarja tudi vsebine za blog in YouTube, predvsem pa je iz svojih strasti ustvarila tudi posel.

Sara Zavernik ima na Instagram profilu svojega bloga The Blonde Bliss več kot 23 tisoč aktivnih sledilcev, z letom 2019 se je podala tudi v vode YouTuba, poleg ukvarjanja z blogom in družbenimi omrežji pa vodi tudi uspešen posel klobučarstva. Za svoje delo je tudi najbolj zagreta ambasadorka, saj boste le težko ujeli priložnost, ko je na javnem kraju ne boste videli z enim izmed njenih številnih klobukov. Sara meni, da ti pristajajo vsem, le najti je treba tistega pravega. Predvsem pa je treba najti pogum in samozavest, da klobuk postane del osebnega sloga. 

Sara Zavernik, klobuki foto: Sara Zavernik, osebni arhiv

Kaj je pri tebi nastopilo prej, ljubezen do bloganja ali oblikovanja klobukov? 


Če sem popolnoma iskrena, je to zelo kompleksna zadeva. Z blogom sem začela veliko prej, preden sem začela izdelovati klobuke, vseeno pa sem klobuke nosila že leta, preden sem začela blogati. Tako da bi verjetno rekla, da je bila ljubezen do klobukov pred ljubeznijo do bloganja. 

Je zate bloganje posel ali konjiček? 
Zame je bloganje posel, ker tudi živim od tega. Sodelujem z različnimi znamkami, sem pa zelo izbirčna pri izboru, saj sodelujem le s tistimi, za katere res verjamem, da lahko skupaj pišemo uspešno zgodbo. V njihove izdelke res verjamem in jih tudi sama uporabljam.

Sarino delo lahko spremljate tudi na njenem blogu, The Blonde Bliss.

Kaj se ti zdi pri ustvarjanju blogov, fotografij, zdaj tudi videovsebin najpomembnejše? 
Najpomembnejše se mi zdi, da vedno, ne glede na vse, ostaneš pristen. Da je iz vsake objave razvidna tvoja osebnost in kdo dejansko si kot oseba. Zelo je pomembno, da ostaneš samosvoj, izviren in drugačen. 

Od kod klobuki? Kako se je porodila ideja in od kod črpaš navdih za ustvarjanje kolekcij? 
V bistvu pokrivala generično obožujem, odkar pomnim, ker mi je ljubezen do njih vlila ravno pokojna babica, ki jih je vedno nosila s tistim posebnim čarom in samozavestjo, ki me še dandanes navdihuje na vsakem koraku. Specifično klobuke pa sem začela nositi šele, ko sem dobila malo več poguma in samozavesti med študijem v Franciji. Ideja, da bi to spremenila v posel, se je porodila šele pozneje, ko sem naredila nekaj klobukov izključno zase in so me ljudje spraševali, kjer se da dobiti takšen klobuk. Navdih črpam iz sebe, okolice, tednov mode … Mislim, da največji dejavnik pri ustvarjanju kolekcij izhaja iz mene same, ker vem, kaj si jaz kot ljubiteljica klobukov želim in česa res ni na trgu. 

Sarine klobuke nosijo tudi nekateri znani Slovenci. Med njimi je tudi novinar Nejc Simšič, s katerim je Sara takole pozirala na tednu mode. foto: Mediaspeed



Kako pa si se sama naučila delati s klobuki, jih ustvarjati? 
Kreirati je predvsem enostavno, vsaj meni. (smeh) Sama izvedba in pa celoten proces pa je dolga in zapletena zadeva, ki pa je daleč od enostavne. Večino stvari, ki jih počnem, sem se naučila sama, kar pomeni, da je za mano kar veliko uničenih klobukov in izkrivljenih idej, ki pa so na koncu le obrodile sadove. 

Vseeno v Sloveniji trenutno navada nošenja klobukov ni v trendu. Zakaj misliš, da je tako? Je to odvisno od osebnega sloga ali so klobuki del modnih zapovedi? 
Mogoče ne bi rekla, da ni v trendu. Mislim, da v trendu so klobuki vedno bili in bodo, mogoče nam le malo primanjkuje samozavesti in drznosti. Mislim, da klobuk pristaja k vsakemu osebnemu slogu, le najti je treba tistega pravega, da ti res ustreza k barvi las, dolžini las, polti kože, obliki obraza, osebnemu slogu … Je res ogromno dejavnikov, ki jih prej ali slej, ko najdeš tisti pravi prvi klobuk, ugotoviš, in potem te res nič ne ustavi, da ne bi končal s pravo zbirko klobukov. 

Jih nosijo tudi moški? Katere klobuke je delati težje, za ženske ali za moške? 
Seveda jih nosijo tudi moški. Mislim, da jih v določenih obdobjih nosijo moški veliko več kot ženske. Mislim pa, da je vseeno veliko težje delati klobuke za ženske kot za moške, saj je že sama paleta barv, materialov, vzorcev in dodatkov veliko večja in po navadi ženske malo več eksperimentiramo z njimi.

Sara s klobukom 2 foto: Osebni arhiv

 Se še spomniš svojega prvega klobuka? 
Oh, ja! Bel volnen fedora klobuk s satenastim trakom in enojno pentljo. 

Delaš zgolj po lastnem navdihu ali sprejemaš tudi naročila? 
Zelo rada ustvarjam kolekcije. Kolekcije so namenjene prodaji in pa so tudi navdih strankam, ki si na tej osnovi oblikujejo lasten, personaliziran klobuk. 

Z modnimi kosi so velikokrat povezani tudi ambasadorji. Imaš te med slovenskimi zvezdniki? 
Svoj posel sem začela sama in sem bila in sem še vedno sama svoj ambasador, ker menim, da vseeno imam sama največjo zbirko klobukov. Obenem pa jih res nosim vsakodnevno. Je pa nekaj slovenskih zvezdnikov, ki nosijo moja pokrivala in so veliki ljubitelji teh: Ula Furlan, Hannah Mancini, Nejc Simšič … 

Kaj je tvoji blagovni znamki prineslo večjo prepoznavnost, to, da je tvoj klobuk nosila znana osebnost, sodelovanje na tednu mode, uspešen profil na Instagramu ali kaj popolnoma drugega? 
Mislim, da je bil na prvem mestu uspešen profil na Instagramu, zaradi katerega sem zgradila svojo prepoznavnost, šele nato sem začela s klobuki pod isto blagovno znamko. 

Imaš posel razširjen tudi v tujino? Kje so stranke bolj hvaležne, v tujini ali pri nas? 
Ja, poslujem tudi s tujino. V bistvu so stranke iz Avstralije, Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Nemčije, Francije … Lahko bi rekla, da je zelo raznoliko. Zagotovo je moda bolj 'napredna' v tujini in so stranke iz tujine nadvse zadovoljne z izdelki, a mislim, da nič ne prekaša veselja stranke, ki se odloči za nakup prvega klobuka, čeprav je pred tem mislila, da njej klobuki sploh ne pristajajo. To so tiste stranke, ki so res najbolj srečne in hvaležne, zagotovo so moj razlog, zakaj delam to. Meni je to tisto, zaradi česar sem se tudi podala v to. Da delim veselje in ljubezen do pokrival z drugimi. Če so na koncu še stranke toliko bolj samozavestne, samosvoje in drzne, je pa to samo še pika na i. 

Barvita kolekcija Sarinih klobukov

Sara Zavernik, klobuki foto: Sara Zavernik, osebni arhiv

Sara Zavernik, klobuki foto: Sara Zavernik, osebni arhiv

Sara Zavernik, klobuki foto: Sara Zavernik, osebni arhiv

Kaj pa zasebno življenje? Si tako imenovana slovenska influencerka, ali to pomeni, da vsak svoj korak deliš s sledilci ali veliko stvari ostane tudi skritih?
No, tema zasebnega življenja je postala kar zabavna, sploh v zadnjem času, ko sem doživela kar veliko sprememb v svojem življenju. Zagotovo se že same spremembe, kaj šele velike spremembe v zasebnem življenju opazijo na tvojih objavah, energiji, pogledu … Pač spremembe nas spremenijo, pa če hočemo ali ne, in to zvesti sledilci opazijo. V bistvu sem marsikaj pripravljena deliti s sledilci in sem odprta za vprašanja ter jih vedno spodbujam, da me lahko vprašajo kar koli. Seveda na nekatera vprašanja nisem pripravljena odgovoriti, če posegajo v življenje koga bližnjega ali so preveč osebna, a to tudi povem in napišem. Tako dam vedeti, da mogoče takšno vprašanje le ni na mestu in ga tudi delim s sledilci, kjer mi večina tudi napiše, da je mogoče res boljše, da na taka vprašanja ne odgovarjam oziroma da so neprimerna. A se mi zdi, da sem vse bolj odprta glede vsega. Seveda pa so stvari, ki ostanejo, ne toliko skrite, kot dejansko samo moje. 

Kaj počneš, kadar ne ustvarjaš vsebin za svoje kanale in ne delaš na novi kolekciji klobukov? 

Zelo rada berem in poslušam podkaste. Po navadi preživim čas s svojim psom Kenzom na kakšnih dolgih sprehodih ali pa lenariva in gledava filme ali serije. Tudi s športom se ukvarjam, kolikor se le da, čeprav si res težko organiziram čas za vse skupaj. Pa tudi kavice in druženja s prijatelji so postali kar lepa navada.

Intervju s Saro je bil objavljen v reviji Bodi zdrava, ki je izšla 11. februarja 2019. 

prejšnji članek
Dnevni horoskop: Pipravite se na velik izziv!
Horoskop
Dnevni horoskop: Pipravite se na velik izziv!
naslednji članek
Ali İbrahim Çelikkol uporablja družbena omrežja?
Svet slavnih
Ali İbrahim Çelikkol uporablja družbena omrežja?