reševalci gasilci avstrija
Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo polil s tekočino in jo nameraval zažgati

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Dobre maske delajo čudeže

10. 10. 2019; 02.00
Avtor: A.K.
Maska iz posušenih zdravilnih zelišč

Maska iz posušenih zdravilnih zelišč krepi tkivo epiderma, daje koži prožnost, svežino in lepši videz. foto: dreamstime

Najpomembnejše je, da za masko in tudi za vse druge vrste kozmetične nege uporabljamo samo zelišča in sadeže, ki jih lahko tudi uživamo in nam ne škodujejo.

Da bo naša koža resnično sveža in sijoča, ne zanemarjajmo nege s hranljivimi in hidratantnimi maskami (enkrat tedensko), ki dajejo naši koži dodatne snovi, ki jih še kako potrebuje. Maska je verjetno najstarejše negovalno sredstvo. Poznale so jo že Egipčanke, antične Grkinje in Rimljanke.

V jesenskem in zimskem času, ko našo kožo napadajo mraz, veter ter izsušen zrak v bivalnih in delovnih prostorih, lahko dobra maska pri osvežitvi in izboljšanju kože naredi prave majhne čudeže. Tudi učinek je zelo hiter. 

Toda tudi pri maskah ni vseeno, katero vrsto uporabimo. Treba jih je znati izbrati in uporabiti. Pri kupljenih ni težav. Treba je samo prebrati navodila na embalaži in izbrati tisto masko, ki je namenjena naši vrsti kože. Če pa imamo rade popolnoma naravno kozmetiko in torej tudi maske, upoštevajmo naslednje napotke. 

- Najpomembnejše je, da za masko in tudi za vse druge vrste kozmetične nege uporabljamo samo zelišča in sadeže, ki jih lahko tudi uživamo in nam ne škodujejo. 

- Za suho kožo ne uporabljajmo mask, ki se strdijo in s tem vsrkajo še tisto malo maščobe, ki jo koža premore. Maski vedno dodajmo žličko medu in žličko rastlinskega olja. Te mehke oljne maske se pravzaprav imenujejo obloge.

- Za nečiste in mastne kože pripravimo in uporabimo masko, ki se na koži strdi in popije odvečno maščobo. To so prave maske.

- Pomembno je, da maske vedno nanesemo na popolnoma očiščen obraz, vrat in dekolte. 

Za mastno in nečisto kožo naj velja pravilo, da preden nanesemo masko, pripravimo za obraz parno kopel. To nam vzame malo več časa, vendar pa je tudi učinek večji. Z vročo vodo prelijemo dve žlici cvetov lipe ali kamilice, obraz nagnemo nad posodo in glavo prekrijemo z večjo brisačo, da se koža dobro orosi. Obrazna kopel naj traja vsaj 10 minut. Nato orošen obraz popivnamo do suhega z mehko brisačo in šele takrat nanesemo masko. Pri nanašanju maske moramo izpustiti predele okoli oči in ustnic. Oči prekrijemo s kosmi vate, ki smo jih namočile v mlačni kamilični poparek. Obrazna kopel je prepovedana za kože z razširjenimi žilicami. 

Za zelo suho kožo je priporočljivo, da jo po natančnem čiščenju rahlo zmasiramo s hranljivo kremo ali oljem, in ko se to vpije, nanesemo masko.

Masko ponavadi pripravimo tik pred uporabo. 

Coctail maska iz posušenih zdravilnih zelišč

Sestavine:

jedilna žlica kamiličinih cvetov

jedilna žlica pšeničnih kalčkov

čajna žlička materine dušice

1,5  čajne žličke žajblja

1,5 žličke rožmarina

1/2 žličke poprove mete

2 žlici mineralne vode

žlička rastlinskega olja

Priprava:

Zdravilna zelišča zmeljemo v prah in shranimo v dobro zaprti stekleni posodi v temnem prostoru. Za masko potrebujemo eno čajno žličko zeliščnega prahu, ki ga damo v porcelanasto posodo in prelijemo z dvema žlicama prevrete mineralne vode brez mehurčkov ali pa kakšne druge ustekleničene vode. Vse dobro premešamo, da dobimo tekočo maso. 

Do te faze je priprava enaka za vse vrste kož, naprej pa se razlikuje. 

Maski za suho kožo dodamo še žličko medu, ki smo ji primešali tudi žličko rastlinskega olja, najboljše je olje jojobe ali sladkih mandeljev. 

Pri maski za mastno kožo pa obvezno dodajmo za oreh ali dva veliko kroglico jedilnega kvasa, pol žličke zdravilne ilovice in polovico stepenega beljaka. Vse zmešamo v homogeno maso. Ta maska čisti kožo odvečne maščobe, zmanjša pore in pomaga proti mozoljem. 

Ko nanesemo masko, se ulezimo in popolnoma sprostimo za 20 minut. Izključimo telefon, po možnosti poslušajmo pomirjujočo glasbo in iz glave preženimo vse skrbi in načrte, tako da smo čimbolj sproščeni. Ne premišljujmo o ničemur, kar nas spravlja v slabo voljo ali razburja. Takšna popolna sprostitev koristi naši koži, duši in telesu. 

prejšnji članek
Vedno sveži in lepo urejeni
Moda&Lepota
Vedno sveži in lepo urejeni
naslednji članek
Indira Ekić navdušila v mini bleščeči obleki
Svet slavnih
Indira Ekić navdušila v mini bleščeči obleki