stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kolagen – naravna pomoč za lepšo kožo, lase, nohte in zdrave sklepe

1. 12. 2019; 04.00
Avtor: M.Š.
zdravjeinlepota-kolagen-1

Zdravje in lepota, kolagen foto: Dreamstime

Zaloge kolagena v telesu lahko zadržimo oziroma delno obnovimo z ustrezno prehrano, redno telesno vadbo in dovolj spanja.

Kolagen je najbolj zastopana beljakovina v človeškem telesu. Osemindvajset različnih vrst kolagena zajema kar 30 odstotkov vseh beljakovin, kolagenska vlakna pa so glavni gradniki medceličnega prostora vezivnih tkiv, s čimer dajejo celicam oporo in skrbijo za stabilnost tkiva. Kolagen imamo v koži, hrustancu, kosteh, mišicah in kitah ter v vsem vezivnem tkivu.

Približno 90 odstotkov kolagena v telesu so kolageni tipa 1, 2 in 3. Tip 1 je najpogostejša vrsta kolagena v telesu in je glavni sestavni del kože, tetiv, kosti in drugih organov. Kolagen tipa 2 obsega predel kosti in sklepov. Je glavni sestavni del hrustanca in kot tak izjemno koristen za zdravje sklepov in hrustanca. Kolagen tipa 3 je najpogostejša beljakovina v mišicah, koži, kitah in vaskularnem sistemu. Navadno ga najdemo skupaj s kolagenom tipa 1. Kolagen tipa 4 je redka beljakovina, ki je v bazalnih laminah (plasti bazalne membrane) vseh celic.

Zdravje in lepota, kolagen foto: Dreamstime

Naše telo kolagen proizvaja samo, vendar se po 25. letu nastajanje kolagena v telesu upočasni. Njegova proizvodnja upada, prožnost, elastičnost in čvrstost lastnega kolagena se zmanjšujejo v povprečju do odstotek na leto, pri kadilcih še občutno več in hitreje. Obnavljanje je nepopolno, manjše je tudi nastajanje novih kolagenskih vlaken. Prva znamenja pomanjkanja so lomljivi nohti, izpadanje las, suhi in krepasti lasje, pojavijo se gube, strije in celulit ter druga znamenja staranja, ki se stopnjujejo v bolečine v sklepih, težave z očmi in v druge degenerativne bolezni.

Pestra prehrana, redna in zmerna telesna vadba ter dovolj spanja lahko pripomorejo k upočasnitvi procesa izgubljanja kolagena. Za to so nujne dobre beljakovine – kot kombinacija živalskih in rastlinskih beljakovin – ter veliko vitaminov (C, A, B, E) in mineralov (cink, silicij, baker, krom). Kolagen sestavlja niz aminokislin, med katerimi je esencialna aminokislina lizin – dobimo jo v govedini, predvsem v jetrih, svinjini, ribah, jajcih, mleku, krompirju, rižu in grahu.

Zdravje in lepota, kolagen, šipkovo olje foto: Dreamstime

Za pretvorbo aminokislin v kolagen moramo imeti na voljo še minerale ter vitamina C in B6. Cink je v semenih in oreščkih, leči, ajdi, čičerki, kakavu in čokoladi; največ bakra je v slivah, fižolu, sončničnih semenih, gobah, arašidih in sardinah. Vitamin B6 je v orehih, telečjih in govejih jetrih, lososu in sardelah, v proseni in ajdovi kaši ter bananah. Z vitaminom E so bogati predvsem mandlji, koruza, olje pšeničnih kalčkov, repa in proso, vitamin A pa pridobite z uživanjem jajc, korenja, ohrovta, marelic in pomaranč.

Vitamin C ima zelo pomembno vlogo pri gradnji kolagena, saj povečuje njegovo nastajanje in tudi preprečuje razkrajanje. Za čvrstejšo kožo uživamo zeleno papriko, pomaranče, limone, črni ribez, kivi, brokoli, ananas, mango, jagode, stročji fižol, brusnice, melone, lubenice, papajo, solato, beluše, špinačo. Poskrbeti moramo tudi za dovolj esencialnih maščobnih kislin in piti ribje olje, bogato z maščobnimi kislinami omega-3, kar zagotovi dovolj hranil vezivnemu tkivu.

losos, zdrava hrana foto: Dreamstime

Če pa uživamo osiromašeno hrano oziroma ne jemo tako, kot bi bilo treba, prehranski svetovalci svetujejo uživanje kolagena kot prehranskega dopolnila, ali v prahu ali v tekoči obliki. Najučinkovitejši je t. i. hidrolizirani kolagen, ki je pripravljen s posebnim encimskim postopkom. Ta omogoči pridobivanje majhnih molekul, da se optimalno absorbirajo in spodbujajo sintezo lastnega kolagena v tkivih, kjer ga primanjkuje. Absorpcija hidroliziranega kolagena v obliki prehranskega dopolnila je kar 90 odstotkov, medtem ko je absorpcija kolagena iz hrane manj kot 30 odstotkov. Pomembno je tudi vedeti, da kolagen iz rastlinskih virov ne obstaja, uporabljajo se predvsem kolageni živalskega izvora – predvsem morskega in govejega, v manjših količinah še svinjskega in perutninskega.

Šipkovo olje za sijočo polt

Plodovi šipka so pravcata zakladnica antioksidantov, vitaminov A, B, E, K, C, taninov in flavonoidov. Zato je šipek priljubljena sestavina pomlajevalnih olj, krem in losjonov. Šipkovo olje vsebuje veliko pomembnih esencialnih maščobnih kislin omega-3 in omega-6, ki ohranjajo prožnost medceličnih membran, kožo poživljajo in obnavljajo ter ohranjajo zdrav lesk. Bogato je tudi z dragocenim vitaminom A, ki spodbuja nastanek kolagena, kožo gladi in obnavlja ter omili videz starostnih lis, hkrati pa pomaga tudi pri negovanju, zdravljenju in obnavljanju problematične ter poškodovane kože, saj učinkuje blagodejno in pomirjujoče.

prejšnji članek
Si je Brad Pitt omislil 25 let mlajšo?
Svet slavnih
Si je Brad Pitt omislil 25 let mlajšo?
naslednji članek
Če imate migreno, obiščite nevrologa
Zdravje
Če imate migreno, obiščite nevrologa