Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Zagotavlja svežino, vlaži, pomladi in pomirja. O čem govorimo?

17. 6. 2020; 03.30
Avtor: Oglasno sporočilo
Aloe vera

Aloe vera foto: iStock

Sodobne kreme z vsemi dodatki, ki kožo gladijo, osvežijo, pomladijo in čudežno zgladijo, so preplavile trgovine in oglase. Kaj pa, če bi se pri negi svoje kože, tako kot pri vnosu hrane v telo, vrnili k naravi? Dajmo, saj se je prav tam vse skupaj tudi začelo.

Aloe vera je zdravila že naše prednike, prababice in pradedke

Trdno se je zasidrala že v zdravilstvu antične Evrope. Cenil jo je tudi slavni Hipokrates, oče sodobne medicine. Aloe veri je namreč že takrat pripisoval zdravljenje ran, sončnih opeklin, aken in ekcemov. Prav to pa so še danes primarne prednosti Aloe vera gela: hladi, celi in pomirja.

Pred desetletji je ta rastlina za zdravje in lepoto, podobno kot druge zdravilne rastline, doživela zaton zaradi velikega in nezadržnega prodora sinteznih kozmetičnih izdelkov in zdravil. Ker pa se danes počasi, a zagotovo vračamo k naravi, tudi Aloe vera postaja vedno bolj priljubljena.

Vsaka aloja mora sedem let rasti pod sadnim drevjem

Postopek pridobivanja pa ni tako enostaven. Vsaka aloja mora namreč sedem let rasti pod sadnim drevjem. Najboljše pogoje za rast te čudežne rastline nudi sredozemsko podnebje, saj le tam lahko razvije najboljšo kakovost. V Aloe veri se nahaja veliko bogatih hranil, skupaj z vitamini in minerali. Vsebuje vitamine B, C in E ter minerale kot so cink, železo, magnezij, kalcij ter sluzi, ki blagodejno vplivajo na kožo in želodčno sluznico.

Vitamin C krepi imunski sistem in hkrati pozitivno deluje na nastanek kolagena v telesu. Vitamin E deluje protivnetno. Vitamin B2 pa ima pomembno vlogo v celični presnovi. Če nam ga primanjkuje, se v kotičkih ust pojavijo razpoke, vnamejo se oči, koža pa je suha ali celo polna izpuščajev. B6 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema, B12 pa vpliva na delitve celic in regeneracijo.

Večstranska rešitev – ščiti proti gubam in blaži pri sončnih opeklinah

Vedno več uporabnikov te mesnate rastline spoznava, da Aloe vero koža zelo dobro sprejema. Po dolgoročni uporabi je koža voljna, prožna in pomirjena.

Aloe vera je pravzaprav vsestranska rešitev. Odlična izbira za make-up podlago, kot vlažilna sestavina maske za kožo ali dodatna vlažilna nega pred nanosom olj. Sestavine aloje spodbujajo tudi tvorbo kolagena in preprečujejo nastajanje starostnih peg in gub. Zavira pa tudi poškodbe kože zaradi sončenja. Dejstvo je, da pretirano sončenje kožo izsuši in stara, dolgotrajna izpostavljenost pa poveča tudi nevarnost za opekline. Na svojo kožo pred in med sončenjem nanesite primerno zaščito pred sončnimi žarki, po sončenju pa za dodatno nego ne pozabite na Aloe vera gel.

Tako za notranjo kot zunanjo uporabo

Aloe vera namreč nežno in blagodejno prekrije sluznico kože in želodca. Sluzi in encimi skupaj z vitamini pomirijo in celijo želodčno sluznico, zato je sok Aloe vere neprecenljiv tudi pri želodčnih težavah. Da se lahko na sluznici tvori tanek zaščitni film, je najbolje, da ga popijemo na prazen želodec. Pa na zdravje.

sijoča koža

sijoča koža foto: iStock

prejšnji članek
J. K. Rowling žrtev družinskega nasilja in spolnega napada
Svet slavnih
J. K. Rowling žrtev družinskega nasilja in spolnega napada
naslednji članek
Modni navdih: Kostim iz suknjiča in bermuda hlač
Moda&Lepota
Modni navdih: Kostim iz suknjiča in bermuda hlač
#obraziavenija
obraziavenija