Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar
Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

občina-ruše, urška-repolusk
Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina parcele na smučišču prodajala prijateljem

njena.si
njena.si njena.si
Svet slavnih
 

J. K. Rowling žrtev družinskega nasilja in spolnega napada

17. 6. 2020; 05.00
Avtor: V.M. / STA
rowling

J. K. Rowling foto: Profimedia

Pisateljica je nedavno v eseju razkrila, da je bila žrtev spolnega napada in nasilja v družini. Razkritja so kot priložnost prepoznali v časniku The Sun, poiskali so namreč njenega nekdanjega moža in z njim naredili intervju. Slednje je razburilo transspolne aktiviste, ki so pisateljici stopili v bran ...

Transspolni aktivisti, ki so še pred kratkim kritizirali avtorico knjig o Harryju Potterju J. K. Rowling zaradi njenih tvitov, so ji stopili v bran, ko je britanski časnik The Sun objavil intervju z njenim nekdanjim možem. Kot poroča britanski The Guardian, je imel intervju v naslovu izjavo Jorgeja Arantesa: "Klofnil sem jo in ni mi žal."

Kljub nestrinjanju s pisateljičinimi pogledi o pravicah transspolnih oseb so aktivisti v javnem pismu izrazili solidarnost z J. K. Rowling in kot odvratno označili način, kako je časnik pristopil do pisateljičine izpovedi o nasilju v družini.

Pisateljica je minuli teden v eseju namreč razkrila, da je bila žrtev nasilja v družini in spolnega napada. Izkušnje je delila, da bi v kontekst postavila svoje pretekle in nedavne kontroverzne komentarje o transspolnih osebah ter spolni identiteti.

Njene komentarje je obsodilo veliko LGBT društev, prav tako pa so nestrinjanje s pisateljico izrazili igralci v filmih o Harryju Potterju in Fantastic Beasts, med njimi Daniel Radcliffe, Eddie Redmayne in Emma Watson.

Razkritja v eseju pa so kot priložnost prepoznali v časniku The Sun. Poiskali so Jorgeja Arantesa, avtoričinega nekdanjega moža in z njim napravili intervju, poroča britanski The Guardian.

Aktivisti so v pismu urednici časnika Victorii Newton napisali, da jo žene mizogina prevevajoča sila, ki žrtve nasilja v družini in spolnega napada potisne v kot, v ospredje pa postavlja zgodbo napadalca.

Poročanje časnika so označili za kruto in škodoželjno. Dodali so, da vsem žrtvam pošilja nevarno sporočilo, da so njihove zgodbe nekaj vredne le, ko jih potrdijo njihovi napadalci.

Kritiki J. K. Rowling so v javnem pismu v podporo avtorici pozvali časnik, naj poda opravičilo in izboljša svoje poročanje o nasilju v družini. Ranljivih skupin ne bi smeli uporabljati za prodajo časopisov, so še zapisali.

J. K. Rowling.

J. K. Rowling. foto: Profimedia

prejšnji članek
Helena Blagne že načrtuje novega
Svet slavnih
Helena Blagne že načrtuje novega
naslednji članek
Zagotavlja svežino, vlaži, pomladi in pomirja. O čem govorimo?
Moda&Lepota
Zagotavlja svežino, vlaži, pomladi in pomirja. O čem govorimo?
#nasazenazenska
nasazenazenska