nevihta, strele
Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo najbolj mokro

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Tako skrbite za flamingovec, da bo bujno cvetel

19. 8. 2020; 01.00
Avtor: V.M.
flamingovec

Flamingovec foto: Pixabay

Flamingovec velja za eno izmed bolj priljubljenih cvetočih lončnic. Da bo s svojimi cvetovi še dolgo lepšal vaš dom, je dobro, da veste, kako zanj skrbeti.

Flamingovec v domovih pogosto krasi okenske police, čeprav mu sonce v resnici sploh ne godi. Že res, da mu prija toplota nad 18 stopinj Celzija in vlažno okolje, a najbolj mu boste ustregli, če ga boste namestili v prostor, kjer prevladuje zmerna senca. V kolikor ste ga namestili ob okno, ga zavarujte pred direktnim soncem.

Godi mu visoka zračna vlaga, trda voda mu škoduje

Poskrbite tudi, da bo imela lončnica dovolj zračne vlage, zato ji večkrat privoščite rosenje, če je mogoče, z mehko vodo. Skrbeti morate tudi za vlažnost substrata - na flamingovec pač ne smete pozabiti, vpliv suhe zemlje se bo namreč kaj hitro poznal na videzu rastline. Zalivajte ga z mehko vodo, a zmerno. Ne pozabite, da lončnica ne sme stati v vodi, saj se lahko kaj hitro pripeti, da bodo pričele korenine gniti.

Flamingovec foto: Pixabay

Navadna zemlja ni primerna

Ko se boste odločili za presajanje lončnice, izberite substrat za orhideje, ki mu dodate nasekljan močvirski mah, le-ta bo po besedah strokovnjakov pomagal pri vzdrževanju optimalne vlage. V kolikor slednjega nimate na voljo, primešajte substrat za cvetoče rastline.

Flamingovec sicer ni ena izmed lončnic, ki bi zaradi premajhnega lončka trpela, saj v naravi raste kot epifit v pazduhah vej tropskih rastlin. Naj vas vodi misel, da je povsem na mestu presajanje vsako drugo leto, po cvetenju, torej po vegetaciji. Če imate doma flamingovec, se mu torej lahko s presajanjem posvetite že to jesen.

Dognojevanje je ključnega pomena

Da vas bo lončnica razveseljevala z lepimi in bujnimi cvetovi, je zelo pomembno, da jo dognojujete z gnojilom za cvetoče rastline. Pozimi bo dovolj enkrat na mesec, od pomladi do jeseni pa enkrat na teden.

Flamingovec

Flamingovec foto: Pixabay

Flamingovec

Flamingovec foto: Pixabay

Flamingovec

Flamingovec foto: Pixabay

prejšnji članek
Mediji na Hrvaškem so jih že dočakali z navdušenostjo
Svet slavnih
Mediji na Hrvaškem so jih že dočakali z navdušenostjo
naslednji članek
Šverc komerc: Alma zlomila srce priljubljenemu igralcu
Svet slavnih
Šverc komerc: Alma zlomila srce priljubljenemu igralcu