astrologija Dobra karma

Astro vodič po šibkih zdravstvenih točkah vseh ...

horoskop_astrologija Svet24.si

Horoskop za sredo, 23. septembra

I-tanja fajon-pl008 Reporter.si

Umazane laži Janševih medijev: vmešavajo se v ...

ekipa Svet24.si

Pismo obupanega gostinca: »Gospod Janša, ...

20180524-00862576 Necenzurirano

Kostić od Gorenjske banke dobil že 200 milijonov...

Adrijana Ojsteršek Odkrito.si

Adrijana Ojsteršek je Miss Earth Slovenije 2020

Lea Sirk - obrez!!! Njena.si

Lea Sirk končno potrdila novo razmerje?

Tako skrbite za flamingovec, da bo bujno cvetel
| V.M.

Tako skrbite za flamingovec, da bo bujno cvetel

Flamingovec, Pixabay

Flamingovec velja za eno izmed bolj priljubljenih cvetočih lončnic. Da bo s svojimi cvetovi še dolgo lepšal vaš dom, je dobro, da veste, kako zanj skrbeti.

Flamingovec v domovih pogosto krasi okenske police, čeprav mu sonce v resnici sploh ne godi. Že res, da mu prija toplota nad 18 stopinj Celzija in vlažno okolje, a najbolj mu boste ustregli, če ga boste namestili v prostor, kjer prevladuje zmerna senca. V kolikor ste ga namestili ob okno, ga zavarujte pred direktnim soncem.

Godi mu visoka zračna vlaga, trda voda mu škoduje

Poskrbite tudi, da bo imela lončnica dovolj zračne vlage, zato ji večkrat privoščite rosenje, če je mogoče, z mehko vodo. Skrbeti morate tudi za vlažnost substrata - na flamingovec pač ne smete pozabiti, vpliv suhe zemlje se bo namreč kaj hitro poznal na videzu rastline. Zalivajte ga z mehko vodo, a zmerno. Ne pozabite, da lončnica ne sme stati v vodi, saj se lahko kaj hitro pripeti, da bodo pričele korenine gniti.

Foto: Pixabay - Flamingovec

Navadna zemlja ni primerna

Ko se boste odločili za presajanje lončnice, izberite substrat za orhideje, ki mu dodate nasekljan močvirski mah, le-ta bo po besedah strokovnjakov pomagal pri vzdrževanju optimalne vlage. V kolikor slednjega nimate na voljo, primešajte substrat za cvetoče rastline.

Flamingovec sicer ni ena izmed lončnic, ki bi zaradi premajhnega lončka trpela, saj v naravi raste kot epifit v pazduhah vej tropskih rastlin. Naj vas vodi misel, da je povsem na mestu presajanje vsako drugo leto, po cvetenju, torej po vegetaciji. Če imate doma flamingovec, se mu torej lahko s presajanjem posvetite že to jesen.

Dognojevanje je ključnega pomena

Da vas bo lončnica razveseljevala z lepimi in bujnimi cvetovi, je zelo pomembno, da jo dognojujete z gnojilom za cvetoče rastline. Pozimi bo dovolj enkrat na mesec, od pomladi do jeseni pa enkrat na teden.