Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Ličenje pegaste kože

20. 10. 2020; 02.00
Avtor: M. B
ženska pege ustnice

Večina pegic je hladnega tona, kar imejte v mislih, ko izbirate šminko za ustnice. foto: Profimedia

Če je vaš obraz posut s pegami, ste pri ličenju lahko precej zmedeni. Sprašujete se, ali je pege bolje skriti pod plast pudra ali pa ličila kar preskočiti in drobne pikice pokazati celemu svetu. Oboje je možno, odvisno od tega, kaj vam je bolj všeč. Za lažje ličenje pegaste kože smo zbrali nekaj nasvetov.

Kaj sploh so pegice?

Pege so kožni pojav na obrazu žensk, a se pojavljajo tudi pri moških. Opišemo jih lahko kot okrogle in ploščate, rjave ali temnejše barvne pike različnih velikosti, ki se pojavljajo običajno na predelih, pogosto izpostavljenih soncu. Največkrat se pojavijo na nosu in licih, in sicer zaradi pretirane koncentracije melanina, dednih in hormonskih neravnovesij ter drugih motenj. Dejstvo je, da so ženske s svetlo poltjo bolj nagnjene k pegam na obrazu, boj-da pa imajo pegasti tudi poseben gen IRF4, ki uravnava kožni pigment.

SPLOŠNI NAMIGI

1. Priprava kože je ključna

Ne glede na to, ali želite pege skriti ali jih izpostaviti, je pred ličenjem treba kožo očistiti in navlažiti, da bo nanašanje ličil bolj gladko, pege bodo videti svetlejše in obraz bolj si-joč. Priporočamo uporabo globinskega čistila, ki vsebuje glikolno, salicilno in mlečno kislino, zatem pa vlažilno kremo z UV filtrom vsaj 30.

2. Puder izberite glede na podton kože in ne glede na obarvanost peg

Vizažisti pegastim dekletom svetujejo podlago, ki se sklada s podtonom kože. Podton je lahko modrikast (hladen), rumenkast (topel) ali v nekaterih primerih nevtralen. Pege lahko ugotavljanje podtona zapletejo, v tem primeru se ne osredotočajte toliko na kožo obraza, ampak poglejte raje vrat in dekolte, da boste lažje našli pravo podlago in korektor zanjo. Pri nekaterih izdelkih pa že tudi na sami embalaži lahko preberete, za kateri podton so namenjeni.

Zelo težki pudri nikoli niso dobra ide-ja, saj so na koži videti nenaravno. foto: Profimedia

3. Uporabljajte manjše čopiče - ali prste - za natančnejši nanos korektorja

Najbolje boste nanesli korektor/podlago s čistimi konicami prstov ali s stožčastimi čopiči, namenjenimi temu, da zabrišejo ostre meje barvnih odtenkov.

4. Naravno rdečico dosežete s kremnim rdečilom za lica

Naj imate pegasto kožo ali polt brez temnih pikic; v obeh primerih uporabljajte raje kremno rdečilo za lica kot rdečilo v kamnu. Lahko kupite takšno, ki je istočasno lahko tudi šminka za ustnice, prednost kremnih rdečil pa je v tem, da se lepše povežejo s kožo in ne dajejo občutka, da sedijo na njej.

KO ŽELITE PEGE PRIKRITI

Zelo težki pudri nikoli niso dobra ideja, saj so na koži videti nenaravno. Puder za prekrivanje peg vedno izberite tako, da bo ustrezal odtenku peg. Če so pege bolj rdečkaste, jih bo najlažje prekril korektor zelenega odtenka, medtem ko bo rumenkasti korektor nevtraliziral pege, ki potegnejo bolj na globoko vijolično. Še najbolje si je kupiti kremno paleto z več korektorji, ki jih lahko dodajate različnim pudrom in kremam ter si tako zagotovite, da nobena pegica ne bo ugledala luči sveta.

Zmešajte svoj obstoječi puder z malo vlažilne kreme, da bo bolj prosojen.

Zmešajte svoj obstoječi puder z malo vlažilne kreme, da bo bolj prosojen. foto: Dreamstime

prejšnji članek
Bombažne maske redno perite in sproti razkužujte
Zdravje
Bombažne maske redno perite in sproti razkužujte
naslednji članek
Nevidna bolezen, ki povzroča krhke kosti
Zdravje
Nevidna bolezen, ki povzroča krhke kosti
#nasazenazenska
nasazenazenska