pokol-v-šoli-vladislava-ribnikarja, obletnica-pokola
Svet24.si

Srbija pred obletnico krvavega poboja v beograjski šoli

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje
Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

njena.si
njena.si njena.si
Zdravje
 

Nevidna bolezen, ki povzroča krhke kosti

20. 10. 2020; 01.00
Avtor: STA
boleči sklepi

Osteoporoza sicer ni ozdravljiva, a bolezen lahko uspešno zavirate. foto: Profimedia

Ob svetovnem dnevu osteoporoze slovenska zveza društev bolnikov s to boleznijo opozarja, da ima ta nevidna bolezen, ki povzroča krhke kosti, zelo konkretne posledice, kot so zlomi, bolečine in izguba samostojnosti. Zato opozarja na pomen družine. Osteoporozni zlomi med starejšimi od 50 let prizadenejo vsako tretjo žensko in vsakega petega moškega.

Kot so opozorili v Zvezi društev bolnikov z osteoporozo Slovenije osteoporoza, kadar vodi v izgubo samostojnosti, "poleg bolnika močno prizadene tudi njegovo okolico, predvsem družinske člane". Družina je največkrat tista, ki nase prevzame vso skrb za nego bolnika, njegovo okrevanje po zlomu in uspešno rehabilitacijo, zato izpostavljajo njeno vlogo.

Lekarniška zbornica Slovenije je ob dnevu osteoporoze v sporočilu za javnost poudarila, da lahko prava zdravila bolnikom z osteoporozo olajšajo življenje. Najpogosteje predpisana zdravila za zdravljenje osteoporoze so bisfosfonati, ki delujejo kot močni zaviralci kostne razgradnje. Ker se kosti počasneje razgrajujejo, se mineralna kostna gostota poveča, zmanjša pa se tveganje za zlom, so opisali delovanje zdravil.

Opozorili so na pomen pravilne uporabe teh zdravil za njihovo učinkovitost, pa tudi varnost. Sočasno ne smemo uživati zdravil, ki vsebujejo polivalentne katione, torej denimo kalcija, magnezija in železa. Takšna sta na primer zdravilo za lajšanje zgage in zdravljenje anemije, lahko pa takšne snovi vsebujejo tudi prehranska dopolnila. "Zato bolnike opozarjamo, da vsaj pol ure do eno uro po tem, ko so vzeli zdravilo z bisfosfonatom, ne uživajo zdravil ali prehranskih dopolnil," svetuje farmacevt in koordinator projekta Vprašaj o svojem zdravilu Bojan Madjar.

Povedal je še, da bisfosfonatov v obliki tablet ni treba jemati vsak dan, kar lahko bolniku predstavlja izziv, da se spomni na odmerek zdravila. Odvisno od vrste tablet jih lahko bolniki jemljejo enkrat tedensko do enkrat ali dvakrat mesečno. "Pozabljanju odmerkov se lahko izognemo z opomniki ali prosimo bližnje, da nas opomnijo na naše zdravilo," so zapisali v lekarniški zbornici in dodali, da jim lahko z nasveti o pravilni in varni uporabi pomagajo tudi v lekarnah.

prejšnji članek
Ličenje pegaste kože
Moda&Lepota
Ličenje pegaste kože
naslednji članek
Sebastian se vrača 20 let po začetku kariere
Svet slavnih
Sebastian se vrača 20 let po začetku kariere