bolnišnica
Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu lahko pisali le še recepte

Klemen Žibert
Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj pravi Žibert?

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Resnice in zmote o aktivnem oglju

22. 4. 2022; 03.00
Avtor: Zoran Franc
Aktivno oglje, zobje

Oglje lahko ob pogosti rabi povzroči tudi zabarvanje dlesni. foto: Dreamstime

O aktivnem oglju kroži veliko bolj ali manj utemeljenih govoric. Najpogosteje se sicer uporablja v medicinske namene, v zadnjih letih pa vse pogosteje tudi v kozmetiki. Kaj o njem je res in kaj ne?

Kadar govorimo o aktivnem oglju, imamo v mislih fin črni prah brez vonja, ki telesu pomaga, da se očisti strupov; zdravniki ga denimo pogosto uporabljajo na urgenci, za zdravljenje ob zaužitju prevelikih odmerkov raznih substanc. Zanj je predvsem značilna dobra absorpcija toksinov, ki prepreči, da bi v telesu prišlo do kolapsa ali zastrupitve.

Kaj sploh je aktivno oglje

Gre za drugačno snov od tiste, ki jo denimo najdemo v izgorelem lesu, oglenih opekah ali zoglenelih kosih hrane. Aktivno oglje je izdelano na poseben način, ki mu omogoča izjemno absorpcijo; nase lahko veže molekule, ione in atome ter jih tako odstrani iz raztopljene snovi. Izdelava tako vključuje ogrevanje in pregrevanje materialov, bogatih z ogljikom, med katerimi so predvsem šota, lupine kokosa, žagovina, les ...

aktivno oglje, foto: Dreamstime

Kako nam pomaga

Zagotovo vam je znano, da je aktivno oglje nepogrešljivo zdravilo pri zastrupitvah; nanj pomislimo ob močnem črvičenju ali bolečinah v trebuhu oziroma želodcu. A to še zdaleč ni vse. Aktivno olje lahko pomaga tudi ledvicam – s filtriranjem neprebavljenih toksinov in zdravil. Kot so ugotovili znanstveniki, je še posebno učinkovito pri odstranjevanju strupov iz sečnine, ki je glavni produkt prebave beljakovin. Sicer so potrebne še nekatere raziskave, a prvi izsledki kažejo, da naj bi aktivno oglje pomagalo izboljšati delovanje ledvic ter zmanjšati poškodbe in vnetja prebavil tudi pri kronični ledvični bolezni.

Filtriranje vode

Aktivno oglje je že dolgo poznano kot naravni aktivni vodni filter. Tako kot v črevesju in želodcu deluje tudi v vodi: absorbira škodljive snovi, viruse in bakterije. Zato se pri filtracijah vode, predvsem na oporečnih območjih, uporabljajo ogleni filtri, ki iz nje odstranijo nečistoče.

prejšnji članek
Nepopravljiv moški - in celo ponosen na to
Odnosi
Nepopravljiv moški - in celo ponosen na to
naslednji članek
Otekla okončina in topla koža sta alarmna znaka
Svet slavnih
Otekla okončina in topla koža sta alarmna znaka