polna luna Dobra karma

Test ob polni luni vam prinaša rešitve za mnoge ...

lidija bačić Svet24.si

FOTO: Lidija Bačić denar služi tudi tako

POR000266 Reporter.si

Nekdanji Janšev ministrski kolega sesul ...

Janez Poklukar Svet24.si

Južnoafriška različica koronavirusa tudi v ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Vplivni zasebni zdravnik, ki se ga bojijo ...

Ronald Pickup Odkrito.si

Umrl je Ronald Pickup, ki je poznan po filmih ...

Andrea Massi Tina Maze športnik leta 2015 Njena.si

Tina Maze pokazala hči

Resnice in zmote o aktivnem oglju
| Zoran Franc

Resnice in zmote o aktivnem oglju

Oglje lahko ob pogosti rabi povzroči tudi zabarvanje dlesni., Dreamstime

O aktivnem oglju kroži veliko bolj ali manj utemeljenih govoric. Najpogosteje se sicer uporablja v medicinske namene, v zadnjih letih pa vse pogosteje tudi v kozmetiki. Kaj o njem je res in kaj ne?

Kadar govorimo o aktivnem oglju, imamo v mislih fin črni prah brez vonja, ki telesu pomaga, da se očisti strupov; zdravniki ga denimo pogosto uporabljajo na urgenci, za zdravljenje ob zaužitju prevelikih odmerkov raznih substanc. Zanj je predvsem značilna dobra absorpcija toksinov, ki prepreči, da bi v telesu prišlo do kolapsa ali zastrupitve.

Kaj sploh je aktivno oglje

Gre za drugačno snov od tiste, ki jo denimo najdemo v izgorelem lesu, oglenih opekah ali zoglenelih kosih hrane. Aktivno oglje je izdelano na poseben način, ki mu omogoča izjemno absorpcijo; nase lahko veže molekule, ione in atome ter jih tako odstrani iz raztopljene snovi. Izdelava tako vključuje ogrevanje in pregrevanje materialov, bogatih z ogljikom, med katerimi so predvsem šota, lupine kokosa, žagovina, les ...

Foto: Dreamstime - aktivno oglje,

Kako nam pomaga

Zagotovo vam je znano, da je aktivno oglje nepogrešljivo zdravilo pri zastrupitvah; nanj pomislimo ob močnem črvičenju ali bolečinah v trebuhu oziroma želodcu. A to še zdaleč ni vse. Aktivno olje lahko pomaga tudi ledvicam – s filtriranjem neprebavljenih toksinov in zdravil. Kot so ugotovili znanstveniki, je še posebno učinkovito pri odstranjevanju strupov iz sečnine, ki je glavni produkt prebave beljakovin. Sicer so potrebne še nekatere raziskave, a prvi izsledki kažejo, da naj bi aktivno oglje pomagalo izboljšati delovanje ledvic ter zmanjšati poškodbe in vnetja prebavil tudi pri kronični ledvični bolezni.

Filtriranje vode

Aktivno oglje je že dolgo poznano kot naravni aktivni vodni filter. Tako kot v črevesju in želodcu deluje tudi v vodi: absorbira škodljive snovi, viruse in bakterije. Zato se pri filtracijah vode, predvsem na oporečnih območjih, uporabljajo ogleni filtri, ki iz nje odstranijo nečistoče.