stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Samolepilni nohti se vračajo

7. 4. 2021; 01.00
Avtor: Mateja Bevk
foto 1

nohti foto: Dreamstime

Hote ali ne se je med zaprtjem salonov za urejanje nohtov moral marsikdo v umetnosti manikire preizkusiti sam. Pri tem smo ugotavljali, da je rezultat neprimerljiv, lak se nam je razlival in luščil že po nekaj dneh, nohti so se nam vraščali in plastili, razlogov za nejevoljo je bilo veliko. Potem pa odrešitev: iz pozabe so vstali umetni nohti, ki se jih na naravni noht enostavno pritrdi z lepilom.

50-letna zgodovina

Umetni nohti so se pojavili v 70. letih prejšnjega stoletja, bili resnično priljubljeni v 90. letih, zdaj pa spet doživljajo razcvet. Po kakovosti materialov, dizajnu in estetiki so v teh desetletjih močno napredovali in tudi to je razlog, da nas navdušujejo. Z umetnimi nohti so roke ravno tako lepo urejene, in to že v desetih minutah.

Ariana Grande, Chrissy Teigen, Blake Lively

Da umetnih, samolepilnih nohtov ne gre gledati z zaničevanjem in postrani, dokazujejo tudi zvezdnice. Med tako imenovanim zaprtjem oziroma lockdownom jih je na primer uporabljala glasbenica in pevka Ariana Grande in to vestno dokumentirala na družbenih omrežjih (stavila je na nežne, pastelno rožnate odtenke in mandljevo obliko nohtov znamke Pattie Yankee), navdušili so manekenko Chrissy Teigen, ki je na svojem profilu na Instagramu sledilcem zaupala, da so ji spremenili življenje in da jih je s pilico le malo popravila, sicer pa ne more verjeti, da so videti kot naravni. Krvavo rdeče samolepilne nohte pa si večkrat rada privošči tudi igralka Blake Lively, ki se je o takšnih nohtih zelo razgovorila v enem od intervjujev.

»Od nekdaj sem bila navdušena nad umetnimi nohti. Lak se zelo slabo oprijema mojih nohtov, tudi profesionalna manikira je bila dostikrat že naslednje jutro uničena in očitno je, da moji nohti zavračajo kemikalije ali pa imam samo preveč mastno nohtno posteljico, na katero se laki težje oprimejo. Tako da večinoma nosim nohte gole in kratke, za gala dogodke pa posežem po samolepilnih,« je dejala Lively in dodala, da je sicer do svojih nohtov precej mačehovska, pogosto pozablja na vitamine, ki jih krepijo, zato se ji radi lomijo in plastijo.

nohti foto: profimedia, dreamstime

Mavrica različnih

In kaj je še značilno za umetne lepilne ali samolepilne nohte? Kakšne so njihove prednosti in slabosti? Večina umetnih nohtov je akrilna, s spodnje strani opre-mljena s samolepilno folijo, kar pomeni, da omogočajo res hiter nanos. Njihova cena se giblje od nekaj evrov do več deset evrov, odvisno od proizvajalca, na voljo pa so v najrazličnejših oblikah, stilih in barvah. Običajno pridejo v kompletu s paličico za potiskanje obnohtne kožice, pilo in lepilom (če niso samolepilni), vedno pa so razdeljeni v več različnih velikosti, da lažje najdete primerne za svoje prste.

Varnost

Odvisno od kakovosti materialov in natančnosti nanosa lahko umetni nohti zdržijo na prstih od deset do štirinajst dni, nekatere lahko celo ponovno uporabite. Načelno velja pravilo, da več kot nanesete lepila, dlje bodo obstali, seveda pa jih lahko nosite tudi samo dan ali dva. Zanesljivo pa je to manikira, ki naravnim nohtom naredi najmanj škode, kajti ne zahteva tanjšanja nohtov in odstranjevanja laka z acetonom, ki je za nohte zelo agresiven. Za odstranitev nalepljenega nohta je dovolj, da prste namočite v milnico, ki razgradi lepilo.

Izogibajte se milom, ki vsebujejo sulfatne surfakante, kot so SLS in SLES. foto: dreamstime

Kako jih nanašati?

Namestitev umetnih samolepilnih nohtov je preprosta. Le štirje koraki in že bodo vaše roke urejene in lepe.

1. Pristrizite naravne nohte in jih očistite starega laka. Roke umijte z milom in vodo, nato na vatno blazinico nanesite alkoholno razkužilo in še z njim zdrgnite nohte. Roke osušite.

2. Izberite velikost. Preden nohte pritrdite, se prepričajte, da ste izbrali ustrezno velike. Po potrebi jih opilite, da bodo čim bolje sedli na nohtno posteljico.

3. Namestite vsak noht posebej. Ko so umetni nohti pripravljeni, začnite z nanosom. Celoten naravni noht prekritje z lepilom, nato za dvajset sekund pritisnite nanj umetni noht.

4. Dodatno okraševanje po želji. Če ste izbrali prozorne nohte, jih lahko nalakirate z lakom po želji. Nanje lahko nanesete tudi drugo okrasje, kot so nalepke, kristalčki in podobno.

5 nasvetov, da bodo zdržali dlje

Naravni nohti morajo biti pred nanosom umetnih popolnoma čisti. Umazanija in mastni madeži preprečujejo lepilu dober oprijem, zato lahko nohti hitreje odstopijo.

Količino lepila prilagodite. Če nameravate umetne nohte nositi le ob koncu tedna, je dovolj že nekaj kapljic lepila. Za teden ali dva trajajočo manikiro pa prekrijte z lepilom celotni noht.

Tudi umetni nohti naj ne bodo predolgi. Z njimi se boste hitro kam zataknili in tako nehote pokvarili manikiro.

Preskočite kopeli in se namesto tega raje prhajte. Tako se boste izognili nepotrebnemu namakanju nohtov in jim podaljšali rok trajanja.

prejšnji članek
Posledice covida: Vsak tretji trpi za duševnimi ali nevrološkimi težavami
Zdravje
Posledice covida: Vsak tretji trpi za duševnimi ali nevrološkimi težavami
naslednji članek
Rebeka Dremelj pokazala, kako "žleht" zna biti
Življenjski slog
Rebeka Dremelj pokazala, kako "žleht" zna biti
#obraziavenija
obraziavenija