Naj blok stoji na Pavšičevi ulici
Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Narcise - tako lepe, a strupene

23. 3. 2021; 01.00
Avtor: Z.F.
narcise

narcise foto: pixabay

Na domačih vrtovih so že zacvetele prve narcise, na tiste v naravi bo treba še malce počakati. Narcise so priljubljen cvet tako med vrtičkarji kot tudi na splošno, a ob tem ne pozabimo, da so strupene.

Narcise spadajo med prvo cvetje na okrasnem vrtu, ki poleg trobentic razveseli spomladi in vrt odene v čudovite sončne barve. A če smo se z njihovim cvetjem želeli bohotiti že letos, smo čebulice morali posaditi že jeseni. Pravilno posejane so oziroma vas še bodo razveselile v vsej svoji veličini. In kaj je zares pomembno za dobro rast narcis? Kot navajajo strokovnjaki iz floristike, je pomembno, da narcise sadimo z lopatico ali posebnim orodjem za sajenje čebulic. Pomembna je tudi globina, ki je od dva- do trikratna višina čebulice, pomembno je tudi, da je dno jamice ravno.

narcise foto: Vanesa Jaušovec

V vazi strupene za drugo cvetje

Tudi pri nas poznamo več različnih vrst narcis, ki se razlikujejo predvsem po barvi cvetov, številu cvetnih listov, dišavnosti in še bi lahko naštevali. A vsem je skupno eno: narcise so strupene, zato moramo biti pri trganju še posebej previdni. Takrat se iz stebel pocedi strupena sluz, ki lahko povzroči alergično reakcijo na koži, negativno pa vpliva tudi na drugo cvetje v vazi. Če jih kljub vsemu želite kombinirati v cvetličnem šopku, jih naberite dan pred ostalim cvetjem. V tem času se izločanje strupenega izcedka ustavi. Dišeče šopke z narcisami postavimo v velike prostore, kjer je možnost pojava glavobolov zaradi prevelike koncentracije vonjav manjša. Odsvetuje se cvetje v spalnici ali na jedilnih mizah.

Čebulna pršica

Kljub strupeni sluzi pa tudi narcisa ni varna pred škodljivci in boleznimi. Najpogosteje jo napade čebulna pršica, za katero je značilno, da raje napade siljene čebulice kot tiste v naravi. Pršica najprej napade čebulni vrat in se nato razširi po celotni rastlini. Znaki so žagaste brazgotine ob robovih listov, rast bolne rastline pa je okrnjena. Rastlina je nižje rasti, pogosto cveta sploh ne razvije. Učinkovine zoper pršico še niso razvili.

prejšnji članek
Bo zaradi večjih oken posledično več stroškov?
Življenjski slog
Bo zaradi večjih oken posledično več stroškov?
naslednji članek
Karolina iz MasterChefa: Sem preprosto podeželsko dekle
Resničnostni šovi
Karolina iz MasterChefa: Sem preprosto podeželsko dekle
#obraziavenija
obraziavenija