duša Dobra karma

Ob smrti bo z vsemi nami samo ena sopotnica ...

1_nuša rojs Svet24.si

Nuša Rojs: Bila sem presenečena, ko sem ...

milan kucan Reporter.si

Kučan šokiral z izjavo: »Treba je verjeti ...

boris johnson1 Svet24.si

Boris Johnson obljubil tableto proti covidu

janez pogorelec pl2 Necenzurirano

Vplivni član NSi zaradi Janše ostal brez funkcije

Profimedia Madonna Odkrito.si

Tako razkošno vilo si je v času koronavirusa ...

potresna ogroženost 1000 let Odkrito.si

Ali Slovenijo čaka rušilni potres?

Narcise - tako lepe, a strupene
| Z.F.

Narcise - tako lepe, a strupene

narcise, pixabay

Na domačih vrtovih so že zacvetele prve narcise, na tiste v naravi bo treba še malce počakati. Narcise so priljubljen cvet tako med vrtičkarji kot tudi na splošno, a ob tem ne pozabimo, da so strupene.

Narcise spadajo med prvo cvetje na okrasnem vrtu, ki poleg trobentic razveseli spomladi in vrt odene v čudovite sončne barve. A če smo se z njihovim cvetjem želeli bohotiti že letos, smo čebulice morali posaditi že jeseni. Pravilno posejane so oziroma vas še bodo razveselile v vsej svoji veličini. In kaj je zares pomembno za dobro rast narcis? Kot navajajo strokovnjaki iz floristike, je pomembno, da narcise sadimo z lopatico ali posebnim orodjem za sajenje čebulic. Pomembna je tudi globina, ki je od dva- do trikratna višina čebulice, pomembno je tudi, da je dno jamice ravno.

Foto: Vanesa Jaušovec - narcise

V vazi strupene za drugo cvetje

Tudi pri nas poznamo več različnih vrst narcis, ki se razlikujejo predvsem po barvi cvetov, številu cvetnih listov, dišavnosti in še bi lahko naštevali. A vsem je skupno eno: narcise so strupene, zato moramo biti pri trganju še posebej previdni. Takrat se iz stebel pocedi strupena sluz, ki lahko povzroči alergično reakcijo na koži, negativno pa vpliva tudi na drugo cvetje v vazi. Če jih kljub vsemu želite kombinirati v cvetličnem šopku, jih naberite dan pred ostalim cvetjem. V tem času se izločanje strupenega izcedka ustavi. Dišeče šopke z narcisami postavimo v velike prostore, kjer je možnost pojava glavobolov zaradi prevelike koncentracije vonjav manjša. Odsvetuje se cvetje v spalnici ali na jedilnih mizah.

Čebulna pršica

Kljub strupeni sluzi pa tudi narcisa ni varna pred škodljivci in boleznimi. Najpogosteje jo napade čebulna pršica, za katero je značilno, da raje napade siljene čebulice kot tiste v naravi. Pršica najprej napade čebulni vrat in se nato razširi po celotni rastlini. Znaki so žagaste brazgotine ob robovih listov, rast bolne rastline pa je okrnjena. Rastlina je nižje rasti, pogosto cveta sploh ne razvije. Učinkovine zoper pršico še niso razvili.