Stanislav Štuhec
Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga pogrešajo že od 10. aprila

Damjan Žugelj
Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo proti izbrancu SDS

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Mleko kožo pomirja in ščiti, korenje obnavlja

6. 6. 2023; 02.00
Avtor: T.D.
MLEČNA KOPEL

Pri negovanju se prepustite domišljiji in brez zadržkov preizkusite nove recepte. foto: Dreamstime

Že naše babice so vedele, da lepota ne prihaja le od znotraj in da potrebuje podporo kakšnega korenčka, čaja ali mleka, da zacveti v vsem svojem sijaju.

Gotovo ste že slišali, da čajne vrečke pomagajo pri oteklih očeh in podočnjakih. To pa še zdaleč ni vse, kar zmorejo. Kot oblogo jih lahko uporabite pri zdravljenju modric, ki bodo izginile veliko hitreje. Koža se obarva zaradi popokanih kapilar, videz barvnih madežev pa popravijo čajne vrečke. Kadar vam zmanjka tonika za obraz in potrebujete začasno nadomestilo, dokler ne kupite novega, kritične predele kože obložite s toplimi čajnimi vrečkami. Te razmastijo obraz, zato so primerne predvsem za mastno kožo.

Mlečna nega

Kako pripraviti lepotilno kopel iz mleka, je vedela že Kleopatra. V kad je sicer nalila oslovsko mleko, vi pa lahko uporabite kravje z visokim deležem maščobe (potrebujete približno liter do dva na kad). Mlečna maščoba ščiti in pomirja kožo, medtem ko mlečni encimi ter vitamina A in E pospešijo obnavljanje kožnih celic. V kopeli vztrajajte vsaj 15 minut in ne uporabljajte gela za prhanje. Nasvet: Mleko pred uporabo segrejte, kopeli pa dodajte še dve žlici medu ali ravno toliko olivnega olja. Po kopeli temeljito zdrgnite kad, da vam naslednjič ne bo spodrsnilo, saj olje na keramiki ustvari gladek film.

Ste vedeli, da lahko izbrišete gube iz vašega obraza s skuto? foto: Profimedia

Skuta kot obrazna obloga

Pomlajevalna obrazna maska je zelo preprosta za pripravo. Potrebujete samo skuto in med, saj oboje podari koži vlago in jo intenzivno neguje. Takšna maska osveži in prekrvi kožo ter poskrbi za rožnat sijaj. Najboljša je pusta skuta, le pri zelo suhi koži uporabljajte polnomastno. Na eno žlico skute zmešajte žlico do dve medu ter si pasto (na pol centimetra debelo) za 30 minut namažite na obraz. Sperite s toplo vodo. Nasvet: Če je med prečvrst, ga pred uporabo segrejte v topli kopeli. Še ena prednost takšne maske je, da ostanke lahko mirno pojeste.

pomaranče, nega kože foto: dreamstime

Pomlajevalni pomarančni eliksir

Zelo učinkovit in cenovno ugoden piling lahko pripravite sami: zmešajte olivno olje in morsko sol ter si z mešanico zdrgnite komolce, kolena, pete.

Pomaranče so odličen vir sadnih AHA-kislin in vitamina C, ki klinično dokazano blažijo gube. Jajčni rumenjak kožo navlaži in učvrsti, med jo vlaži, pomarančni sok pa odstrani odmrle celice in pospeši nastajanje novih. Ker so pomaranče bogate s cinkom, so najprimernejše za nego aknaste kože: Iztisnite sok ene pomaranče in ga zmešajte z dvema žlicama zelene gline v prahu. Dodajte žlico mleka. Skrbno premešajte in mešanico pred uporabo pustite pol ure. Za 25 minut jo nanesite na obraz in vrat, nato pa sperite s toplo vodo. Lepotne sestavine: jajčni rumenjak, ena žlica medu, dve žlici sveže iztisnjenega pomarančnega soka, paketek navadne želatine. Vse sestavine temeljito premešajte in zmes za 20 do 25 minut nanesite na kožo.

Korenčkova obrazna maska

Korenček je znan po visoki vsebnosti vitamina A, folne kisline in kalija. Korenje obnovi kožno tkivo in ga zaščiti pred soncem. Potrebujete dva do tri velike korenčke in dve žlici medu. Korenček skuhajte, zmečkajte in zmešajte z medom. Masko pustite delovati 10 minut, nato jo sperite s hladno vodo.

prejšnji članek
Kateri vonji vas naredijo privlačne?
Moda&Lepota
Kateri vonji vas naredijo privlačne?
naslednji članek
Kako pripraviti ocvrte akacijeve cvetovi
Kulinarika
Kako pripraviti ocvrte akacijeve cvetovi
#obraziavenija
obraziavenija