stojnice, belvedere
Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice priklepajo na avtomobile, zemljo asfaltirajo ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836
Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega svetovalca ministrice Prevolnik Rupel.

njena.si
njena.si njena.si
Moda&Lepota
 

Kako svojo kožo učinkovito in celostno zaščititi ped soncem

30. 4. 2022; 01.00
Avtor: Liza Maja
sončenje, ženska, opekline, krema

foto: Profimedia

Daljši in sončni dnevi kar kličejo po preživljanju časa na prostem. Ste vedeli, da vsakokratna izpostavitev soncu škodi koži? Kožo sevanje sonca poškoduje ne glede na to, ali nastane opeklina ali ne. Najboljša rešitev se zdi izogibanje soncu. Toda kdo si resnično želi preživeti lepe sončne dni zaprt med štirimi stenami? Ali obstaja način, kako se pametno zaščititi in izogniti negativnim vplivom sonca? Kako najti najboljšo rešitev v poplavi informacij o zaščitnih izdelkih na družbenih omrežjih in internetu?

Skrb za kožo že od otroštva

Za kožo, ki je najbolj izpostavljen organ našega telesa ter hkrati pregrada med našim zunanjim in notranjim okoljem, je treba skrbeti že od zgodnjega otroštva. Koža je naš najbolj vidni in izpostavljeni organ. Odraža splošno zdravstveno stanje posameznika. Sončne opekline v otroštvu so dejavnik tveganja za raka kože kasneje v življenju. Biostatistično izračunano lahko pojavnost raka kože zmanjšamo za 78 odstotkov, če v otroštvu, 15. do 18. leta starosti, dosledno uporabljamo zaščito pred soncem SPF (vir: An Owerview of Ultraviolet Radiation, Sunscreens and Photo-Induced Dermatoses, Dermatol Clin 24). V zadnjih 30 letih je na področju zaščite pred sevanjem sonca prišlo do velikega napredka. Kljub temu kar 83 odstotkov ljudi še vedno verjame, da jih sonce skozi avtomobilsko steklo ne more opeči in da se rak kože njim ne more zgoditi. Vendarje maligni melanom v Sloveniji na šestem mestu po pogostnosti med vsemi raki. Nemelanomske oblike raka kože so po pogostnosti med vsemi raki v Sloveniji na drugem mestu pri moških in na prvem mestu pri ženskah (vir: Zadnik V, Žagar T. SLORA: Slovenija in rak. Epidemiologija in register raka. Onkološki inštitut Ljubljana. www.slora.si junij 2021).

foto: arhiv njena.si

Samo visok SPF izdelka ni dovolj

Izdelki za zaščito pred soncem so pomemben del celostne zaščitne strategije, vendar niso dovolj, da bi bili pred sevanjem resnično varni. Več preživetega časa zunaj poveča možnost za preveliko izpostavljenost sevanju sonca, kar pospeši staranje in lahko resno ogrozi naše zdravje. Tudi izbiro zaščitnega izdelka je treba prilagoditi tipu in stanju kože. Zadnje znanstvene smernice navajajo lastnosti idealnega izdelka za zaščito pred soncem. Idealen izdelek nudi primarno (UV filtri) in sekundarno zaščito (antioksidanti), ima nealergeno in nekomedogeno osnovo (ne maši por). Vsebuje nealergene UV filtre in vsaj en UV filter širokega spektra. Poleg UV filtrov vsebuje filtre, ki zastirajo preostali del sončnega vpliva na kožo - filtri za vidni del svetlobe in infrardeče sevanje A, saj v vidnem delu svetlobe nastajajo nekatere alergijske reakcije in hiperpigmentacije, infrardeče sevanje A pa spodbuja nastanek prostih radikalov na koži. Poleg omenjenega vsebuje širokospektralne antioksidante in sestavine, ki odpravljajo že nastale poškodbe sevanja sonca na koži.

Sončne opekline

Visoki odmerki UV žarkov uničijo in poškodujejo večino celic v zgornjem sloju kože. V najmilejši obliki opeklina povzroči pordelost kože ali eritem. Eritem se pojavi kmalu po izpostavitvi UV sevanju in doseže največjo intenzivnost v 8 do 24 urah. Nato čez nekaj dni zbledi. Močna sončna opeklina je boleča, lahko povzroči nastanek mehurjev ter lupljenje kože. Spodaj nastala nova koža je izjemno občutljiva in še bolj nagnjena k UV poškodbam.

prejšnji članek
Šparglji - popolni za pomladno dieto
Zdravje
Šparglji - popolni za pomladno dieto
naslednji članek
Vražja dama je za svoj drugi dom izbrala hrvaških Pulj
Svet slavnih
Vražja dama je za svoj drugi dom izbrala hrvaških Pulj
#obraziavenija
obraziavenija