kokosi (2) Svet24.si

Bodo morale biti kokoši res prijavljene in ...

kolo, kolesar, tovornjak, splošna, simbolična Svet24.si

Mladoletna kolesarka umrla po trku s tovornjakom

Petra Grah Lazar Necenzurirano

Šefica NPU ima novo službo z bajno plačo, ...

David Urankar, Liza Praprotnik, Andreja Gregorič, Panorama Reporter.si

Panorama, škandalozna polomija TV Slovenija: ...

legat Ekipa24.si

Grozno: Nemška legenda bo ostala brez jajca, ...

shakira Odkrito.si

Shakira - to se ji dogaja sedaj ...

doncic Ekipa24.si

Tukaj je odgovor! Dončić hrvaškemu zvezdniku, ...

Janja Videc – Tudi dodatki za telefon so del modnih pist
| Oglasno sporočilo

Janja Videc – Tudi dodatki za telefon so del modnih pist

Janja Videc je imela prvo modno revijo leta 2015 na LJFK, kjer je kot študentka zaključnega letnika prejela nagrado za najboljšo kolekcijo. Kreira oblačila za ženske, narejena iz naravnih in eko materialov. V zadnjem času uporablja izključno trajnostne materiale. Vse njene kolekcije so povezane z zgodbo, ki ji doda spiritualno komponento. Vedno deluje v skladu s svojimi vrednotami, ustvarja intuitivno, brez poslovnega načrta.

Ima lastno znamko Witches sisterhood, izdeluje pa tudi oblačila po meri. Poleg oblikovanja vodi tudi ustvarjalne delavnice, v okviru katerih trenutno pripravlja nekaj novega. Zaupala nam je, da se navezuje na ozaveščanje odnosa do telesa in da bo namenjeno ženskam. »Vse prevečkrat sem zasledila, kako pretirano kritične znamo biti do svojih teles, kako zelo nerealno postavljeni lepotni standardi vplivajo na našo telesno samopodobo in kako pomembno področje je to za nas,« pojasnjuje Janja.

Kakšna modna oblikovalka si?

Bom rekla, da precej odstopam od neke stereotipne predstave o oblikovalcih. Ni ravno običajno, da se v oblačila vnaša, bom temu rekla spiritualno komponento, saj oblačenje pogosto smatramo kot nekaj površinskega, pa čeprav se vsi oblačimo in s tem vsi nekaj sporočamo. Kot visoko senzitivna oseba sem zelo občutljiva na materiale, ki se dotikajo moje kože, zato že od vsega začetka dajem poudarek na naravne materiale, v zadnjem obdobju pa sem to razširila, tako da delam le še s trajnostnimi materiali. Velikokrat sem se čudila kako nekaterih ljudi poliester, ki ne diha, ne moti, kako jih volna ne pika in podobno. Vesela sem, da sem  sledila svoji viziji in se že pred leti začela usmerjati k trajnosti, ki danes postaja vse bolj pomembna tema, kar je tudi prav.

Na LJFW si predstavila tudi paščke, ki so plod sodelovanja s podjetjem Samsung. Kako si se lotila izdelovanja paščkov?

Paščke sem ustvarjala predvsem ponoči, kar za moj način dela sicer ni običajno, saj sem bolj jutranja oseba. Na dolgem sprehodu sem vse odmislila, saj na ta način običajno dobim kakšne kreativne prebliske. Prvotne ideje sem zrisala na papir, zbrala najboljše rešitve in jih nato zrisala še digitalno. Ko že nekaj nastane, se je dobro z elementi malce poigrati, (pri čemer mi je tokrat pomagal kar moj maček Ojdip, ki mi je vmes po nesreči obrnil na glavo monitor), tako sem dodala svoj logotip, ki ga je prvotno oblikoval Marko Klemen in se mi še vedno zdi zelo estetski, kar se mi je zdelo zanimivo izhodišče za nadgradnjo. Na koncu se je, kot je pogosto, najbolj preprosta ideja izkazala za najbolj močno.

Si modna oblikovalka za oblačila. Kako si se znašla v delu s paščki?

V osnovi je princip zelo podoben. V vsakem primeru gre za uporabno umetnost, oblikovalci oblačil smo navajeni razmišljati o uporabnosti izdelka. Tudi paščki so izdelani iz tekstila, tako da mi niso predstavljali prevelikega izziva. Če imaš dovolj izkušenj in če se znaš poistovetiti z zgodbo izdelka gre za nekakšno osvežitev pogleda. In za to izkušnjo sem zelo hvaležna.

Kako vidiš različne dodatke za telefone, računalnike … je to del mode?

Absolutno, to je del življenjskega stila, vse to je moda! Telefone s paščki, ki sem jih oblikovala smo predstavili tudi na pisti na Ljubljanskem tednu mode, pripeti so bili na pulover in izgledalo je krasno.

Kako se paščki za telefon povežejo s tvojo vizijo o modi?

Paščki so bili izdelani v omejeni seriji, kot so tudi moja oblačila. Ne gre za masovno produkcijo. Izdelani so bili v Sloveniji, saj podpiramo domačo proizvodnjo. Namenjeni pa so prav vsem.

Ali pripravljaš kaj novega, morda novo kolekcijo?

V tem trenutku se fokusiram že na novo jesensko kolekcijo in na razstavo na Ljubljanskem gradu, kjer bova skupaj z oblikovalko Julijo Kajo Hrovat predstavili ustvarjalni proces, ki stoji za najinima kolekcijama. Izbrali sva si enako izhodišče iz naše kulturne dediščine nad katero sva obe fascinirani. Ustvarjam še en zelo lušten projekt, ki pa je bolj povezan s športno modo, kaj več o tem pa žal ne morem izdati.

Janja prisega na pametne telefone Samsung. Na vprašanje, kateri telefon jo trenutno navdušuje, brez oklevanja odgovori, da je to Samsung Galaxy S22. O tem, da je res poseben in bo navdušil tudi vas, pričajo njegove edinstvene prednosti in funkcije. Celotna serija S22 ima tri člane, in sicer S22, S22 + in S22 Ultra 5G.

Izjemni posnetki tudi ob slabši svetlobi

Vsi modeliGalaxy S22 imajo novo funkcijo Nightography, ki omogoča snemanje kadarkoli v dnevu, tudi ob šibki svetlobi. Tako lahko tudi na modnih pistah ali v zaodrju hitro posname fotografije, četudi svetloba ni najboljša. Tehnologija Adaptive Pixel namreč prepušča več svetlobe, kar omogoči še lepše detajle in žive barve, vi pa uživate v visokokakovostnih živahnih fotografijah in videih — posnetih kadarkoli in kjerkoli.

Neverjetno zmogljive kamere

Kamere pri modelih Galaxy S22 in S22 + nudijo dinamično in napredno obdelavo posnetih fotografij, zato bodo te vedno vrhunske za deljenje vseh utrinkov z modnih pist. Pri obeh je na voljo 12 MP ultraširokotna kamera, 50 MP širokokotna kamera, 10 MP telefoto kamera s 3-kratno optično povečavo, spredaj pa je še 10 MP selfi kamera.

Model Galaxy S22 Ultra 5G ima kar pet kamer12 MP ultraširokokotno kamero, 108 MP širokokotno kamero, 10 MP telefoto kamero s 3-kratno optično povečavo, 10 MP telefoto kamero z 10-kratno optično povečavo in sprednjo kamero za selfije s 40 MP. Funkcija samodejnega kadriranja prilagodi fokus kamere in tako zagotavlja, da kamera ujame točno tisto, kar si želite – lahko gre le za eno osebo ali deset prijateljev, na fotografiji bo zajela vse osebe.

Hitrejši, močan in zmogljivejši pri predvajanju vsebin

Ne glede na to kako in koliko časa uporabljate svoj pametni telefon, bo zmogljiv 4 nm procesor zagotovil neverjetno brezhibno izkušnjo pri predvajanju vsebin. Ves dan lahko snemate, gledate vsebine, poslušate glasbo in igrate igre. Hkrati pa zmogljivost dopolnjuje tudi dolgotrajnejša baterija. Pri modelu Ultra ta znaša kapacitete kar 5.000 miliamperov, pri S22 + je to 4.500, pri osnovnem S22 pa 3.700 miliamperov. Vsi imajo tudi možnost hitrega polnjenja.

Prvo S Pen pisalo pri S22

Velika novost S serije je vgrajeno S Pen pisalo, ki ga Galaxy S22 Ultra 5G  skriva v spodnjem delu telefona in ga ob uporabi le izvlečete. Gre za pisalo najhitrejše in najbolj odzivno pisalo, kar jih je Samsung kdaj ustvaril. Z njim lahko hitro zapišete ideje, skicirate ali brskate – hkrati pa zapisane ideje hitro pretvorite v računalniško pisavo. Vse tiste opomnike, za katere vas skrbi, da jih boste pozabili čez dan, lahko sedaj brez težav shranite v telefon.

Zaslon brez bleščanja

Vsi zasloni so opremljeni z dinamičnim AMOLED 2x. Ne glede na to, ali izberete vrhunski 6,1-palčni zaslon Galaxy S22, 6,6-palčni zaslon Galaxy S22+ ali največji 6,8-palčni zaslon Galaxy S22 Ultra 5G , so vsi izdelani s tehnologijo inteligentnega Vision Booster. Zaslon se samodejno prilagodi glede na osvetlitev v okolju in tako poskrbi za najboljši možni pogled na vsebino tudi pri močni sončni svetlobi.

In s kom si Janja želi sodelovati v prihodnje?

V prihodnje si želi sodelovati z Marjeto Grošelj, ali pa ustvariti kakšen dodatek za notranji dizajn. Tudi izziva oblikovanja uniform za kakšno prestižno restavracijo bi se lotila. Idej ima kar nekaj.